Άσκηση δίωξης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αποφάσισε η Ολομέλεια και για τα 8 αδικήματα που πρότεινε στο πόρισμά της η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια αποφάσισε την άσκηση δίωξης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για:
- 1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ) με ψήφους 177
- 2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ) με ψήφους 177
- 3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 ) με ψήφους 177
- 4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς) με ψήφους 177
- 5. Απόπειρα Εκβίασης. (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019) με ψήφους 177
- 6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ) με ψήφους 177
- 7. Δωροληψία Υπαλλήλου (αρ. 235 ΠΚ) με ψήφους 177
- 8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) – αρ. 187 παρ. 5 παλαιού ΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ) με ψήφους 177
Στην ψηφοφορία δεν πήραν μέρος ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Ψήφισαν 180 βουλευτές από τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Τρία ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο από τα τρία άκυρα δεν είχαν καμία σημείωση πάνω, ενώ το τρίτο είχε γραφτεί με μοβ χρώμα.
Αξιόποινες πράξεις αναγόμενες στα καθήκοντα του
Σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 86) και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αν η Βουλή προσδώσει στον υπουργό την ιδιότητα του κατηγορουμένου για αξιόποινες πράξεις αναγόμενες στα καθήκοντά του, από τη δίωξη καταλαμβάνονται υποχρεωτικά και οι συμμέτοχοι, οι οποίοι συμπαραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο.
Στο πόρισμά της η ΝΔ αναφέρει ότι «άσκηση δίωξης της Βουλής σε βάρος του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού εκ του νόμου καταλαμβάνει τους συμμετόχους στις ως άνω αξιόποινες πράξεις, οι οποίοι αναφέρονται στο παρόν πόρισμα και περιγράφεται το είδος της συμμετοχής τους σε κάθε αδίκημα, ώστε σε περίπτωση άσκησης δίωξης να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους και κλήση τους από το Δικαστικό Συμβούλιο».
Μετά την απόφαση της Ολομέλειας για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η Βουλή θα προχωρήσει στη διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα, ο Κανονισμός της Βουλής και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, για τη συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου.
Επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης
Ο πρόεδρος της Βουλής θα απευθύνει επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα για να αποστείλει κατάλογο των μελών του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχουν τα νόμιμα προσόντα, προκειμένου σε προσεχή συνεδρίαση της ολομέλειας, να αναδειχθούν διά κληρώσεως τα 5 τακτικά και τα 3 αναπληρωματικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, καθώς και ο ασκών καθήκοντα εισαγγελέα με τον αναπληρωτή του.
Σκευωρία Novartis – Σαμαράς: Είστε συμμορία, θέλατε να κάνετε εκλογές με πολιτικούς προφυλακισμένους
Νωρίτερα, μύδρους εξαπέλυσε από τη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας για «συμμορία» και επιμένοντας στη φράση «μέχρι τέλους», στη συζήτηση για την άσκηση δίωξης σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Από τη Βουλή αποχώρησε, όπως είχε προαναγγείλει, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΜέΡΑ25, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Στην ψηφοφορία θα βρίσκονται μόνον οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.
Ο πρώην πρωθυπουργός επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα, στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά και στην Ελένη Τουλουπάκη, ενώ η ομιλία του είχε και πολλές προσωπικές και ανθρώπινες αναφορές.
Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήθελε να πάει τη χώρα σε εκλογές «με τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Οικονομίας υπό την πιο ατιμωτική κατηγορία». «Φανταστείτε να έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ εκλογές με δύο-τρεις από μας προφυλακισμένους», είπε ο κ. Σαμαράς.
«Να πάει φυλακή ένας πρωθυπουργός εάν είναι ένοχος. Ναι! Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου… Αλλά να πάει στα περίπτερα, κρεμασμένος στα μανταλάκια ως μιζαδόρος, επειδή έτσι θέλουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, για να τον εξοντώσουν, όχι, ποτέ! Να παραπεμφθεί με βάση το δόγμα Ρασπούτιν, «στείλ’ τον, κι άσε μετά να τα βρουν τα δικαστήρια», όχι κύριοι, δεν είναι αυτό Δικαιοσύνη! Είναι ο “νόμος της ζούγκλας”! “Να βάλουμε μέσα δυο-τρεις, για να κερδίσουμε τις εκλογές”! Όχι, κύριοι, δεν είναι αυτό Δημοκρατία. Αυτό βάζει από την πίσω πόρτα τον Ολοκληρωτισμό», είπε με ένταση ο Αντώνης Σαμαράς.
«Το “ποτέ ξανά”, μέσα από τη σημερινή ψηφοφορία, θα υπηρετήσει και την πολιτική ζωή του τόπου. Δεν είναι ψήφος εκδίκησης. Είναι ψήφος συνείδησης. Είναι ψήφος αποτροπής. Είναι ψήφος απελευθέρωσης από τη μαυρίλα και την παρακμή», πρόσθεσε.
Κατονόμασε ως «φυσικούς αυτουργούς» τους εισαγγελείς Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη, Ντζούρα και Μανόλη, και έκανε λόγο για συγκεκριμένες ευθύνες. «Διακρίνω πως ανησυχείτε και για το ότι θα διερευνηθεί, κάποια στιγμή, και ποιοι άλλοι συμμετείχαν στην “εγκληματική οργάνωση” και πάνω από τον Παπαγγελόπουλο. Δηλαδή, αν ο κ. Τσίπρας, εκτός από “όμηρος” του Παπαγγελόπουλου, ήταν και ο “ιθύνων νους” της σκευωρίας. Εγώ θα επικαλεστώ, λοιπόν, τον ίδιο τον κ. Παπαγγελόπουλο: Είχε πει πριν έναν μήνα: “Εγώ αναφερόμουν απευθείας στον Τσίπρα, που με εμπιστευόταν…», είπε ο κ. Σαμαράς.
«Πού να ’ξερα ότι η συμμορία είχε επεκτείνει τη δράση της και στο εξωτερικό, ότι είχε “κεντρικό μαγαζί”, “παραμάγαζα”, outsourcing και ποιος ξέρει τι άλλο. Ήξερα για Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη, αλλά πού να φανταστώ την άνεση του κ. Παππά που την αποκαλούσε σε τρίτους πότε… “τύπισσα” και πότε “κορίτσι μου”…
Θα έπρεπε να ντρέπεστε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ… Και δεν ντρέπεστε», είπε ο κ. Σαμαράς.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα