«Το πιο σημαντικό είναι ότι, πλέον, δεν ζούμε στην άγνοια, γιατί τα θύματα μιλούν και η Πολιτεία κινητοποιείται, η λέξη κλειδί είναι η εμπιστοσύνη, εμπιστοσύνη προς την Πολιτεία ότι θα δράσει» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Πολιτικές για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών» με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε, εξάλλου, πως «το πρόβλημα δεν θα λυθεί, ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα, καθώς είναι σύνθετο και απαιτεί ένα συνολικό όσο και οριζόντιο σχεδιασμό, ήτοι την εμπλοκή διαφόρων Υπουργείων και υπηρεσιών» για να επισημάνει ότι «μιλάμε για μία προσπάθεια που δεν θα έχει ημερομηνία λήξης, καθώς όσο υπάρχουν εγκλήματα έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας τόσο πολίτες και κοινωνία θα πρέπει να αγρυπνούν».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας τονίζοντας ότι η βαριά σωματική βλάβη και η μόνιμη παραμόρφωση και αναπηρία επισύρουν πλέον ποινές κάθειρξης έως και 15 χρόνια, ενώ η εμπορία ανθρώπων έως και ισόβια κάθειρξη.
Προσέθεσε, δε, πως επιτέλους σήμερα έχει ποινικοποιηθεί ένα νέο έγκλημα, όπως είναι η εκδικητική πορνογραφία, ενώ υπενθύμισε πως η προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας στους χώρους εργασίας διώκεται αυτεπαγγέλτως.
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε πως έχουν γίνει τολμηρά βήματα και στον τομέα της εξιχνίασης και δίωξης των εν λόγω εγκλημάτων. «Τελευταίο όπλο σε αυτόν τον αγώνα είναι το panic button, που επιτρέπει στις γυναίκες να ενημερώνουν μέσω του κινητού τους και με ασφάλεια την Ελληνική Αστυνομία, έτσι ώστε να γνωρίζει την τοποθεσία του περιστατικού άσκησης βίας σε βάρος κάποιας γυναίκας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, που χαιρέτισε τη σπουδαία, όπως είπε δουλειά, που κάνει η γραμμή συμπαράστασης 15900.
Πρεμιέρα για το Panic Button
Στις δράσεις της αστυνομίας και της πολιτείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών αλλά και της ενδοοικογενειακής βίας αναφέρθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1.
Ο υπουργός επισήμανε πως από την αρχή της χρονιάς έχουν αντιμετωπιστεί πάνω από 10.000 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, ενώ πρόσθεσε πως σε λίγες εβδομάδες τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή το Panic Button, με την οποία γυναίκες υπό κίνδυνο θα μπορούν πατώντας ένα κουμπί στο κινητό να ειδοποιούν την αστυνομία.
Το πρόβλημα ασφαλώς είναι μεγάλο, πρόκειται για ένα απάνθρωπο φαινόμενο, η βία εναντίον των γυναικών, αλλά πιστεύω ότι ο μεγάλος αριθμός καταγγελιών που υπάρχουν σχετίζεται με το γεγονός ότι πλέον και η κοινωνία έχει ευαισθητοποιηθεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, αλλά και η πολιτεία, η Αστυνομία και άλλες υπηρεσίες είναι και ευαίσθητες και έχουν ανοιχτές πλέον τις αντένες να παρεμβαίνουν σε αυτά τα θέματα, συνδράμοντας τις γυναίκες οι οποίες αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους φρικτές καταστάσεις.
Μόνο τα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας και οι υπόλοιπες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, αυτό το χρόνο που διανύουμε τώρα, έχουν αντιμετωπίσει 10.000 τέτοιες περιπτώσεις. Είναι διπλάσιες απ’ ό,τι συνέβαινε πριν από δύο ή τρία χρόνια. Η περίοδος της πανδημίας και της καραντίνας, αυτός ο διαρκής εγκλεισμός, έχει οξύνει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους και δυστυχώς είχαμε καταστάσεις βίας και εγκληματικότητας απέναντι σε γυναίκες.
Είναι πολύ σημαντικό ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία έχουμε δημιουργήσει 18 τέτοια Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας.
Θέλω να σας πω ότι στα περισσότερα από αυτά επικεφαλής είναι γυναίκες Αξιωματικοί για ευνόητους λόγους. Πιστεύω ότι εκείνες είναι πολύ χρήσιμες και αποτελεσματικές σε αυτόν τον τομέα. Εργάζονται και υπηρετούν αυτή την προσπάθεια 400 στελέχη της Αστυνομίας τα οποία είναι ειδικά εκπαιδευμένα, ενώ καθώς απευθύνονται γυναίκες και στις υπόλοιπες υπηρεσίες της Αστυνομίας έχουν ήδη εκπαιδευτεί άλλοι 6.000 αστυνομικοί, και νομίζω ότι υπάρχει μία μεγάλη διαφορά. Πιστεύω ότι πριν από 10 και 20 χρόνια και 30 χρόνια ίσως, αυτό που κυριαρχούσε είναι να μην είναι κοντά η Αστυνομία στο τί συμβαίνει ας πούμε στο σπίτι του κάθε πολίτη, υπήρχε μία αρνητική προδιάθεση.
«Σε λίγες εβδομάδες τίθεται σε εφαρμογή το Panic Button»
Τίθεται σε εφαρμογή σε λίγες εβδομάδες το Panic Button, το οποίο είναι μία πιλοτική εφαρμογή που θα αφορά πρώτα απ’ όλα τις γυναίκες που έχουν καταγγείλει περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Αυτό θα είναι με εφαρμογή στο κινητό και έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, ότι μία γυναίκα η οποία αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα, πατώντας αυτό το κουμπί θα εντοπίζεται αμέσως από την Αστυνομία πού βρίσκεται. Είναι θέμα λίγων εβδομάδων, γίνεται σε συνεργασία με την Vodafone, μία ιδιωτική εταιρία και πιστεύω ότι θα συνδράμει στο να αποφεύγονται οι δύσκολες καταστάσεις, οι πιο απειλητικές ιδιαίτερα για την ανθρώπινη ζωή.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα