- Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
Κύμα αντιδράσεων στον ιατρικό κόσμο έχει προκαλέσει η νομοθετική ρύθμιση που εισάγει τη βαθμολογία στους τίτλους ιατρικής ειδικότητας. Πρόκειται για φωτογραφική διάταξη καθώς «ευνοεί συγκεκριμένους καθηγητές των πανεπιστημίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης» όπως καταγγέλλει μιλώντας στο healthpharma.gr ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κ. Παναγιώτης Παπανικολάου.
Τι αλλάζει…
Με το άρθρο 166 του νόμου 4600/2019 καθιερώνεται σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου της ιατρικής ειδικότητας. Τα εξεταστικά κέντρα όμως θα είναι πλέον μόνο στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Ενώ οι εξετάσεις θα διενεργούνται από τριμελείς εξεταστική επιτροπή που θα αποτελείται από ένα μέλος ΔΕΠ ως Πρόεδρο και δύο συντονιστές διευθυντές ΕΣΥ, με μονοετή θητεία. Στον τίτλο της ειδικότητας θα αναγράφεται βαθμός: καλώς, λίαν καλώς, άριστα.
Διώχνουν τους νέους γιατρούς από τη χώρα
«Πουθενά στο εξωτερικό δεν εφαρμόζεται τέτοιο σύστημα. Ο τίτλος ιατρικής ειδικότητας είναι κρατική πιστοποίηση επάρκειας του ειδικευομένου γιατρού και για τον λόγο αυτό δεν έχει βαθμό. Με αυτό τον τρόπο διώχνουν τους νέους γιατρούς από τη χώρα» επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.
Όπως εξηγεί δεν θα είναι λίγοι οι νέοι γιατροί που θα προσπαθήσουν να πάνε στο εξωτερικό να πάρουν ειδικότητα. Ενώ πολλοί προκειμένου να πάρουν άριστα στην ειδικότητα, θα προτιμούν να κόβονται και να δίνουν εξετάσεις μέχρι να τους δοθεί το πολυπόθητο άριστα.
Παράλληλα δημιουργείται νομικό πρόβλημα γιατί αν κάποιος γιατρός πάρει την ειδικότητα στο εξωτερικό, αν θέλει να γυρίσει στην Ελλάδα, δεν έχει προβλεφθεί πως θα εξισώνεται το πτυχίο του. Αφού στο εξωτερικό δεν υπάρχει βαθμός στην ειδικότητα.
Πλήρως εξαρτημένοι οι ειδικευόμενοι
Ένα βασικό σημείο που έχει θίξει η ΟΕΝΓΕ είναι η μεγάλη εξάρτηση που θα έχουν οι εξεταζόμενοι από τους εξεταστές. «Ο βαθμός στον τίτλο της ειδικότητας θα σημαδεύει το γιατρό και θα τον ακολουθεί ισόβια σε όλη την επαγγελματική του σταδιοδρομία, θα αποτελεί κριτήριο πρόσληψης» αναφέρει σε ανακοίνωση της.
Η Ομοσπονδία καταλογίζει στο υπουργείο Υγείας ότι με αυτό το σύστημα «κατηγοριοποιεί τους γιατρούς, τους χωρίζει σε ικανούς, ικανότερους, λιγότερο ικανούς, αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση και τη βελτίωση των συνθηκών της ιατρικής εκπαίδευσης».
Αιφνιδιαστική ρύθμιση
«Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση ήρθε αιφνιδιαστικά, χωρείς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση. Όταν στις συναντήσεις της ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό Υγείας, μας διαβεβαίωνε, ότι οι προτάσεις του ΚΕΣΥ έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Είχε δεσμευτεί ότι πριν να νομοθετηθούν οποιεσδήποτε αλλαγές, θα μας ενημερώσει έγκαιρα ώστε να καταθέσουμε τις απόψεις μας» τονίζει ο κ. Παπανικολάου.
Συνάντηση ΟΕΝΓΕ με υπουργό Υγείας
Σήμερα το μεσημέρι η ΟΕΝΓΕ θα έχει συναντήσει για το θέμα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Όπου και θα του ζητήσει να καταργηθεί η διάταξη.
Με αφορμή τη συνάντηση το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ έχει εξαγγείλει στάση εργασίας σήμερα από τη 1:00 μμ. έως και τη λήξη της βάρδιας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 2:30 μμ.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα