ΠολιτικήΜητσοτάκης: Αλλαγές στις εφημερίες νοσοκομείων και ενίσχυση προσλήψεων

Μητσοτάκης: Αλλαγές στις εφημερίες νοσοκομείων και ενίσχυση προσλήψεων

- Advertisement -

Οι εφημερίες των νοσοκομείων και η κάλυψη των κενών θέσεων σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργείο Υγείας.

Οι εφημερίες των νοσοκομείων και η κάλυψη των κενών θέσεων σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργείο Υγείας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , συνομιλεί με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη , κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας, την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν επικεφαλής δίωρης σύσκεψης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και έδωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες προκειμένου να επισπευσθούν προγράμματα και διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη, έτσι ώστε να περιοριστεί η ταλαιπωρία των πολιτών στο σύστημα υγείας και να βελτιωθεί η εικόνα των δημόσιων μονάδων υγείας.

“Να ακούμε τους ασθενείς”

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλους να ακούνε τους ασθενείς, γιατί εκείνοι είναι που αξιολογούν το σύστημα, ενώ εμφανίστηκε σε γενικές γραμμές ευχαριστημένος από την πρόοδο των προγραμμάτων του υπουργείου Υγείας. “Αν με ξαναδείτε αιφνιδιαστικά να επισκέπτομαι δομές υγείας, είναι για καλό», είπε εξηγώντας ότι αυτό θα γίνεται για να διαπιστώνει αν όσα λέγονται υλοποιούνται και με την απαραίτητη συνέπεια.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε το σύστημα εφημεριών των νοσοκομείων και οι παρεμβάσεις ή οι αλλαγές που μπορεί να γίνουν έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν τα μεγάλα νοσοκομεία και να υπάρχει μεγαλλυτερη προσέλευση των πολιτών σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας για ήπια προβλήματα.

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι διαδικασίες επίσπευσης των προσλήψεων προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε εκτενής αναφορά στις εφημερίες των νοσοκομείων, έτσι ώστε να περιοριστούν οι ώρες αναμονές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και πως μπορεί να αλλάξει το σύστημα εφημεριών

Τη στιγμή της προσέλευσης του πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία Μιχάλης Γιαννάκος που βρισκόταν στο μπαλκόνι των γραφείων της ΠΟΕΔΗΝ – απέναντι ακριβώς από την είσοδο του υπουργείου – καλημέρισε τον κ. Μητσοτάκη, και αφού αντάλλαξαν χαιρετισμούς, ο πρωθυπουργός ρώτησε τον υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ αν «τα λένε», αφού είναι απέναντι τα γραφεία τους.

Στην είσοδο του υπουργείου Υγείας ήταν και εργαζόμενοι του υπουργείου οι οποίοι μίλησαν με καλά λόγια για τον Άδωνι Γεωργιάδη λέγοντας μάλιστα στον πρωθυπουργό «σας ευχαριστούμε για τον υπουργό».

Μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης τόνισε:

«Η κυβέρνησή μας έχει θέσει τη δραστική μεταρρύθμιση και ανάταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως μία από τις κεντρικές πολιτικές προτεραιότητες αυτής της τετραετίας. Ξέρουμε ότι είναι μία δύσκολη άσκηση, ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο στάθηκε όρθιο την εποχή της πανδημίας, το οποίο όμως μας κληρονόμησε και πολλά διαχρονικά προβλήματα που έχει έρθει πια η ώρα με θάρρος να τα αντιμετωπίσουμε. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε υλοποιώντας ένα πλαίσιο πολύ τολμηρό μεταρρυθμίσεων σε όλες τις πτυχές της Υγείας. Μεταρρυθμίσεις, τις οποίες πιστεύω ότι σύντομα οι πολίτες θα αρχίσουν να βλέπουν και να τις διαπιστώνουν οι ίδιοι ως χρήστες του ΕΣΥ. Μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν έχουν να κάνουν προφανώς μόνο με τις υποδομές, πολλές από τις οποίες χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους και ειδικά από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαχρονικά τα προβλήματα

Έχουν να κάνουν με την προσθήκη του απαραίτητου προσωπικού, με την αναδιάταξη εργασιών, με τη χρήση της τεχνολογίας, με την αντιμετώπιση διαχρονικών προβλημάτων και ελλείψεων που έχουμε στις άγονες περιοχές, στα νησιά μας, στις ορεινές περιοχές. Έχουμε όμως το σχέδιο, έχουμε τη βούληση να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτές τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις κι αυτό ακριβώς θα κάνουμε. Έχουμε μια πολύ καλή ομάδα στο υπουργείο Υγείας και τώρα η ευθύνη περνάει σε σας για να υλοποιήσουμε πια αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει», τόνισε.

Προληπτικές εξετάσεις

Ειδική μνεία έκανε στα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και τις προληπτικές εξετάσεις υπογραμμίζοντας ότι «όσο σημαντική κι αν είναι η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία μας, η υγεία δεν αρχίζει και τελειώνει στην πόρτα του νοσοκομείου. Γι αυτό και αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στην πρωτοβάθμια υγεία, στις προληπτικές εξετάσεις αλλά και στη δημόσια υγεία με προγράμματα που θα μας επιτρέψουν να έχουμε συνολικά έναν υγιή πληθυσμό έτσι ώστε να μπορούμε να προλαμβάνουμε και όχι κατ’ ανάγκη πάντα να παρεμβαίνουμε εκ των υστέρων».

Κλείνοντας τόνισε ότι «η εμπειρία της πανδημίας μας υποχρέωσε όλους να αποκτήσουμε πιο εξειδικευμένες γνώσεις για τα ζητήματα του ΕΣΥ και γνωρίζετε πολύ καλά ότι το χαρτοφυλάκιο αυτό το παρακολουθώ προσωπικά γιατί αναγνωρίζω απόλυτα τη μεγάλη σημασία και τη μεγάλη προτεραιότητα που έχει η υγεία για όλους τους πολίτες. Οπότε άμα με ξαναδείτε αιφνιδιαστικά να επισκέπτομαι δομές υγείας, είναι για καλό», όπως εξήγησε προκειμένου να διαπιστώνει αν όσα λέγονται υλοποιούνται και με την απαραίτητη συνέπεια.

«Και βέβαια πρέπει να ακούμε τους ασθενείς. Να είναι οι ίδιοι αυτοί οι οποίοι τελικά θα μας βοηθήσουν στην αξιολόγηση του ΕΣΥ, να μας λένε τι δεν κάνουμε καλά, να μας λένε και τι κάνουμε καλά διότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρά τις μεγάλες δυσκολίες στέκεται όρθιο», είπε και ευχαρίστησε όσες και όσους το υπηρετούν με αυταπάρνηση και αυτοθυσία. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που μετά από καιρό έκανε τις πρώτες σημαντικές μισθολογικές αναπροσαρμογές όσον αφορά τις απολαβές των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε τα εξής:

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να περνάς την επισκόπηση του υπουργού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ως υπουργός Υγείας, διότι τυγχάνει να ξέρει άριστα τα θέματα της Υγείας και έτσι είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για να διαπιστώσουμε την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η κυβέρνησή μας.
Είμαστε υπερήφανοι γιατί προχωρούμε τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Αυτό αρχίζει να φαίνεται, όπως δείξαμε στον κύριο πρωθυπουργό, από την απόδοση των νοσοκομείων το πρώτο εξάμηνο του 2024, όπου πετύχαμε το μεγαλύτερο ρεκόρ διενεργηθέντων χειρουργείων εδώ και πάρα πολλά χρόνια και συζητήσαμε διεξοδικά για τα ζητήματα του προσωπικού των εφημεριών, των άγονων περιοχών και νομίζω ότι βρήκαμε αρκετές λύσεις που δεν τις είχαμε σκεφτεί για να τους προχωρήσουμε ακόμα γρηγορότερα.

Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό για τη διαχρονική του στήριξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και για τη μεγάλη φροντίδα που δείχνει στο Υπουργείο μας στο να λύνουμε τα καθημερινά προβλήματα των Ελλήνων πολιτών. Πιστεύουμε ότι αν καταφέρουμε να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων λίγο καλύτερη, θα έχουμε πετύχει τον στόχο και την ευθύνη μας στον ελληνικό λαό”.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ