TOP NEWSΠλεύρης - ΣΦΕΕ: Προθεσμία μέχρι το καλοκαίρι - Αλλαγές στην τιμολόγηση

Πλεύρης – ΣΦΕΕ: Προθεσμία μέχρι το καλοκαίρι – Αλλαγές στην τιμολόγηση

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Τελεσίγραφο για αλλαγές στην τιμολόγηση, δίχως τον κόφτη του 7%, έδωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στην καθιερωμένη ετήσια συνάντηση με τα μέλη του ΣΦΕΕ, διαμηνύοντας προς τις φαρμακευτικές πως «είναι κεντρική απόφαση του Υπουργείου οι διαπραγματεύσεις να δουλέψουν. Εάν δεν δουλέψουν οι διαπραγματεύσεις θα ενεργοποιηθούν τα δύο μέτρα τα οποία ήδη ψηφίσαμε από το Νοέμβριο και για τα οποία ήδη έχω δώσει εντολή και στον ΕΟΦ και στο ΕΟΠΥΥ να τα επεξεργάζονται για να είμαστε έτοιμοι… Αυτή τη στιγμή ενώ παραλάβαμε, μάλλον παραδώσαμε μια τιμολόγηση που έλεγε μέσο όρο τριών χωρών της ευρωζώνης χωρίς κόφτη, αυτοί που υποτίθεται ότι πιέζουν τη φαρμακοβιομηχανία νομοθέτησαν πλαίσιο τιμής δυο χαμηλότερες χώρες στην ευρωζώνη με κόφτη 7%. Δεν είναι στις προθέσεις μας να το αλλάξουμε αυτό. Εάν όμως δεν πετύχουν οι διαπραγματεύσεις θα αλλάξει. Θα γυρίσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα καταργηθεί και το 7%».

Τελεσίγραφο για αλλαγές στην ανατιμολόγηση, δίχως τον κόφτη του 7%, έδωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στην καθιερωμένη ετήσια συνάντηση με τα μέλη του ΣΦΕΕ, διαμηνύοντας προς τις φαρμακευτικές πως «είναι κεντρική απόφαση του Υπουργείου οι διαπραγματεύσεις να δουλέψουν

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στην εκδήλωση για την κοπή πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος (ΣΦΕΕ) «Από τις πρώτες συναντήσεις τις οποίες κάναμε, σας είχα μιλήσει με απόλυτη ειλικρίνεια για όλο το πλαίσιο το οποίο θα αναπτυχθεί προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι της μείωσης του clawback, θέλω να σας πω από εδώ και πέρα πως θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα».

Ειδικότερα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι έχει ήδη υπογραφεί η υπουργική απόφαση, με την οποία θα αλλάξει ο τρόπος των διαπραγματεύσεων. Οι φαρμακοβιομηχανίες θα είναι υποχρεωμένες να προσκομίζουν τη χαμηλότερη τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την κατανάλωση του φαρμάκου που υπάρχει σε άλλες χώρες ανά 100.000 κατοίκους.

«Πάμε να δούμε αν τα πολύ καλά φάρμακα που δεν αμφισβητεί κανένας έχουν ίδια κατανάλωση με τις αντίστοιχες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε για τον Έλληνα ασθενή και ασφαλισμένο το καλύτερο φάρμακο όπως το παίρνουν όλοι οι Ευρωπαίοι και στο βαθμό που το παίρνουν όλοι οι Ευρωπαίοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Ακόμη, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι έχει δώσει εντολή στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, μέχρι τις αρχές Ιουνίου να ολοκληρωθούν όλες οι διαπραγματεύσεις και να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Το πρώτο προβλέπει ότι η ανατιμολόγηση των φαρμάκων θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι και εξετάζεται το σενάριο της ανατιμολόγησης χωρίς τον “κόφτη” του 7% και το δεύτερο προβλέπει κλειστούς προϋπολογισμούς ανά κατηγορία φαρμάκων.

Ο κ. Πλεύρης αναφερόμενος στα πρώτα μέτρα που νομοθέτησε το υπουργείο Υγείας τον περασμένο Νοέμβριο σημείωσε πως έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη κριτική εξαιτίας της μεταφοράς της συνταγογράφησης των ανασφαλίστων στις δημόσιες δομές.

Μάλιστα, απαντώντας στις ερωτήσεις που έγιναν από τους Βουλευτές, ανέφερε ότι τα στοιχεία πραγματικά δικαιολογούν απολύτως την απόφαση την οποία έχει παρθεί και η οποία θα εφαρμοστεί από τις 15 Μαρτίου, αφού πλέον μπορούν να γίνουν οι ανάλογες συνταγογραφήσεις με κάποιες εξαιρέσεις που θα υπάρξουν όπως έχουν έρθει τεκμηριωμένα αιτήματα.

Κεφάλαιο ανασφάλιστοι

«Γιατί ήτανε μία σωστή απόφαση; Οι ανασφάλιστοι ήδη είχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 2013 και το 2014 και ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε το νόμο το 2016, όπου ουσιαστικό είναι αυτό το οποίο συχνά λέγεται ότι έδωσε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφαλίστους, πράγμα που είναι τελείως ψευδές. Είχε δοθεί με τις προηγούμενες διατάξεις.

Τι άλλαξε όμως τόσο γρήγορα; Τον Μάρτιο του 2019 ενώ ως τότε η συνταγογράφηση ήταν στις δημόσιες δομές, αποφάσισε να πάει στους ιδιώτες ιατρούς.

Τι συνέβη; Δεν θα πω για ποιο λόγο, θα πω το τι συνέβη. Από τους 671.000 ανασφάλιστους του 2018, καταγράφηκαν 1.071.000 ανασφάλιστοι το 2019, χωρίς να μειωθεί ο αριθμός των ασφαλισμένων.

Και σε μία περίοδο που τέλος πάντων υπήρχε μείωση στην ανεργία. Δηλώθηκαν δηλαδή 400.000 παραπάνω ανασφάλιστοι. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια ταλαιπωρία για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Δεν τους στερούμε καμία απολύτως πρόσβαση. Υπάρχει μια ταλαιπωρία να πάνε στις δημόσιες δομές, όμως η δαπάνη από το 2018 που ήτανε στα 208 εκατομμύρια, έχει φτάσει στα 320 εκατομμύρια στον ένα εκείνο χρόνο και αντιστοίχως και 55 εκατομμύρια πληρώνουν διαφορά 15 εκατομμύρια οι ανασφάλιστοι προκειμένου να παίρνουνε πιο ακριβό φάρμακο.

Άρα, ήτανε μια δύσκολη απόφαση η οποία προτάθηκε και είναι μία σωστή απόφαση και γίνεται μια πλήρη εκκαθάριση των ΑΜΚΑ, ώστε πραγματικά να πληρώνουμε το φάρμακο των ανθρώπων που κατοικούν εδώ πέρα και είναι ανασφάλιστοι και όχι να πληρώνει το ελληνικό δημόσιο ή οι φαρμακοβιομηχανία μέσω clawback» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Μέτρα και διαπραγματεύσεις

Αντιστοίχως ένα πολύ δύσκολο μέτρο πάλι που είχε πολιτικό κόστος, όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης, ήταν ότι η συμμετοχή που μειώνονταν στον ασφαλισμένο για τα φάρμακα που έκλείναν διαπραγμάτευση. Ενώ είχε πάει στο 50%, αποφασίστηκε η επαναφορά της στο 100% γιατί στην πραγματικότητα είχαν όλο το όφελος που είχε ο ΕΟΠΥΥ για τη διαπραγμάτευση.

«Ξεκινώ από δύο μέτρα, γιατί ήθελα να έχουμε μια ειλικρινή σχέση, τα οποία αποφάσισε το Υπουργείο να τα πάρει γνωρίζοντας και η κυβέρνηση ότι έχει πολιτικό κόστος.
Βρείτε μου εύκολα Υπουργό που θα δέχεται πολιτική κριτική, ότι επαναφέρει τους ανασφάλιστους στις δημόσιες δομές. Ήταν όμως ένα σωστό μέτρο.

Και από εκεί και πέρα, πάρθηκαν κάποια μέτρα που αφορούσαν τη φαρμακοβιομηχανία. Και αυτά τα μέτρα αντιστοίχως επειδή ήθελα να έχω μία πλήρη ειλικρίνεια όταν μιλάω με τους παρόχους συνολικά, είπα ότι αν δεν αποδώσουν, υπάρχουν επιπλέον μέτρα τα οποία θα παρθούν.

Πάμε να δούμε λοιπόν τι ψηφίσαμε. Ψηφίσαμε πρώτα απ’ όλα ότι θα αλλάξει ο τρόπος των διαπραγματεύσεων. Η υπουργική απόφαση πλέον έχει υπογραφεί, θα γίνει ΦΕΚ και θα υπάρχουν κάποιοι όροι στις διαπραγματεύσεις που θα συνδέονται.

Ότι όσοι πηγαίνετε στις διαπραγματεύσεις, θα προσκομίζετε τη χαμηλότερη τιμή την οποία έχετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να τη γνωρίζει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.

Δεν θα είναι σημείο αναφοράς, αλλά θα θέλουμε να ξέρουμε ποια είναι η χαμηλότερη τιμή. Βγάζετε τιμή με το μέσο όρο της Ευρωζώνης, στις δύο χαμηλότερες χώρες, αλλά όταν θα διαπραγματεύεστε θα ξέρουμε ποια είναι η χαμηλότερη τιμή και αντιστοίχως θα ξέρουμε και την κατανάλωση που υπάρχει ανά 100.000 κατοίκους.

Θέλω με απόλυτη σαφήνεια να σας πω, η εντολή που θα πάρει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, είναι μέσα στο επόμενο δίμηνο μέχρι τα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου να τρέξουν όλες οι διαπραγματεύσεις και πραγματικά οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν αποτέλεσμα.

Σε αυτό το πράγμα θα δούμε όλη την πραγματικότητα. Τι εκπτώσεις πραγματικά μπορείτε να δώσετε και θα τις ζητήσουμε και θα τις πάρουμε όπως οι εταιρείες σας δίνουν σε όλο τον κόσμο εκπτώσεις» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Αλλαγές στον κόφτη του 7%

Ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, ανέφερε πως είναι κεντρική απόφαση του Υπουργείου οι διαπραγματεύσεις να δουλέψουν. Σε αυξημένους τόνισε διαμήνυσε ότι «Εάν δεν δουλέψουν οι διαπραγματεύσεις θα ενεργοποιηθούν τα δύο μέτρα τα οποία ήδη ψηφίσαμε από το Νοέμβριο και για τα οποία ήδη έχω δώσει εντολή και στον ΕΟΦ και στο ΕΟΠΥΥ να τα επεξεργάζονται για να είμαστε έτοιμοι.

Δηλαδή, η ανατιμολόγηση των φαρμάκων θα γίνει πριν το Νοέμβριο μέσα στο καλοκαίρι και εξετάζουμε το σενάριο της ανατιμολόγησης χωρίς τον κόφτη του 7%.

Αυτή τη στιγμή ενώ παραλάβαμε, μάλλον παραδώσαμε μια τιμολόγηση που έλεγε μέσο όρο τριών χωρών της ευρωζώνης χωρίς κόφτη, αυτοί που υποτίθεται ότι πιέζουν τη φαρμακοβιομηχανία νομοθέτησαν πλαίσιο τιμής δυο χαμηλότερες χώρες στην ευρωζώνη με κόφτη 7%.

Δεν είναι στις προθέσεις μας να το αλλάξουμε αυτό. Εάν όμως δεν πετύχουν οι διαπραγματεύσεις θα αλλάξει. Θα γυρίσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα καταργηθεί και το 7%.

Είμαι κάθετος, με απόλυτη ειλικρίνεια σας το λέω από τώρα να ενημερώσετε τις εταιρίες σας στο εξωτερικό ότι το καλοκαίρι αν δεν έχουν πιαστεί οι στόχοι της διαπραγμάτευσης τους οποίους θα έχουμε θέσει θα αλλάξει το καθεστώς τιμολόγησης με τον τρόπο που έχει νομοθετηθεί. Το αν θα μείνει κόφτης ή δεν θα μείνει θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάνε οι διαπραγματεύσεις».

Πλεύρης: Κλειστοί προϋπολογισμοί ανά κατηγορία φαρμάκων

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι «ήδη έχω ζητήσει από τον ΕΟΠΥΥ και από τον ΕΟΦ να μου επεξεργαστούν και τα σενάρια των κλειστών προϋπολογισμών ανά κατηγορία φαρμάκων. Άρα κάνουμε διαπραγματεύσεις. Ερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις, βλέπουμε την πορεία των διαπραγματεύσεων δεν ενεργοποιούνται αυτά τα μέτρα.

Δεν πάμε στις διαπραγματεύσεις, δεν δίνονται εκπτώσεις, αυτομάτως θα πάμε σε αυτά τα μέτρα. Διότι η σχέση μας θα πρέπει να διακατέχεται από μια απόλυτη ειλικρίνεια. Εάν και εφόσον αυξηθεί ο προϋπολογισμός του φαρμάκου κάποια στιγμή είναι κάτι το οποίο θα έρθει το Υπουργείο Υγείας να το διαχειριστεί. Αυτή τη στιγμή αυτόν τον προϋπολογισμό έχουμε. Και σε αυτό τον προϋπολογισμό κάνουμε τις πολιτικές μας.

Κάνοντας λοιπόν σε αυτό τον προϋπολογισμό τις πολιτικές μας έντιμα, ερχόμαστε και σας λέμε ότι πρώτη προτεραιότητά μας είναι να υπάρχουν τα φάρμακα τα οποία θέλουμε στα νοσοκομεία μας, να λαμβάνουν οι ασθενείς μας τα φάρμακα τα οποία πρέπει, από εκεί και πέρα όμως είναι αυτό το budget.

Οπότε αν κάποιος θέλει να κυκλοφορεί αυτά τα φάρμακα και δεν θέλει να έχει clawback θα πρέπει να πάει στη διαπραγμάτευση και να συζητήσουμε.

Και οι σχέσεις είναι πάρα πολύ έντιμες. Αν δεν τα βρούμε στην διαπραγμάτευση δεν είναι υποχρεωμένος κανένας να κυκλοφορεί το οτιδήποτε εδώ πέρα.

Θα λειτουργήσουμε με απολύτως διαφανείς και ξεκάθαρους όρους. Και πράγματι προσπάθησα να δω και τη δαπάνη. Να δούμε τι γίνεται, τη δαπάνη του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου».

Κατασπατάληση σε κατηγορίες φαρμάκων

Η πορεία της δαπάνης και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί οι διαπραγματεύσεις ωθούν τον κ. Πλεύρη στη λήψη αποφάσεων, οι οποίες δημιουρογούν μεγαλύτερες πιέσεις στις φαρμακευτικές εταιρείες,

«Είχαμε εντοπίσει μια κατασπατάληση σε κάποιες κατηγορίες. Τις οποίες τις έχω ονοματίσει τις συγκεκριμένες κατηγορίες. Παρόλο λοιπόν που είπαμε ότι θα βγουν κατηγορίες από τη θετική λίστα να πάνε την αρνητική, παρόλο που είπαμε ότι θα λειτουργήσουμε με πολύ κλειστό προϋπολογισμό οι συγκεκριμένες κατηγορίες τον Ιανουάριο ήταν σαν να μην κατάλαβε κανένας τίποτα.

Διότι κάποιες κατηγορίες έχουν εξαντλήσει αυτή τη στιγμή το budget όλης της χρονιάς με τους δυο πρώτους μήνες του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Και θα είμαστε κάθετοι εκεί πέρα.

Είπαμε υπάρχουν σε αυτό τα πλαίσιο- μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη D, σίδηρο- κάποια που θα βγουν και θα πάνε στην αρνητική λίστα. Και θα βγουν να πάνε στην αρνητική λίστα αν προλάβουμε από 1η Απριλίου με πολύ μικρό κλειστό προϋπολογισμό για το τρίμηνο το οποίο θα έχει τρέξει.

Και θα υπάρξουν και κάποια άλλα από αυτά τα οποία θα μείνουν στη θετική λίστα με πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες και με πολύ μικρό budget.

Η συνολική δαπάνη D σιδήρου, ασβεστίου μαγνησίου των 120 εκατομμυρίων ευρώ δεν θα απασχολεί το δημόσιο για πάνω από 20, 25 βαριά 30 εκατομμύρια. Εξοικονόμηση 90 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπάρχει αρνητική λίστα, υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για τη θετική λίστα, πάντως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να βλέπουμε να υπάρχει μια κατανάλωση τέτοιας φύσεως και εμείς να την παρακολουθούμε.

Άρα στο 2022 εάν θέλουμε να πετύχουμε κάποιους στόχους θα πρέπει να πάμε με αυτά τα ενδιάμεσα μέτρα που δεν λέω αναγκαστικά ότι είναι διαρθρωτικά. Πολλά από αυτά είναι πυροσβεστικά. Αλλά μόνο έτσι θα μπορούμε να δομήσουμε μια δαπάνη πιο εξορθολογισμένη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Το επόμενο τρίμηνο χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία των μέτρων και πώς θα εφαρμοστούν. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τέλη Απριλίου προς τέλη Μαΐου θα ξέρουμε ποια από τα μέτρα στα οποία αναφέρθηκε, θα εφαρμοστούν.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ