- Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
Σε είδος προς εξαφάνιση τείνουν να εξελιχθούν οι ειδικευόμενοι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς μόλις αποφοιτήσουν από τις ιατρικές σχολές φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον και επαγγελματική ασφάλεια. «Σε πέντε χρόνια δεν θα υπάρχουν ειδικευόμενοι στα νοσοκομεία» αναφέρει μιλώντας στο healthpharma.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) κ. Ματίνα Παγώνη.
Το αποδεκατισμένο και γηράσμενο από ιατρικό προσωπικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), οι διορισμοί μονίμων γιατρών που γίνονται με το σταγονόμετρο τα τελευταία 10 χρόνια και ο θεσμός των επικουρικών γιατρών που συνεχώς διευρύνεται σε αριθμό, κρατούν σε ομηρία τους γιατρούς. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που οι νέοι γιατροί φεύγουν μαζικά για το εξωτερικό.
Η φυγή των νέων γιατρών αυξάνεται συνεχώς «Τον Αύγουστο του 2018 έρευνα της ΕΙΝΑΠ αποκάλυψε ότι το 20% των θέσεων για ειδικευόμενους στα δημόσια νοσοκομεία είναι κενές. Το ποσοστό αυτό σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία σήμερα έχει φτάσει το 40%. Στατιστικά σε πέντε χρόνια δεν θα υπάρχουν ειδικευόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία» επισημαίνει η κ. Παγώνη.
Η μάχη για την ιατρική εκπαίδευση συνεχίζεται
Ένα ακόμα χτύπημα για τους ειδικευόμενους που προς το παρόν αποφεύχθηκε, ήταν η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας που εισήγαγε την βαθμολόγηση στον τίτλο ιατρικής ειδικότητας. Μετά από τις έντονες αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών. Καταλυτική ήταν και η θυελλώδης συνάντηση του υπουργού Υγείας με την ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ την περασμένη Τετάρτη με το υπουργείο τελικά να αναστέλλει το μέτρο για φέτος. Με ανακοίνωση του, δεσμεύτηκε ότι θα επανεξετάσει νομοθετικά το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ρύθμισης.
«Ήταν μια πρώτη μεγάλη νίκη για εμάς. Δώσαμε μια μεγάλη μάχη και αποδείξαμε με επιχειρήματα ότι το μέτρο αυτό είναι παράλογο. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει βαθμός. Δεν μπορούμε να βάζουμε “ταμπέλα” στους γιατρούς. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την νομοθετική κατάργηση της διάταξης και όχι μόνο για την προσωρινή αναστολή της. Η μάχη συνεχίζεται για να διασφαλίσουμε ότι η χώρας μας κρατάει τους νέους γιατρούς και δεν τους διώχνει» επισημαίνει η κ. Παγώνη.
Στην κατεύθυνση αυτή η ΕΙΝΑΠ έχει ήδη έχει ξεκινήσει να καλεί σε Γενικές Συνελεύσεις με σκοπό την ενημέρωση όλων των γιατρών στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά για το θέμα. Η πρώτη μάλιστα συνέλευση θα γίνει την Τετάρτη, 3 Απριλίου, στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι».
Ανοιχτή πληγή η υποστελέχωση του ΕΣΥ
Ένα ακόμα θέμα που αποτελεί ανοιχτή πληγή για το ΕΣΥ είναι η υποστελέχωση του σε ιατρικό δυναμικό. Παραπάνω από 6.000 είναι οι κενές θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία. Ενώ εκατοντάδες επικουρικοί εργάζονται με παρατάσεις χωρίς ποτέ να μονιμοποιούνται. Παράλληλα οι μόνιμοι γιατροί λιγοστεύουν, αφού τα τελευταία πέντε χρόνια συνταξιοδοτούνται σε ετήσια βάση περίπου 350 γιατροί, χωρίς όμως να γίνονται και οι αντίστοιχες προσλήψεις.
«Το Δεκέμβριο του 2018 έληξαν οι συμβάσεις 495 επικουρικών γιατρών, 380 γιατροί συνταξιοδοτήθηκαν, οι συμβάσεις των 600 επικουρικών μέσω ΕΣΠΑ λήγουν τον Σεπτέμβριο του 2019 και το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου συνταξιοδοτούνται ακόμα 350 γιατροί» τονίζει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κ. Παγώνη.
Εύλογα λοιπόν γεννιέται το ερώτημα, ποιοι θα είναι οι γιατροί που θα υπηρετούν στο ΕΣΥ τα επόμενα χρόνια αφού οι νέοι γιατροί φεύγουν;
Αναγκαίες οι μόνιμες προσλήψεις…όχι μόνο εξαγγελίες
«Πρέπει να γίνουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις, με επικουρικούς σε «ομηρία» δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Η υγεία πρέπει να είναι προτεραιότητα για κάθε κυβέρνηση» διευκρινίζει η κ. Παγώνη.
Όσο για τις προσλήψεις 4.000 γιατρών και 6.000 νοσηλευτών σε βάθος τετραετίας, τις οποίες ανακοίνωσαν από κοινού το Μάρτιο, τα υπουργεία Υγείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Θεωρούνται από τους εκπροσώπους των γιατρών, προεκλογικές εξαγγελίες, χωρίς χρονοδιάγραμμα, που θα παραμείνουν κενό γράμμα. Όπως και τόσες άλλες εξαγγελίες για προσλήψεις γιατρών που ακόμα αγνοείται η τύχη τους.
Η ΕΙΝΑΠ έχει ζητήσει και αναμένει ενημέρωση για συνάντηση με τον υπουργό Υγείας. Επιδιώκει μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης γύρω από τα νευραλγικά προβλήματα των νοσοκομείων. Όπως η ανάγκη για μόνιμες προσλήψεις, οι κλειστές ΜΕΘ, η χρηματοδότηση των νοσοκομείων, η εκπαίδευση των γιατρών, η ΠΦΥ και βέβαια η φυγή των νέων γιατρών.