Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται προς ψήφιση από την κυβέρνηση στη Βουλή η νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά Έλληνες γιατρούς που έχουν αποκτήσει εξειδίκευση στις ΗΠΑ, επιλύοντας το σοβαρό πρόβλημα αναγνώρισης του τίτλου ειδικότητας και συνακόλουθα εξειδίκευσης που αποκτήθηκε από Έλληνες γιατρούς σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή απονομής των Βραβείων Prix Galien.
- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στόχος είναι να απλουστευθεί η διαδικασία για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών, της ειδικότητας και της εξειδίκευσης που έχουν ολοκληρώσει σε αμερικανικά πανεπιστήμια Έλληνες και Ελληνίδες γιατροί, καθώς έως και σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριά και γραφειοκρατική διαδικασία.
Πλέον, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση, οι νέοι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν αυτομάτως την αποκτηθείσα στις ΗΠΑ ιατρική ειδικότητα και εξειδίκευση με αίτησή τους στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).
«Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να συναποφασίσουμε μαζί με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και θα φέρουμε προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Αυτή δεν είναι άλλη από την αυτόματη αναγνώριση ειδικότητας και συνακόλουθα της εξειδίκευσης σε γιατρούς που την έχουν αποκτήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτή θα βρίσκεται σε ισχύ, θα αντιστοιχεί σε θέσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Σχετικά με τον τομέα του φαρμάκου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «ένας τομέας στον οποίο η χώρα μας φιλοδοξεί να γίνει ένας δυναμικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή μας. Μην ξεχνάμε ότι εδώ φιλοξενούνται 45 από τα 400 εργοστάσια φαρμάκων της Ευρώπης, παράγουμε σχεδόν το 10% των συνολικών σκευασμάτων της. Και σε εθνικό επίπεδο αυτό σημαίνει ότι οι ανάγκες των Ελλήνων ασθενών καλύπτονται σε ποσοστό άνω του 60%, ενώ ταυτόχρονα υπηρετείται και η ζήτηση στις αγορές και άλλων κρατών μελών.
Η ευρωπαϊκή αυτονομία, ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί ένα κρίσιμο ζητούμενο στον συγκεκριμένο χώρο. Γι’ αυτό, άλλωστε, τόσο οι ελληνικές όσο και οι πολυεθνικές εταιρείες οφείλουν τώρα να εντείνουν τις προσπάθειές τους με νέες επενδύσεις, με περισσότερα ερευνητικά κέντρα».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Πολιτεία δίνει το δικό της «παρών», καταπολεμώντας τη γραφειοκρατία, μειώνοντας τα φορολογικά βάρη και δίνοντας σημαντικά πρόσθετα κίνητρα για επενδύσεις, όπως το επενδυτικό clawback το οποίο απεδείχθη εξαιρετικά επιτυχημένο. «Σκοπός μας να κατευθύνουμε περισσότερους πόρους στην παραγωγή, την έρευνα, στις κλινικές μελέτες. Και όλα αυτά απέφεραν μέχρι στιγμής επενδυτικές πρωτοβουλίες κοντά στα 1,5 δισ. ευρώ. Είναι, δηλαδή, πρωτοβουλίες με ένα ορατό αποτύπωμα στην επιστημονική κοινότητα και με πολλαπλάσιο αντίκτυπο τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την επόμενη εβδομάδα η ψήφιση στη Βουλή
«Πρόσφατα, είχαμε την ευκαιρία να συναποφασίσουμε μαζί με τον Υπουργό Υγείας, και θα φέρουμε προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Αυτή δεν είναι άλλη από την αυτόματη αναγνώριση ειδικότητας και συνακόλουθα της εξειδίκευσης σε γιατρούς που την έχουν αποκτήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτή θα βρίσκεται σε ισχύ, θα αντιστοιχεί σε θέσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα».
Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία που ανοίγει ο «δρόμος» επαναπατρισμού έμψυχου δυναμικού, διακεκριμένων επιστημόνων, από τις Ηνωμένες Πολιτείες που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα μας και να στηρίξουν και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Θέλουμε οι επιστήμονες να μπορούν να δουν το μέλλον τους στην πατρίδα μας, αναζητώντας ποιότητα ζωής την οποία αναμφισβήτητα προσφέρει η πατρίδα μας, δίπλα, όμως, στην επαγγελματική τους φιλοδοξία και συνδυάζοντας τους δικούς τους προσωπικούς στόχους με τη συλλογική ευημερία της χώρας» σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ταμείο Καινοτομίας
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ήδη εξετάζεται και από το Υπουργείο η ίδρυση ενός Ταμείου Καινοτομίας που θα διευκολύνει τη μεταβατική αποζημίωση για νέα φάρμακα, προκειμένου αυτά να μπορούν να μπαίνουν ταχύτερα στη λίστα.
«Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να συντονίζουμε τις δράσεις μας, Υπουργείο, ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, βιομηχανία, ενώσεις ασθενών, τις οποίες έχουμε στηρίξει και τις οποίες πιστεύουμε πολύ, με κοινή επιδίωξη μια τριετή συμφωνία-πλαίσιο που θα εξασφαλίζει το αυτονόητο: σε κάθε πολίτη πρόσβαση στο κατάλληλο σκεύασμα στην καλύτερη δυνατή τιμή, είτε μιλάμε για πρωτότυπα είτε μιλάμε για γενόσημα, ώστε να εξασφαλίζονται πόροι οι οποίοι να μπορούν να διατεθούν στις ακριβές θεραπείες οι οποίες έρχονται και τις οποίες συμπολίτες μας τις χρειάζονται σήμερα».
Απομείωση του clawback
O Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ των «ενέσεων» που δόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στη φαρμακοβιομηχανία μέσω διαφόρων τρόπων, αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης, ώστε να μπορέσει να απομειώσει το κόστος του clawback.
Στην ουσία, πρόκειται για… «Μία θα έλεγα “αμαρτία” που έρχεται από τα χρόνια της κρίσης, μέσα από μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις οι οποίες, προσέξτε, θα μειώσουν σπατάλες που έρχονται από ένα κακό παρελθόν. Και δεν νομίζω ότι δυσκολεύομαι να παραδεχτώ ότι η ελληνική αγορά είχε τα προβλήματά της».
«Tώρα, όμως, είμαστε σε ένα πολύ καλύτερο σημείο. Έχουμε στα χέρια μας εργαλεία τα οποία μπορούν να ελέγχουν τις δαπάνες σε πραγματικό χρόνο: ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ένα εργαλείο το οποίο είναι πρωτοποριακό και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα έτσι όπως έχει αναπτυχθεί, κλειστά πρωτόκολλα, το σύστημα αξιολόγησης φαρμάκων horizon που εξελίχθηκε. Και ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, ο οποίος θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από τα τέλη του έτους, θα μπορεί να παρέχει πια σε όλους τους ενδιαφερόμενους, στους ασθενείς αλλά και τους θεράποντες γιατρούς, μια πλήρη εικόνα που θα συμπεριλαμβάνει κάθε εξέταση, κάθε διάγνωση, κάθε θεραπεία.
Ένας πλούτος δεδομένων ο οποίος, όπως είπα, στη συνέχεια μπορεί να αναλυθεί από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης οδηγώντας στη χάραξη νέων εφαρμογών, νέων λύσεων και νέων αποτελεσματικών πολιτικών για τη δημόσια υγεία».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Δείτε επίσης
Επέκταση του επιδόματος κώφωσης ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
Μητσοτάκης από Τζάνειο: Χτίζουμε βήμα-βήμα ένα νέο ΕΣΥ