Παράταση του χρόνου παραμονής στην υπηρεσία ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας και νοσοκομειακών φαρμακοποιών, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που συζητείται στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι στόχος της νομοθετικής ρύθμισης είναι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των υγειονομικών δομών, ιδιαίτερα για όσες βρίσκονται στη νησιωτική χώρα, όπου οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες. Με την ρύθμιση για τους γιατρούς, οι οποίοι έχουν ειδικότητα αναισθησιολογία, χειρουργική θώρακος, εσωτερική παθολογία, γαστρεντερολογία, νεφρολογία, ακτινολογία, ιατρική βιοπαθολογία, εργαστηριακή ιατρική, πνευμονολογία-φυματιολογία, γενικής ιατρικής, ενδοκρινολογία, ακτινοθεραπευτική ογκολογία, παθολογική ογκολογία, αγγειοχειρουργική, αλλεργιολογία, παθολογική ανατομική, αιματολογία, πυρηνική ιατρική, καρδιολογία, οφθαλμολογία, κυτταρολογία, ρευματολογία, ψυχιατρική και ψυχιατρική παίδων, μπορεί να παραταθεί η παραμονή τους στην υπηρεσία.
Παραμονή στην υπηρεσία του ΕΣΥ
Κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Πλατανησιώτης, αναφέρθηκε στις ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ και επισήμανε ότι η δυνατότητα παράτασης της παραμονής στην υπηρεσία, πρέπει να αφορά όλες τις ειδικότητες, “ώστε οι συνάδελφοι οι οποίοι έχουν κλείσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, να μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ, έως ότου πληρωθούν οι κενές θέσεις”.
Σχετικά με το άρθρο 6 υπό τον τίτλο: «Παράταση χρόνου παραμονής στην υπηρεσία ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας και νοσοκομειακών φαρμακοποιών», ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά ανέφερε: «Θα πρέπει να επεκταθεί ο χρόνος παραμονής σε όλες τις ειδικότητες, ώστε οι συνάδελφοι που έχουν κλείσει το 67ο έτος της ηλικίας τους να συνεχίσουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ προκειμένου να πληρωθούν οι κενές θέσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι σε πάρα πολλά νοσοκομεία υπάρχουν πάρα πολλές κενές οργανικές θέσεις, κυρίως στον νομό Αττικής».
Αναφορικά με το άρθρο 8 υπό τον τίτλο «Μη οικονομικά κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής ιατρών κλάδου ΕΣΥ σε προβληματικές και άγονες περιοχές» θεωρεί ότι θα πρέπει «να εξετασθεί σοβαρότατα το θέμα της συνυπηρέτησης. Όπως υπάρχει η συνυπηρέτηση στους ενστόλους, εάν κάποιος συνάδελφος διοριστεί σε κάποιο ακριτικό νησί και ο ή η σύζυγος είναι καθηγητής ή οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα, να υπάρχει δυνατότητα συνυπηρέτησης. Είναι ένα βασικό κριτήριο ώστε να μην χωριστούν οικογένειες και να δοθεί η δυνατότητα σε κάποιους να σκεφθούν πιο σοβαρά να πάνε τόσο στη νησιωτική χώρα, όσο και ακριτικά μέρη».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα