Τριετές πλάνο συνεργασίας με αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα ζητούν οι 26 εκπρόσωποι του Pharma Innovation Forum (PIF) από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης που θα παρέχει προβλεψιμότητα και σταθερότητα μέσα από συγκεκριμένους στόχους, πολιτικές, προϋπολογισμό, χρονοδιάγραμμα και KPIs, προκειμένου η καινοτομία να συνεχίσει να στηρίζει τον ασθενή και τα συστήματα υγείας.
- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Με 4.000 εργαζομένους και με έμφαση στην έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία, το Pharma Innovation Forum (PIF) σε συμφωνία με την κυβέρνηση στην επάρκεια του προϋπολογισμού φαρμάκου, με προσθήκη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, ανακατομή πόρων μεταξύ καναλιών με σκοπό τη σύγκλιση της υπέρβασης και θέσπιση ανώτατου ορίου στο ποσοστό συμμετοχής των φαρμακευτικών εταιρειών στη βάση μίας δίκαιης και βιώσιμης συνυπευθυνότητας.
Την ίδια στιγμή, ζητά δέσμη μέτρων για τον έλεγχο της κατανάλωσης με έμφαση στα ψηφιακά εργαλεία –όπως δεσμευτικά θεραπευτικά πρωτόκολλα- και ενίσχυση πολιτικών υποκατάστασης, αλλά και τον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων συμψηφισμού clawback έναντι R&D επενδύσεων.
Καινοτομία και ασθενείς
Σύμφωνα με τον PIF, οι στρεβλώσεις της φαρμακευτικής πολιτικής «αγγίζουν» πλέον τον ασθενή και στην πλήρη διάθεση των Ελλήνων ασθενών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, βρίσκεται μόλις το 25% των καινοτόμων φαρμάκων με έγκριση του ΕΜΑ.
«Θέλουμε ένα περιβάλλον, που να ευνοεί την καινοτομία», όπως τόνισε η πρόεδρος του PIF, Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη και ο γενικός διευθυντής Γιάννης Κωτσιόπουλος, σημειώνοντας, ότι η υφιστάμενη φαρμακευτική πολιτική δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει τη δυσμενώς εξελισσόμενη κατάσταση καθώς το σύστημα υγείας εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υποχρηματοδότηση, από ανισότητες στην κατανομή των πόρων, (Το 2023, η υπέρβαση εκτιμάται 74% στα νοσοκομειακά καινοτόμα φάρμακα, 62% στα καινοτόμα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ και 44% στα προϊόντα λιανικής), από έλλειψη σταθερότητας και προβλεψιμότητας και από καθυστέρηση στα μέτρα για τον έλεγχο της ζήτησης.
Στο προϊόν συναπόφασης προς την κυβέρνηση, που εκπροσωπείται από τριμερές σχήμα (PIF, ΣΦΕΕ, ΠΕΦ), η πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας δεσμεύεται για: α) Εντατικότερο επενδυτικό αποτύπωμα στην κλινική έρευνα και β) Συνεργασία σε προγράμματα εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ και προσέλκυσης επενδύσεων (PIF Big Data / RWD Program, PIF Accelerator για την παροχή τεχνογνωσίας για την αποδοτικότερη χρήση της φαρμακευτικής περίθαλψης).
Εξαιρετικά κρίσιμη χρονιά
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του PIF, τα σημειώματα που αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2023 δείχνουν ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές αγγίζουν ύψη ρεκόρ, ενώ τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν έχουν αποδώσει ακόμα τα αναμενόμενα, π.χ. ΑΜΚΑ.
Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος, καθώς οι εταιρείες ήδη αντιμετωπίζουν θέμα βιωσιμότητας. Η φαρμακευτική δαπάνη συνεχίζει να αυξάνεται, πάρα τα κυβερνητικά μέτρα, που σημαίνει ότι οι προσωρινές ενέσεις χρηματοδότησης μέσω του RRF δεν θα μειώσουν αρκετά τις υποχρεωτικές επιστροφές.
Η εκτόξευση της δαπάνης του ΙΦΕΤ είναι ένας σημαντικός παράγοντας επιβάρυνσης στο κανάλι του ΕΟΠΥΥ.
Η πίεση στα φάρμακα που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία και αφορούν ασθενείς με πολύ σοβαρές παθήσεις θα επιδεινώνεται συνεχώς.
Φαρμακευτική πολιτική
Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του Pharma Innovation Forum (PIF), Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη και Γιάννης Κωτσιόπουλος, η υφιστάμενη φαρμακευτική πολιτική δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει τη δυσμενώς εξελισσόμενη κατάσταση καθώς εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υποχρηματοδότηση, ανισότητες στην κατανομή πόρων, έλλειψη σταθερότητας, κ.α.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το PIF, από το 2022, οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι ο κύριος χρηματοδότης του φαρμάκου (52% υποχρεωτικές πληρωμές έναντι 48% δημόσιος προϋπολογισμός).
Το 2023, η υπέρβαση εκτιμάται 74% στα νοσοκομειακά καινοτόμα φάρμακα, 62% στα καινοτόμα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ και 44% στα προϊόντα λιανικής.
Η ρήτρα συνυπευθυνότητας που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λήγει το 2025 και δεν υπάρχει καμία δέσμευση της Πολιτείας για την επόμενη ημέρα. Αντίθετα, οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν έχουν ακόμη λάβει τα συνολικά σημειώματα του 2023. Για τα δε νοσοκομειακά φάρμακα δεν έχει εκδοθεί ούτε καν το σημείωμα clawback του πρώτου εξαμήνου του 2023.
Ψηφιακά εργαλεία όπως δεσμευτικά θεραπευτικά πρωτόκολλα, ηλεκτρονική διασύνδεση των νοσοκομείων, ΑΗΦΥ, DRGs θα προάγουν τη χρηστή διαχείριση της φαρμακευτικής δαπάνης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υγείας.
Το Pharma Innovation Forum εκκινεί τον δημόσιο διάλογο για το Σύμφωνο Συνεργασίας και καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε συνεργασία για την υλοποίηση αυτού του οράματος ως τη βάση για μία βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική προς όφελος των ασθενών και της εθνικής οικονομίας.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη