ΠολιτικήΜετά τις 25 Μαρτίου «ανοίγει» η πλατφόρμα ΕΟΦ για τις ελλείψεις

Μετά τις 25 Μαρτίου «ανοίγει» η πλατφόρμα ΕΟΦ για τις ελλείψεις

- Advertisement -

Μετά τις 25 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την αναφορά ελλείψεων, όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθώς έως τότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προκειμένου η πρόσβαση να είναι εύκολη και γρήγορη μέσω της ιστοσελίδας του οργανισμού.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η νέα πλατφόρμα παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα σε ενώσεις ασθενών, ιατρικούς και φαρμακευτικούς συλλόγους, νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, φαρμακαποθηκάριους καθώς και στις φαρμακευτικές εταιρείες, αν και δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας της.

Μέσω της νέας εφαρμογής θα γνωστοποιούνται οι ελλείψεις και οι διακοπές κυκλοφορίας, ενώ αναμένεται να ενταχθούν σε αυτή και οι αναφορές για ελλείψεις αναλώσιμων.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, «Το σύστημα της παρακολούθησης των φαρμάκων μέσω της ταινίας γνησιότητας, παρά τα 30 περίπου χρόνια που έχουν παρέλθει από τη δημιουργία του, είναι ακόμη πρωτοπόρο στο τομέα της ιχνηλασιμότητας και της διασφάλισης της γνησιότητας των προϊόντων. Bασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της επάρκειας στην αγορά είναι η συνεργασία όλων των φορέων που εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Επίσημα στοιχεία

Όπως τονίζει ο ΕΟΦ «ανάμεσα στους παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία έλλειψης, είναι οι φυσικές καταστροφές, οι αποτυχίες στο σύστημα παραγωγής, η διαθεσιμότητα πρώτων υλών, οι τιμές, οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού, κ.α».

Από τα στοιχεία της τελευταίας επίσημης ενημέρωσης από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, αυτή την περίοδο λείπουν από την ελληνική αγορά 50 φάρμακα διαφόρων παθήσεων, 23 νοσοκομειακά και 12 εμβόλια.

Στον κατάλογο των ελλείψεων, αναφέρονται σκευάσματα για παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, μυοσκελετικά πρόβληματα, διάφορα αντιβιοτικά (τοπικά και μή), όπως και ορισμένα ψυχιατρικά φάρμακα και ανοσοσφαιρίνες.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, εναλλακτικά σκευάσματα διατίθεται για πολλά από τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, αλλά δεν διευκρινίζεται το πώς αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις ασθενών που ήδη βρίσκονταν σε θεραπεία με κάποιο φάρμακο το οποίο τώρα δεν υπάρχει.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ