Στη χαμηλή διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων στη χώρα μας σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. και στην ισχυρή παραγωγική βάση στα φάρμακα που έχει η Ελλάδα με 45 εργοστάσια από τα 450 στην Ευρώπη αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων κατά την παρέμβασή του στο «Συνέδριο Κύκλου Ιδεών».
Η πανδημία, ο πληθωρισμός με το ενεργειακό και κυρίως το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες μέσα στην πανδημία βρέθηκαν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένοι από υγειονομικό υλικό και φάρμακα που έπρεπε να έρθουν από άλλες ηπείρους, δημιούργησαν ανασφάλεια στους πολίτες. Αυτό ανάγκασε την Ε.Ε. να λάβει μέτρα, ώστε να διασφαλίσει επάρκεια και αυτάρκεια σε υγειονομικό υλικό και φάρμακα, ανέφερε κατά την παρέμβασή του στο «Συνέδριο Κύκλου Ιδεών», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων.
Νέα ευρωπαϊκή φαρμακευτική πολιτική
Ο κ. Τρύφων μίλησε για τη νέα ευρωπαϊκή φαρμακευτική πολιτική, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και το σύστημα Υγείας. Όπως είπε, για τον επαναπατρισμό της παραγωγής φαρμάκων σε ευρωπαϊκό έδαφος και για να αναπτυχθεί η έρευνα στην Ευρώπη χρειάζονται κίνητρα – και αυτή η συζήτηση έχει ανοίξει. Την Ευρώπη απασχολεί η βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών στα φάρμακα και προς αυτή την κατεύθυνση λαμβάνονται μέτρα, είπε ο κ. Τρύφων.
Αναφερόμενος στα γενόσημα, είπε ότι η ευρωπαϊκή ένωση γενοσήμων φαρμάκων καλύπτει το 70% των ασφαλισμένων, ενώ στην Ελλάδα είμαστε αρκετά πιο χαμηλά και υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Αυτή η κάλυψη γίνεται με πολύ οικονομικότερους όρους, και για τον πολίτη, και για το σύστημα υγείας. Οτιδήποτε παραχθεί σαν πολιτική, πρέπει να διασφαλίζει πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και κίνητρα για την καινοτομία.
Όπως πρόσθεσε, στην Ελλάδα έχουμε δύο δεδομένα που μας διαφοροποιούν: Το ένα είναι η οικονομική κρίση που περάσαμε, που είχε επίπτωση σε όλους τους τομείς, και το δεύτερο είναι ότι η χώρα μας έχει από παράδοση ισχυρή παραγωγική βάση στα φάρμακα. Σαράντα πέντε εργοστάσια από τα 450 στην Ευρώπη βρίσκονται στην Ελλάδα, και πολλά από τα φάρμακα που παράγουν είναι εξαγώγιμα, είπε ο κ. Τρύφων. Αυτά τα δύο γεγονότα πρέπει να συνδυαστούν σε κάποιες πολιτικές – και ήδη αυτό έχει ξεκινήσει, με στόχο να καλυφθεί σε μεγαλύτερο βαθμό ο Έλληνας ασφαλισμένος, συμπλήρωσε. Εξήγησε ότι σήμερα καλύπτεται περίπου το 30% των Ελλήνων ασφαλισμένων με γενόσημα.
Ψηφιοποίηση
Ένα άλλο θέμα που έθιξε ο κ. Τρύφων, είναι η ψηφιοποίηση και πώς θα καταφέρουμε να έχουμε πλήρη καταγραφή των δεδομένων της υγείας στη χώρα μας. Το κομμάτι της πρόληψης, της φαρμακευτικής περίθαλψης, του προσωπικού γιατρού και της νοσοκομειακής κάλυψης, είναι στην ίδια αλυσίδα, που πρέπει, ειδικά την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης «να έχουμε στοιχεία για τα πάντα, βάσει των οποίων θα χαράσσονται οι πολιτικές. Πιστεύω ότι αυτό, σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να γίνει, και ήδη λαμβάνονται μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα