ΠολιτικήΠιστοποιητικό εμβολιασμού: Ποιες χώρες στηρίζουν την ελληνική πρόταση

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Ποιες χώρες στηρίζουν την ελληνική πρόταση

- Advertisement -

Τον χάρτη του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού όπως διαμορφώνεται στην Ευρώπη, δημοσιεύει το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, μετά την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τον χάρτη του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού όπως διαμορφώνεται στην Ευρώπη, δημοσιεύει το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, μετά την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η συζήτηση, όπως σημειώνει το πρώτο θέμα του γαλλικού μέσου, ξεκίνησε από την Ελλάδα, η οποία κατέθεσε την πρόταση του ψηφιακού πιστοποιητικού στην Κομισιόν, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το γαλλικό δημοσίευμα κάνει λόγο λοιπόν για μια κοινή θέση των χωρών του νότου (Ιταλία, Μάλτα, Ισπανία, Κύπρος), που έχουν ισχυρή βιομηχανία στον τουριστικό τομέα, αλλά και χωρών της Σκανδιναβικής χερσονήσου που συντάσσονται με την πρόταση της Ελλάδας.

Πρέπει να σημειώσουμε πως και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εμφανίστηκε υπέρμαχος της ελληνικής πρότασης.

Μόνον οι χώρες της δύσης, όπως παρατηρεί το BFMTV, και η Μεγάλη Βρετανία αντιτίθενται στην ιδέα ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Οι λόγοι αυτής της εναντίωσης, σύμφωνα με το γαλλικό μέσο, είναι πολλοί: τροχοπέδη στην ελεύθερη μετακίνηση, «διάκριση» έναντι των μη εμβολιασμένων, αμφιβολίες ως προς τη διάρκεια της ανοσίας κ.α.

Χάρτης: Οι χώρες που συμφωνούν με το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στον χάρτη που έφτιαξε το δίκτυο, βασισμένο σε πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων και ξένων ΜΜΕ, με πράσινο χρώμα αποτυπώνονται οι χώρες που υποστηρίζουν το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού (αχνό πράσινο για τις χώρες που κλίνουν προς την ίδια απόφαση).

Αντίθετα, με κόκκινο αποτυπώνονται εκείνες που διαφωνούν (αχνό κόκκινο όσες χώρες τείνουν προς την απόφαση αυτή).

Ο χάρτης της Ευρώπης για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Οι χώρες που διαφωνούν με το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η Γερμανία έχει δηλώσει αντίθετη στο ενδεχόμενο σύστασης ενός τέτοιου πιστοποιητικού, καθώς το Βερολίνο δηλώνει αντίθετο σε άρση περιορισμών μόνο για άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί. Αρνητικές όμως είναι και οι Βρυξέλλες, καθώς το Βέλγιο δεν επιθυμεί να καταστήσει προσβάσιμα θεάματα και αθλητικές εκδηλώσεις μόνο σε άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο.

«Η ιδέα να ανοίξουν δραστηριότητες μόνο. για άτομα που έχουν εμβολιαστεί είναι μια συζήτηση που μας φαίνεται πρόωρη», δήλωνε από την πλευρά του ο κ. Ζαν Μπατίστ Λεμουάν, γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη Γαλλία. Η Γαλλία είναι έτσι κατά βάση αρνητική στην προοπτική ενός τέτοιου πιστοποιητικού.

Στην ομάδα των χωρών που αντιτίθενται στο πιστοποιητικό εμβολιασμού συγκαταλέγονται επίσης το Λουξεμβούργο, η. Λιθουανία, η Ολλανδία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο (παρότι οι δύο τελευταίες δεν βρίσκονται στην ΕΕ).

Την πρόταση της Ελλάδας και του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, φαίνεται πως υποστηρίζει ένας μεγαλύτερος αριθμός χωρών: η Αυστρία, η Κύπρος, η. Δανία, η Ισπανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η. Ιταλία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Τσεχία, η Ρουμανία και η Σουηδία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ