ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΝέο ηλεκτρονικό σύστημα για ελλείψεις φαρμάκων: Συνεργασία ΠΦΣ -ΕΟΦ

Νέο ηλεκτρονικό σύστημα για ελλείψεις φαρμάκων: Συνεργασία ΠΦΣ -ΕΟΦ

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα για τις ελλείψεις φαρμάκων το οποίο θα ενημερώνει και τους γιατρούς μέσω του e-sytagografisi ετοιμάζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σε συνεργασία με τον ΕΟΦ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Απόστολος Βαλτάς πρόεδρος του ΠΦΣ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Συλλόγου το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα για τις ελλείψεις φαρμάκων το οποίο θα ενημερώνει και τους γιατρούς μέσω του συστήματος συνταγογράφησης ετοιμάζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σε συνεργασία με τον ΕΟΦ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Απόστολος Βαλτάς πρόεδρος του ΠΦΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά ο ΠΦΣ έχει ξεκινήσει και σχεδιάζει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα καταγράφονται οι ελλείψεις από τους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων. Η ιδέα της νέας πλατφόρμας του ΠΦΣ προτάθηκε και έγινε αποδεκτή από τον ΕΟΦ. Η νέα πλατφόρμα θα ενταχθεί σε ένα ευρύτερο ηλεκτρονικό σύστημα που θα ενημερώνει του γιατρούς μέσα από το σύστημα συνταγογράφησης για το αν ένα φάρμακο βρίσκεται σε έλλειψη.

«Η πλατφόρμα του ΠΦΣ θα είναι έτοιμη και θα στη διάθεση του ΕΟΦ σε περίπου 15 μέρες. Στην πλατφόρμα θα μπαίνουν με ειδικό κωδικό μόνο οι πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων και θα ενημερώνουν για τις ελλείψεις. Τα στοιχεία αυτά στη συνέχεια θα τα επεξεργάζεται ο ΕΟΦ και θα βγάζει τη τελική λίστα με τις ελλείψεις. Στη συνέχεια ο ΕΟΦ θα ενημερώνει την ΗΔΙΚΑ μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος για τις ελλείψεις. Αυτόματα όταν ο γιατρός θα μπαίνει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα ενημερώνεται για το αν ένα φάρμακο είναι σε έλλειψη και θα συνταγογραφεί κάποιο αντίστοιχο. Σε περίπτωση που το φάρμακο δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο τότε η συνταγή που τώρα λήγει στις 10 μέρες θα μετατρέπεται σε 30 ημερών ώστε ο ασθενής να έχει χρόνο να βρει το φάρμακο του» επεσήμανε ο κ. Βαλτάς.

Γιατροί και φαρμακευτικές ήρθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ τόνισε επίσης ότι «Με το σύστημα αυτό γιατροί και φαρμακευτικές θα αναγκαστούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους ασθενείς. Οι γιατροί δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν αυθαίρετα ένα φάρμακο που είναι σε έλλειψη και οι φαρμακευτικές θα πρέπει να τροφοδοτούν την αγορά με τον αναγκαίο αριθμό σκευασμάτων».

Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά το νέο ηλεκτρονικό σύστημα αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή σε ένα με ενάμιση μήνα.

Οι Ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν ότι τα φαρμακεία είναι εμβολιαστικά κέντρα

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της γιατρών για τη νομιμοποίηση των εμβολιασμών και την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας στα φαρμακεία ο κ. Βαλτάς ανέφερε ότι « Ο ρόλος του φαρμακοποιού διευρύνεται διεθνώς προς όφελος των πολιτών.

Όσον αφορά την προσφυγή του ο Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για το θέμα ο κ. Βαλτάς τόνισε ότι είναι μια διαφωνία επιστημονικού χαρακτήρα. Παράλληλα τόνισε ότι το «Υπουργείο Υγείας κατέθεσε την άποψη του στο ΣτΕ στην οποία δεν χαρακτηρίζει ιατρική πράξη τον εμβολιασμό».

O κ. Βαλτάς χαρακτήρισε «κατάπτυστη» την ανακοίνωση της ΕΝΙ-ΕΟΠΠΥ και δήλωσε ότι διάλογο θα έχει μόνο με τον ΠΙΣ διότι όπως τόνισε «αυτά τα πράγματα λύνονται μόνο με συνέργειες».

«Όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν ότι τα φαρμακεία είναι εμβολιαστικά κέντρα», σημείωσε ο κ. Βαλτάς, επισημαίνοντας ότι οι εμβολιασμοί στην ΕΕ διενεργούνται στα φαρμακεία εδώ και πολλά χρόνια, αποσυμφορίζοντας τα συστήματα υγείας. «Τι θα γινόταν αν σταματούσαν να εμβολιάζουν οι φαρμακοποιοί; Θα κατέρρεε το σύστημα; Θα εμβολιάζονταν οι 3 εκατ. πολίτες ή θα εμβολιάζονταν οι μισοί;». Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Βαλτάς τόνισε ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ο πιο εύκολος τρόπος για να εμβολιαστεί κανείς είναι στα φαρμακεία, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει τεθεί ποτέ το θέμα επιστημονικής αμοιβής των φαρμακοποιών για τη διενέργεια αυτών των πράξεων.

«Οι ρόλοι του γιατρού, του φαρμακοποιού και του νοσηλευτή είναι διακριτοί και όλοι μαζί λειτουργούμε για το καλό της υγείας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, τονίζοντας ωστόσο ότι «το πρόσφατο επιτυχημένο παράδειγμα με την εκστρατεία του ΠΦΣ για τον εμβολιασμό της γρίπης, χάρη στην οποία φέτος εμβολιάστηκαν 1.000.000 άτομα παραπάνω από πέρσι, δείχνει ότι το φαρμακείο μπορεί να προσφέρει στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα

Διάθεση ΦΥΚ από τα φαρμακεία

Το θέμα της επιστημονικής αμοιβής των φαρμακοποιών θα τεθεί όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών για την χορήγηση των ΦΥΚ, αφού όμως λειτουργήσει το πιλοτικό πρόγραμμα και διαφανεί η ανταποδοτικότητά του.

«Αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη του κόσμου, θα παρέχουμε τις υπηρεσίες μας για ένα χρόνο εντελώς δωρεάν. Όταν έχουμε στη διάθεσή μας τα στατιστικά στοιχεία θα συζητήσουμε και το θέμα της θεσμοθέτησης επιστημονικής αμοιβής» επεσήμανε ο κ. Βαλτάς.

Όπως ο ίδιος τόνισε, τα σκευάσματα που θα διατίθεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι 36 (περί τους 85 κωδικούς) δια τους στόματος. Αφορούν τις θεραπευτικές κατηγορίες της πολλαπλής σκλήρυνσης και της ογκολογίας.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών (ΦΣΑ) και το πρόβλημα που ενδέχεται να δημιουργηθεί στην πρωτεύουσα, όπου εντοπίζονται και οι μεγαλύτερες ανάγκες, ο κ. Βαλτάς τόνισε πως «Εγώ δεν μπορώ να παρέμβω στις θέσεις του Συλλόγου. Πιστεύω όμως ότι θα επικρατήσει η λογική και η σοβαρότητα ενός κλάδου. Το δευτεροβάθμιο όργανό του, κατόπιν γενικής συνέλευσης, έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ