ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗPIF: SOS φαρμακευτικών για το clawback στο 83% - Οι αντιδράσεις

PIF: SOS φαρμακευτικών για το clawback στο 83% – Οι αντιδράσεις

- Advertisement -

Έντονες αντιδράσεις στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις της χώρα μας προκαλούν τα πρόσφατα σημειώματα που έλαβαν για τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) στα νοσοκομειακά φάρμακα, με το PhARMA Innovation Forum (PIF) να καλεί την κυβέρνηση για άμεση παρέμβαση.

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
Έντονες αντιδράσεις στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις της χώρα μας προκαλούν τα πρόσφατα σημειώματα που έλαβαν για τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) στα νοσοκομειακά φάρμακα, με το PhARMA Innovation Forum (PIF) να καλεί την κυβέρνηση για άμεση παρέμβαση.
Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη – healthpharma.gr

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Για πρώτη φορά οι υποχρεωτικές επιστροφές που επιβάλλονται στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για την κάλυψη του προϋπολογισμού των νοσοκομειακών φαρμάκων (clawback) ξεπέρασε το επίπεδο του 80%, προκαλώντας ανησυχία για την οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αλλά και για την έλευση καινοτόμων θεραπειών στην Ελλάδα.

Τα πρόσφατα σημειώματα για τις επιστροφές του πρώτου εξαμήνου του 2023 αναγκάζουν τις εταιρείες να καταβάλουν έως και το 83% της δαπάνης των νοσοκομειακών φαρμάκων, ενώ το 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 69%.

Συνολικά, το κόστος για τις εταιρείες υπολογίζεται στα 245 εκατ. ευρώ.

Σύσωμοι οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών, μέσω των θεσμικών οργάνων, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος – ΣΦΕΕ και του PhARMA Innovation Forum – PIF, ζητούν άμεσες διορθώσεις στη φετινή τρομακτική υπέρβαση, ζητώντας εκ νέου επαφές με την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, για τις δυσμενείς επιπτώσεις.

Αντιδράσεις…

Άμεσα, το PhARMA Innovation Forum (PIF) και οι 26 βιοφαρμακευτικές εταιρείες-μέλη του, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

Σύμφωνα ανακοίνωση του, τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΑΠΥ (Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας) που κοινοποιήθηκαν στις εταιρείες μας, και αφορούν στο πρώτο εξάμηνο του 2023, οι υποχρεωτικές επιστροφές λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού για τα σκευάσματα άνω των 30 ευρώ, είναι 83%, ξεπερνώντας και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πλέον καλύπτει το κόστος για λιγότερες από 2 στις 10 θεραπείες για σοβαρές -και συχνά απειλητικές για τη ζωή- χρόνιες παθήσεις. Πρόκειται για θεραπείες που στηρίζουν τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα και ως εκ τούτου κρίσιμες και αναγκαίες.

Οι επιπτώσεις του αδιεξόδου του 83% είναι ήδη παρούσες. Η πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες τίθεται σε κίνδυνο, η διάθεση των υφιστάμενων θεραπειών καθίσταται μη βιώσιμη όσο ποτέ, ενώ η αποεπένδυση θα απειλήσει ακόμη πιο έντονα τον βιοφαρμακευτικό κλάδο και το αποτύπωμά του στην εθνική οικονομία: επενδύσεις σε κλινική έρευνα, συμβολή στην απασχόληση εξειδικευμένου και καλά αμειβόμενου επιστημονικού προσωπικού, χρηματοδότηση συνεχούς ιατρικής εκπαίδευσης, προγράμματα υποστήριξης ασθενών και κοινωνικής υπευθυνότητας.

Μείωση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες

«Αυτή η εξέλιξη αποτελεί σαφή ένδειξη της αποτυχίας των πολιτικών που εφαρμόστηκαν για το φάρμακο στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια. Το PhARMA Innovation Forum διαχρονικά επισημαίνει το αυτονόητο. Το πληθωριστικό μέτρο του clawback νομοτελειακά οδηγεί σε δραματική μείωση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες στην Ελλάδα» όπως τονίζει η κα. Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, Πρόεδρος του PIF, υπογραμμίζοντας σχετικά πως «Συνεπώς, το αίτημα για δραστική μείωση του clawback είναι αποτέλεσμα κλαδικής στάσης του PIF και των βιοφαρμακευτικών εταιρειών. Τα πρόσφατα νοσοκομειακά σημειώματα για το Α’ εξάμηνο του 2023 έρχονται ως πραγματική επιβεβαίωση των θέσεών μας. Το κράτος έχει την υποχρέωση να αναλάβει έστω την ύστατη αυτή στιγμή, την ευθύνη της πρόσβασης των ασθενών στο φάρμακό τους».

Το PIF καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα, λαμβάνοντας μέτρα που θα αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα που αφορά στο ύψος του clawback για το 2023, ενώ παράλληλα είναι επιτακτική ανάγκη να χαραχθεί μία πιο δίκαιη και αποτελεσματική φαρμακευτική πολιτική, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες φαρμακευτικές λύσεις, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και του κλάδου και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας στον τομέα της βιοφαρμακευτικής.

Εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης

Διαχρονιά, τόσο ο ΣΦΕΕ, όσο και το PIF «καταγγέλλουν» την απουσία μηχανισμών ελέγχου για την κατανάλωση φαρμάκων και ως εκ τούτου για τη συνολική δαπάνη για το φάρμακο.

Το 2023 αποδεικνύεται ως μια από τις χειρότερες χρονιές στον τομέα αυτό, καθώς παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον καλύτερο έλεγχο της συνταγογράφησης, οι φαρμακευτικές δαπάνες άγγιξαν 7,1 δισ. ευρώ, από 6,2 δισ. ευρώ το 2022 και τα 5,6 δισ. ευρώ το 2021.

Η δημόσια δαπάνη αυξήθηκε ελαφρώς από 2,7 δισ. ευρώ το 2022 σε 2,8 δισ. ευρώ το 2023, όμως αυτό δεν επαρκεί ώστε να καλύψει την ξέφρενη ανοδική πορεία, με αποτέλεσμα η φαρμακοβιομηχανία να επωμίζεται τη μερίδα του λέοντος, καταβάλλοντας τελικά τεράστια ποσά για τις δαπάνες στα φάρμακα, που αγγίζουν πλέον τα 3,5 δισ. ευρώ το 2023.

Νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει το Υπουργείο Υγείας περιλαμβάνεται ρύθμιση όπου θα χαμηλώνει το όριο εξαίρεσης από το clawback, με τα νοσοκομειακά φάρμακα να εξαιρούνται από την καταβολή μειωμένου ή μηδενικού clawback με τιμή χαμηλότερη των 15 ευρώ, από 30 ευρώ που ισχύει έως σήμερα. Όσα έχουν τιμή έως 5 ευρώ δεν θα καταβάλλουν clawback, ενώ εκείνα με τιμή από 5,01 ευρώ έως 15 ευρώ θα καταβάλουν έως και το 20% της προκαλούμενης υπέρβασης.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού θα ισχύσει αναδρομικά από την αρχή του 2023. Δεδομένου, όμως, ότι η διάταξη δεν έχει ακόμη ψηφιστεί, τα σημειώματα για το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους υπολογίστηκαν βάσει των κανόνων που ισχύουν σήμερα.

Τα σημειώματα για το δεύτερο εξάμηνο, που αναμένονται σε περίπου ένα μήνα, θα υπολογιστούν με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν με την ψήφιση της διάταξης για τη μείωση του ορίου μερικής ή πλήρους εξαίρεσης στα 15 ευρώ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ