- Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
Οι αυξήσεις στις τιμές κάποιων φαρμάκων που θα προκύψουν από το νέο σύστημα τιμολόγησης, θα ισοσταθμιστούν με αντίστοιχες μειώσεις σε άλλα φάρμακα όπως τονίζει στο healthpharma.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σχολιάζοντας την τροπολογία του υπουργείου Υγείας.
Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Παπαδημητρίου, «για το σύνολο των φαρμάκων, η εκτίμηση μας είναι ότι όποια τιμή ανεβαίνει με το νέο σύστημα, θα ισοσταθμίζεται με όποια τιμή κατεβαίνει».
Στην τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας στη Βουλή, οι αλλαγές που προωθούνται βελτιώνουν το σύστημα τιμολόγησης και δημιουργείται ένα πιο σταθερό πλαίσιο ως προς την αξιοπιστία των τιμών αναφοράς, το οποίο δεν εξαρτάται από συναλλαγματικές διαφορές.
Με την σταδιακή αύξηση κατά 10% για τα on patent και off patent φάρμακα που έχουν τιμή χαμηλότερη από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, εκτιμάται ότι αποσοβείται ο κίνδυνος απόσυρσης από την ελληνική αγορά οικονομικών φαρμάκων εγνωσμένης θεραπευτικής αξίας, εξαιτίας χαμηλής τιμής και την αντικατάσταση τους με ακριβότερα φάρμακα.
Διόρθωση στρεβλώσεων
«Ζητάμε εδώ και χρόνια να διορθωθούν μια σειρά στρεβλώσεων στη τιμολόγηση των φαρμάκων ώστε να μειωθούν η δυνατόν να εξαφανιστούν οι ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων που ταλανίζουν την ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς, διότι δεν έχουν πρόσβαση στα αναγκαία γι’ αυτούς φάρμακα» όπως σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη απαγόρευση στις παράλληλες εξαγωγές που επέβαλε ο ΕΟΦ λόγω των ελλείψεων.
Παράλληλα, ο κ. Παπαδημητρίου εκφράζει το πάγιο αίτημα του ΣΦΕΕ για την τιμολόγηση σύμφωνα με τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης και όχι τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων που προβλέπεται στη τροπολογία.
«Με τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης μαθηματικός οι τιμές των φαρμάκων είναι ήδη χαμηλά για αποκατασταθούν οι τιμές στα νεότερα φάρμακα» όπως εξηγεί ο κ. Παπαδημητρίου.
Πρόταση για clawback
Όσον αφορά την πρόταση του υπουργείου Υγείας για το clawback να διαμορφωθεί στο 75% επί της υπέρβασης και 25% για την ανάπτυξη κάθε εταιρείας στην αγορά από 90/10, ο κ. Παπαδημητρίου τονίζει πως «Διαφωνούμε κάθετα. Τιμωρούνται οι εταιρείες που αναπτύσσονται και ωφελούνται όσες δεν αναπτύσσονται. Είναι άδικο. Το πρόβλημα στο clawback είναι το τεράστιο μέγεθος που έχει και όχι η κατανομή».
Οι φαρμακευτικές εταιρείες πάντως αναμένουν και άλλες τροπολογίες, πιθανότητα στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό του ΕΣΥ, που θέλει να φέρει πριν το Πάσχα η Αριστοτέλους. Στις επερχόμενες τροπολογίες θα θεσμοθετηθούν οι αλλαγές στο clawback αλλά και η κατάργηση του τέλος εισαγωγής 25% στα καινοτόμα φάρμακα, ενώ θα αντικατασταθεί με ένα κλιμακωτό πενταετές rebate. Να σημειωθεί πως σε εκκρεμότητα παραμένει και η νομοθετική ρύθμιση για την δημιουργία του Οργανισμού HTA.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα