Την «επανεκκίνηση» στα… νοσοκομεία επιδιώκει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όπως αποδεικνύει η απόφαση του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να αντικαταστήσει όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΔΙΠΥ (Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία).
Η σταθερή και διαρκής παρουσία των ανθρώπων του ΟΔΙΠΥ στα νοσοκομεία όλης της χώρας, μεταξύ άλλων, για την καταγραφή και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ανάπτυξη διαδικασιών και προτύπων ποιότητας, αναδεικνύεται ως ύψιστης προτεραιότητας από το Υπουργείο Υγειας και είχε τονιστεί από τον Άδωνι Γεωργιάδη, από όταν ανέλαβε τη θέση.
Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι και πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα αυτό, ενώ έχει επισημάνει ότι η περαιτέρω ανάπτυξη του ΟΔΙΠΥ θα αποτελέσει κεντρικό πυλώνα στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την παρούσα κυβερνητική θητεία.
Ήδη, ο Υπουργός Υγείας ζήτησε τις παραιτήσεις της προέδρου του ΟΔΙΠΥ, Δάφνης Καϊτελίδου, του Διευθύνοντος Συμβούλου, Βασίλη Μπαλάνη αλλά και όλων των μελών του ΔΣ.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, την Τρίτη έγινε συνάντηση του Διευθύνοντος Συμβούλου με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όπου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των δράσεων του Οργανισμού για το 2024. Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε από τον κ. Μπαλάνη την παραίτηση του ίδιου όσο και όλων των μελών του ΔΣ. Οι παραιτήσεις έχουν κατατεθεί και αναμένεται να γίνουν δεκτές.
Η απόφαση αυτή έχει ως στόχο να συμβαδίσει ο Οργανισμός με τις προτεραιότητες στις μεταρρυθμίσεις που έχει το Υπουργείο και σηματοδοτούν την αλλαγή που επιδιώκει η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας. Πάντως, συμπληρώνονται και πέντε χρόνια στη θητεία των μελών του ΔΣ του ΟΔΙΠΥ.
Δράσεις ΟΔΙΠΥ
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Υπουργός δεν είναι ευχαριστημένος με τους ρυθμούς υλοποίησης των δράσεων του ΟΔΙΠΥ. Είναι γεγονός ότι η πανδημία περιόρισε το έργο και τις δράσεις του Οργανισμού και ουσιαστικά τα μέλη του ΔΣ κρίθηκαν για τα τελευταία δύο έτη.
Σε κάθε περίπτωση όμως, γεγονός είναι ότι ο ΟΔΙΠΥ έχει δεκάδες έργα σε εξέλιξη, ενώ συμμετέχει και σε σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα, στα οποία υπάρχουν προθεσμίες και ανάγκη εκπροσώπησης σε υψηλό επίπεδο σε επιτροπές κ.ά. Ακόμα και εάν η θέση του κ. Μπαλάνη και των άλλων μελών που θα αποχωρήσουν καλυφθεί πάραυτα, αποτελεί ζητούμενο εάν τα νέα μέλη θα έχουν ειδικές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, ενώ θα υπάρξει και ένα αναγκαίο διάστημα ενημέρωσης και εκπαίδευσής τους πάνω σε όλα τα έργα τα οποία έχει αναλάβει και τρέχει ο οργανισμός.
Ειδικότερα, μεταξύ των κυριότερων δράσεων του ΟΔΙΠΥ συγκαταλέγονται:
1) Δημιουργία ενός συνόλου 40 και πλέον δεικτών ποιότητας, οι οποίοι παρακολουθούνται σε 11 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα
2) Σχεδιασμός και εκπόνηση 12 προτύπων ποιότητας, που σχετίζονται με τη μείωση των λοιμώξεων και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων,
3) Σχεδιασμός και εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου για το ασφαλές νοσοκομείο σε συνεργασία με το νοσοκομείο Παπαγεωργίου και το ΠΑΓΝΗ και δημιουργία των πρώτων κωδικών έκτακτης ανάγκης,
4) Συνεργασία με 15 νοσοκομεία για τη δημιουργία και εκπόνηση πρότυπων πολιτικών και διαδικασιών για τη φροντίδα των ασθενών και εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν ήδη 1.500 ωφελούμενους επαγγελματίες υγείας από όλη τη χώρα,
5) Αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας βάσει του διεθνούς προτύπου ποιότητας 15224, το οποίο προσαρμόστηκε στην Ελληνική πραγματικότητα.
Πέρα από τις δράσεις αυτές ο Οργανισμός διαχειρίζεται σημαντικά κονδύλια από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και από τις δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ άλλα δύο προγράμματα υλοποιούνται σε συνεργασία με τον Π.Ο.Υ. Κλιμάκια του οργανισμού βρίσκονται κάθε εβδομάδα εκτός έδρας, σε νοσοκομεία της Περιφέρειας, για την καταγραφή των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επίσης, ο ΟΔΙΠΥ μέσω συμμετοχής σε προγράμματα απορροφά πόρους από ευρωπαϊκές πηγές, όπως το EU4Health. Τέλος, ο οργανισμός τρέχει και το ΟΙΚΟΘΕΝ, ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα για τη βοήθεια στο σπίτι που αφορά ογκολογικούς ασθενείς.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα