- Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
Αυλαία ΕΟΦ σήμερα με την πολυαναμενόμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις ελλείψεις φαρμάκων που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια τη χώρας μας. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα είναι «κουμπωμένη» στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), θα παρουσιαστεί σήμερα Δευτέρα σε Ενώσεις Ασθενών, Φαρμακευτικές, Ιατρικού Συλλόγους, Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και άλλου εμπλεκόμενους φορείς της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου.
Πρόκειται για μια διαδικτυακή εφαρμογή υπό την ονομασία «Υποβολή αναφορών ελλείψεων φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης» και θα παρακολουθεί τις ελλείψεις στην ελληνική αγορά σε πραγματικό χρόνο. Στη νέα εφαρμογή θα μπορούν έχουν πρόσβαση ασθενείς, φαρμακοποιοί και γιατροί ώστε να μπορούν δηλώνουν άμεσα ένα φάρμακο που βρίσκεται σε έλλειψη.
Μόνιμο πρόβλημα οι ελλείψεις
Το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων στην Ελλάδα, σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες, είναι χρόνιο και παρουσιάζει δυστυχώς περιοδικές αλλά επαναλαμβανόμενες εξάρσεις και υφέσεις. Δημιουργεί τρομερά προβλήματα στους ασθενείς που γυρίζουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν το αναγκαίο για αυτούς φάρμακο.
«Πάνω από 120 με 130 φάρμακα όλων των κατηγοριών διαβητολογικά, πνευμονολογικά, εμβόλια, φάρμακα για καρκινοπαθείς είναι σε έλλειψη» επισημαίνει μιλώντας στο healthpharma.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Απόστολος Βαλτάς.
Ταλαιπωρία και αύξηση συμμετοχής για τους ασθενείς
«Αυτός που υποφέρει είναι ο ασθενής” όπως τονίζει ο κ. Βαλτάς περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί. “Οι ασθενείς που δεν βρίσκουν το φάρμακο τους, πολλές φορές αναγκάζονται να απευθυνθούν ξανά στο γιατρό για να τους αλλάξει θεραπεία. Εκτός του ότι ο ασθενής “απορρυθμίζεται” ή νέα θεραπεία που υποκαθιστά την παλαιότερη είναι πιο ακριβή. Οπότε ο ασφαλισμένος πληρώνει μεγαλύτερη συμμετοχή και επιβαρύνεται οικονομικά».
Όπως εξηγεί ο κ. Βαλτάς «πολλά φτηνά και αξιόπιστα φάρμακα έχουν εξαφανιστεί από την αγορά. Ο κύριος λόγος είναι ότι η τιμή τους είναι τόσο χαμηλή που δεν συμφέρει τις φαρμακευτικές εταιρείες να τα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Οπότε και υποκαθιστούνται από νεότερα ακριβότερα φάρμακα που επιβαρύνουν οικονομικά και τον ΕΟΠΥΥ και τους ασθενείς».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των αυξήσεων που φέρνει η υποκατάσταση, αφορά σε νευρολογικό φάρμακο που κόστιζε 15 ευρώ και αντικαταστάθηκε με νεότερο που κοστίζει 100 ευρώ.
Παράλληλες εξαγωγές
Το πρόβλημα των ελλείψεων έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που ο ΕΟΦ, στα μέσα Φεβρουαρίου προχώρησε στην επέκταση της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης 77 φαρμακευτικών προϊόντων προκειμένου να διασφαλισθεί η επάρκειά τους για την ελληνική αγορά.
Τα αποτελέσματα από την απαγόρευση σύμφωνα με τον κ. Βαλτά «θα τα δούμε σε ένα με ενάμιση μήνα μετά την εφαρμογή της απόφασης». Όποτε και εκτιμά ότι θα έχει αποκατασταθεί η επάρκεια στα περισσότερα από αυτά τα σκευάσματα.
«Η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών είναι ένα μέτρο που φέρνει αποτέλεσμα, αλλά δεν δίνει μόνιμη λύση» όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ. Όπως εξηγεί πολλά φάρμακα κυρίως φτηνά θα συνεχίσουν να αποσύρονται από την ελληνική αγορά και θα αντικατασταθούν με ακριβότερα.
«Πρέπει να βρεθεί μία λύση δεν γίνεται σε μια ευρωπαϊκή χώρα ο ασθενής να μην μπορεί να βρει το φάρμακο του» επισημαίνει και προσθέτει ότι η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες τις απέναντι στο πρόβλημα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα