• Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Σε «αγώνα δρόμου» επιδίδεται το υπουργείο Υγείας για την κατάθεση σημαντικών νομοσχεδίων στη Βουλή πριν το Πάσχα, υπό την «σκιά» των επερχόμενων εκλογών. Προτεραιότητα έχουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις ιδιωτικές κλινικές, ενώ ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί πότε και πως θα νομοθετηθούν οι αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική του φαρμάκου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας την Τρίτη το βράδυ στο περιθώριο της εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, το νομοσχέδιο για το μετασχηματισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ στο νέο φορέα που θα ονομάζεται Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει ήδη κατατεθεί για επεξεργασία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στόχος είναι να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση εντός του Φεβρουαρίου. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα ρυθμίζονται και θέματα των ιδιωτικών κλινικών, όπως είναι ζητήματα κτιριακά, προσωπικού και λειτουργικά.

Ένα ακόμα νομοσχέδιο που θέλει να φέρει πριν το Πάσχα η Αριστοτέλους αφορά τον εξορθολογισμό του ΕΣΥ, μέσω διαρθρωτικών μέτρων που θα εκσυγχρονίσουν τους Οργανισμούς των νοσοκομείων, ενώ αυξάνει και των αριθμό των Υγειονομικών Περιφερειών σε εννέα.

Τροπολογίες επί νομοσχεδίου

Όσον αφορά όμως τις αλλαγές στη τιμολογιακή πολιτική του φαρμάκου -σύμφωνα με τον υπουργό- αυτές βρίσκονται για επεξεργασία στις αρμόδιες Επιτροπές και το πιθανότερο είναι να συμπεριληφθούν ως τροπολογίες σε ένα από τα δύο παραπάνω νομοσχέδια. Μια άλλη σκέψη που επεξεργάζεται το υπουργείο είναι να κατατεθούν αυτόνομα με τη μορφή ενός μίνι νομοσχεδίου.

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά αφού πλέον θα γίνεται μια γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων το χρόνο και όχι δύο, η οποία το υπουργείο θέλει να ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2019. Για να γίνει η νέα ανακοστολόγηση όμως βάσει της νέας τιμολογιακής πολιτικής πρέπει πρώτα αυτή να έχει νομοθετηθεί.

Βέβαια το ερώτημα που δημιουργείται είναι αν θα προλάβει το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει τις νομοθετικές διαδικασίες μέχρι τις εν λόγω ημερομηνίας. Με δεδομένο ότι η Βουλή έχει επιβαρυμένο νομοθετικό έργο αυτή τη περίοδο με την κρίσιμη κοινοβουλευτική διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ αναμένεται η κυβέρνηση να καταθέσει σειρά κοινωνικών νομοσχεδίων.

Τα μέτρα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα

Η δέσμη των λεγόμενων διαθρωτικών μέτρων που είχε παρουσίασε ο Ανδρέας Ξανθός στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης τον περασμένο Δεκέμβριο και είναι ακόμα σε αναμονή για να νομοθετηθούν αφορούν:

– Για τα on patent (εντός προστασίας πατέντας) και για τα off-patent (εκτός προστασίας πατέντας) θα τιμολογούνται βάσει τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης αντί των τριών χαμηλότερων της Ευρώπης.

– Για τα γενόσημα φάρμακα, που αποτελούν τον κύριο όγκο της παραγωγής των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, στο σύστημα τιμολόγησης θα ισχύσει η σημερινή διαδικασία, με τη δικλείδα του κόστους ημερήσιας θεραπείας (ΚΗΘ) στα 0,20 ευρώ αλλά θα παίρνουν το 65% της τιμής του πρωτότυπου φαρμάκου που χάνει την πατέντα προστασίας (off patent) αντί του 50% έπαιρναν μέχρι τώρα.

– Καταργείται ο τέλος εισαγωγής νέου καινοτόμου φαρμάκου που είναι 25% και θα αντικατασταθεί με ένα κλιμακωτό πενταετές rebate. To πρώτο χρόνο θα είναι 5%, 4% τον δεύτερο, 3% τον τρίτο, 2% τον τέταρτο και 1% τον πέμπτο και από τον έκτο χρόνο και μετά θα πάψει να ισχύει.

– Σε ότι αφορά ποσό υποχρεωτικής επιστροφής υπερβάσεων στον κλειστό προϋπολογισμό (clawback), θα διαμορφωθεί στο 75% επί της υπέρβασης και 25% για την ανάπτυξη κάθε εταιρείας στην αγορά. Από το clawback αυτό, εξαιρούνται τα εμβόλια, τα φάρμακα που μπαίνουν σε διαπραγμάτευση και τα καινούρια γενόσημα, επί διετία.

– Ενώ σε εκκρεμότητα είναι και η νομοθετική ρύθμιση για την δημιουργία του Οργανισμού HTA

Οι ενστάσεις της φαρμακοβιομηχανίας

Η φαρμακοβιομηχανία έχει ήδη εκφράσει τις ενστάσεις για κάποια από τα παραπάνω μέτρα με αιχμή του δόρατος το clawback πού η υπέρογκη αύξηση του το 2018 έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των εταιρειών και των θεσμικών φορέων του φαρμάκου με πιο πρόσφατη τη δήλωση του πρόεδρου της ΠΕΦ κ. Θεόδωρου Τρύφων πως «εάν το clawback δεν μειωθεί σε φυσιολογικά επίπεδα, δεν πρόκειται να πληρωθεί και το υπουργείο Υγείας θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσει την έξοδο φαρμάκων από τη λίστα και το κλείσιμο 25 βιομηχανιών».

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ζητά δικαιότερη κατανομή του clawback σε ευθεία αναλογία με την αύξηση δαπάνης που κάθε φάρμακο προκαλεί αλλά σε σχέση με την απόλυτη τιμή του φαρμάκου και ξεχωριστό budget για γενόσημα και off patent.

Από τη μεριά τους οι πολυεθνικές κάνουν λόγω για αντιφατική πολιτική από την πλευρά του υπουργείου Υγείας με την επιβολή 25% υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) με βάσει την ανάπτυξη της εταιρείας. Διότι στην ουσία «τιμωρεί τις εταιρείες που έχουν ανάπτυξη» λένε στελέχη των πολυεθνικών την ίδια στιγμή που τους καλούν να επενδύσουν στην ελληνική αγορά.

Πάντως στο σύνολό τους οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις ζητούν να επιταχυνθούν τα διαρθρωτικά μέτρα στην τιμολογιακή πολιτική του φαρμάκου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα