ΠολιτικήΜέτωπο: Η Γκάγκα αποπειράται να διαλύσει το ΕΣΥ - Κινητοποίηση

Μέτωπο: Η Γκάγκα αποπειράται να διαλύσει το ΕΣΥ – Κινητοποίηση

- Advertisement -

“Η κ. Γκάγκα αποπειράται να διαλύσει το ΕΣΥ, καταστρέφοντας ταυτόχρονα και τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς”, όπως αναφέρει το “ΜΕΤΩΠΟ” σε ανακοίνωση του, ζητώντας αλλαγές στο σχετικό νομοσχέδιο διαφορετικά θα υπάρξουν κινητοποιήσεις…

"Η κ. Γκάγκα αποπειράται να διαλύσει το ΕΣΥ, καταστρέφοντας ταυτόχρονα και τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς", όπως αναφέρει το "ΜΕΤΩΠΟ"

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΜΕΤΩΠΟ σε ανακοίνωση του: 

Για εβδομάδες η κ. Γκάγκα διακινούσε μέσω μέηλ το νομοσχέδιό της σε φίλα προσκείμενους, χωρίς να το δίνει για συζήτηση στους θεσμικούς εκπροσώπους των γιατρών. Όταν το ΜΕΤΩΠΟ Νοσοκομειακών γιατρών έσπασε την ομερτά και έδωσε το νομοσχέδιο στη δημοσιότητα η κ. Γκάγκα αναγκάστηκε να το στείλει στον ΠΙΣ και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου να προσέλθει για συζήτηση με το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αποφεύγοντας βέβαια να πράξει κάτι ανάλογο με την ΟΕΝΓΕ που εκπροσωπεί τους Νοσοκομειακούς γιατρούς.

Η κ. Γκάγκα στην εισαγωγική της τοποθέτηση δήλωσε στα μέλη του ΔΣ του ΠΙΣ πως δεν πιστεύει στην Πλήρη και Αποκλειστική Απασχόληση, προβάλλοντας ως απόδειξη το γεγονός πως η ίδια επέλεξε Part Time απασχόληση όταν το 1992 ίσχυσε ο νόμος Σούρλα. Δήλωσε πως πρεσβεύει ότι οι γιατροί ΕΣΥ πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να βγουν στο ελεύθερο επάγγελμα, αν και κατά την εκτίμησή της αυτό πρακτικά θα συμβεί σε ποσοστό 10% των υπηρετούντων ειδικών. Ταυτόχρονα, ορισμένα ακραία νεοφιλελεύθερα στελέχη του ΠΙΣ επέμειναν πως πρέπει να υπάρξει και η αντίστροφη ροή, δηλαδή ιδιώτες γιατροί να αποκτήσουν δυνατότητα επεμβάσεων σε Νοσοκομεία, πράγμα που η κ. Γκάγκα έδειξε να υιοθετεί χωρίς όμως αυτό να καταγράφεται μέχρι στιγμής στο επίμαχο νομοσχέδιο.

Αυξήσεις 10%

Σχετικά με τις αυξήσεις του 10% που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για τους γιατρούς ΕΣΥ η κ. Γκάγκα δήλωσε πως τόσες είναι οι αντοχές της οικονομίας, αν και της επισημάνθηκε πως ήδη ο πληθωρισμός τρέχει με 12,5%, συνεπώς η περίφημη «αύξηση» δεν καλύπτει ούτε τον πληθωρισμό του τρέχοντος έτους.

Από πλευράς των εκπροσώπων του ΜΕΤΩΠΟΥ τονίστηκε πως η Πλήρης και Αποκλειστική Απασχόληση αποτελεί στοιχείο που αφορά στον πυρήνα των εργασιακών σχέσεων του ΕΣΥ και αυτό που χρειάζονται οι νοσοκομειακοί γιατροί σήμερα είναι η αποκατάσταση του Ιατρικού Μισθολογίου με διπλασιασμό των αποδοχών τους, προσλήψεις ώστε να πάψει να παραπαίει το σύνολο σχεδόν των Κλινικών και Εργαστηρίων του ΕΣΥ και θεσμικές παρεμβάσεις στα θέματα της εκπαίδευσης, ώστε να παραμείνουν οι νέοι γιατροί στη χώρα.

Τονίστηκε ακόμη πως η επιχειρούμενη έξοδος των Νοσοκομειακών γιατρών στο ιδιωτικό επάγγελμα θα προκαλέσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τους ελευθερο-επαγγελματίες γιατρούς, οι οποίοι ήδη πλήττονται από τη φορολογία και το clawback, ενώ επικρέμανται και τα αποκαλούμενα «ποιοτικά κριτήρια», οδηγώντας σε απρόβλεπτες εντάσεις, με μοναδικό σκοπό να ικανοποιηθούν αφενός οι ιδεολογικές εμμονές της ΝΔ για ελεύθερη αγορά, αλλά κυρίως να ενισχυθούν οι μεγάλες αλυσίδες διαγνωστικών εργαστηρίων και οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, αποκτώντας φθηνό ιατρικό δυναμικό.

Απογευματινά χειρουργεία

Επισημάνθηκε, τέλος, στην υπουργό πως η υπόσχεση αυξημένων αποδοχών στους γιατρούς ΕΣΥ μέσω των απογευματινών χειρουργείων αποτελεί φενάκη, αφού τα Νοσοκομεία αδυνατούν να διεκπεραιώσουν ακόμη και τα προγραμματισμένα πρωινά χειρουργεία, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού.

Τέλος, η μείωση από 2 σε 1 των εκπροσώπων του ΠΙΣ στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, αποδεικνύει την περιφρόνηση της κυβέρνησης στα θεσμικά όργανα των γιατρών, αφού πριν λίγο καιρό κατήργησε με νομοθετική διάταξη ακόμη και την εκπροσώπηση του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.

Σχετικά με το χρόνο επίσημης διαβούλευσης του νομοσχεδίου η κ. Γκάγκα απάντησε «σχετικά σύντομα», χωρίς να προσδιορίσει πόσο είναι το σχετικά και πόσο το «σύντομα».

Οι υπογράφοντες δηλώσαμε στην υπουργό πως σε περίπτωση που το νομοσχέδιο κατατεθεί ως έχει το ΜΕΤΩΠΟ όχι μόνο δεν θα είναι «αρωγός στην προσπάθειά της» -όπως δήλωσαν ορισμένα ανανήψαντα στελέχη της ΝΔ- αλλά και θα μας βρει κατηγορηματικά αντίθετους, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που θα προκύψουν.

Τα μέλη του ΜΕΤΩΠΟΥ στο ΔΣ του ΠΙΣ

Βαρνάβας Δημήτρης

Ψαλτάκος Μιχάλης

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ