Ξεκίνησαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας με τη συμμετοχή των υγειονομικών, την Τετάρτη 9 Απριλίου, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
«Για να έχει μέλλον η δημόσια υγεία πρέπει να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει ότι οι μισθοί των υγειονομικών κινούνται κοντά στον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη.
Η ΠΟΕΔΗΝ, συγκρίνει τους μισθούς μετά την αύξηση της 1ης Απριλίου σε σχέση με το 2011:
Νοσηλευτής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης: ο μισθός του νεοδιόριστου τώρα είναι 863,82 ευρώ, το έτος 2011 ήταν 803,92 ευρώ.
Βοηθός Νοσηλευτή ΔΕ: ο μισθός του νεοδιόριστου τώρα είναι 736,61 ευρώ, το έτος 2011 ήταν 757,74 ευρώ.
Τραυματιοφορέας ΥΕ: ο μισθός του νεοδιόριστου τώρα είναι 684,79 ευρώ, το έτος 2011 ήταν 677,40 ευρώ.
Επιμελητής Β’ ιατρός: ο μισθός του νεοδιόριστου τώρα είναι 1.216,71 ευρώ και το 2011 ήταν 1.264 ευρώ.
Όμως το έτος 2011 οι μισθοί κατ’ έτος που λαμβάναμε ήταν 14 και τώρα 12, αφού έχουν κοπεί το Επίδομα αδείας και τα δώρα εορτών. Ως εκ τούτω λαμβάνουμε πολύ χαμηλότερους μισθούς από το έτος 2011 παρότι η αγοραστική δύναμη του μισθού τώρα είναι πολύ χαμηλότερη από το έτος 2011. Αλήθεια ποιος πιστεύει με τέτοιους μισθούς θα προσελκύσει υγειονομικό προσωπικό στο Σύστημα Υγείας;» διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ.
Το προσωπικό στο ΕΣΥ βαίνει μειούμενο, με το κύμα μαζικών αποχωρήσεων υγειονομικών να επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου Εσωτερικών και το αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων. «Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όρια των αντοχών του εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Από το τέλος της πανδημίας έως σήμερα, έχουμε 4.000 λιγότερο προσωπικό στο ΕΣΥ παρότι ολοκληρώθηκε η προκήρυξη 7Κ. Πάνω από 2.000 επικουρικοί συμβασιούχοι συμμετείχαν και προσελήφθησαν ως μόνιμοι στον διαγωνισμό 7Κ. Έχουμε, λοιπόν, με κάθε νέα προκήρυξη μόνιμου προσωπικού ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού με σαφή μείωση των συμβασιούχων εργαζομένων, αφού συμμετέχουν στους διαγωνισμούς μόνιμο προσωπικό με αυξημένη μοριοδότηση.
ΠΟΕΔΗΝ για κενές οργανικές θέσεις
Στα Νοσοκομεία έχουμε 45.000 κενές οργανικές θέσεις με οργανισμούς πέραν της δεκαετίας στους οποίους δεν περιλαμβάνονται πολλά εκ των ανεπτυγμένων τμημάτων. Οι οργανικές θέσεις είναι περίπου 95.000. Υπηρετούν 25.000 συμβασιούχοι πολλών μορφών (επικουρικοί, ΔΥΠΑ, ειδικευόμενοι νοσηλευτές κλπ). Υπηρετούν 5.000 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση που σταδιακά απολύονται όταν τα Νοσοκομεία ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς εκχώρησης των εν λόγω υπηρεσιών στους εργολάβους.
Οι εργολάβοι στοιχίζουν τα διπλά χρήματα για το Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα με ωράρια εργασίας πλήρους απασχόλησης και αμοιβές μερικής απασχόλησης» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.
Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι «τα απογευματινά χειρουργεία, δεν μείωσαν τις λίστες αναμονής, ακόμη και τώρα που γίνονται δωρεάν. Παρότι υπάρχει ενδιαφέρον από ασθενείς που βρίσκονται στις λίστες αναμονής, δεν υπάρχει προσωπικό να τα υποστηρίξει. Εάν υπήρχε επαρκές νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και άνοιγαν οι αρκετές κλειστές χειρουργικές αίθουσες, σε λιγότερο του ενός χρόνου θα είχαμε ξεμπερδέψει με τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία.
Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά
Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ, επαναλαμβάνει το αίτημα για ένταξη νοσηλευτών και άλλων υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. «Έχουμε νοσηλεύτριες που προσλήφθηκαν 17 ετών και θα χρειαστεί να δουλέψουν έως το 62ο έτος της ηλικίας, 45 χρόνια υπηρεσίας αφού δεν έχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με 40 χρόνια υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας. Αρκετοί συνάδελφοι έχουν διαπιστωμένα σοβαρά προβλήματα υγείας με αναπηρίες πιστοποιημένα από υγειονομικές επιτροπές άνω του 67%. Νοσηλευτές πάνω από 25 χρόνια υπηρεσίες με βάση επιδημιολογικές μελέτες τις οποίες καταθέσαμε στην αρμόδια επιτροπή που συστάθηκε στο Υπουργείο Εργασίας για την ένταξη στα ΒΑΕ αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα. Πώς να αντέξουν να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες 67 ετών;», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Δείτε επίσης
ΠΟΕΔΗΝ- Προϋπολογισμός: Κανένα κίνητρο για το νοσηλευτικό προσωπικό
Καμπανάκι ΠΟΥ για αύξηση της φυματίωσης στα παιδιά της ΕΕ