- Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
Αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες επιβαρύνθηκαν με νέες χρεώσεις ζήτησαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), οι Ιατρικοί Σύλλογοι και φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, από τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Βασίλη Πλαγιανάκο, στη συνάντηση που είχαν μαζί του την περασμένη Παρασκευή.
Το φλέγον θέμα των νέων επιπλέον χρεώσεων στις διαγνωστικές εξετάσεις, που προβλέπει ο νέος Ενιαίος Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τον ιατρικό κόσμο.
«Το νέο χαράτσι στις διαγνωστικές εξετάσεις θα οδηγήσει σε λουκέτο πολλά μικρά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα. Ήδη εργαστήρια με πολλά χρόνια λειτουργίας κλείνουν το ένα μετά το άλλο και οι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό. Παράλληλα στα δημόσια νοσοκομεία δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα ειδικευόμενοι γιατροί μικροβιολόγοι, κυτταρολόγοι, παθολογοανατόμοι, ακτινολόγοι και πυρηνικής ιατρικής. Οι νέοι γιατροί δεν επιλέγουν αυτές τις ειδικότητες γιατί βλέπουν ότι δεν τους εξασφαλίζουν κανένα επαγγελματικό και οικονομικό μέλλον» τονίζει μιλώντας στο healthpharma.gr η αντιπρόεδρος του ΠΙΣ κ. Άννα Μαστοράκου.
Κοινωνική πολιτική στις πλάτες του ιατρικού κλάδου
«Στη συνάντηση με τον κ. Πλαγιανάκο του εξηγήσαμε ότι αναγνωρίζουμε την ανάγκη να υπάρχει μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή στις εξετάσεις συγκεκριμένων ομάδων ασθενών όπως οι χρόνιοι πάσχοντες. Η δαπάνη αυτή όμως δεν γίνεται να μην χρηματοδοτείται από το κράτος και το κόστος να το επιβαρύνονται οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα μέσω των αυτόματων επιστροφών (clawback). Το κράτος δεν μπορεί να ασκεί κοινωνική πολιτική στις πλάτες του ιατρικού κλάδου» όπως επισημαίνει η κ. Μαστοράκου.
Στην κατεύθυνση αυτή το βασικό αίτημα που έθεσαν στον κ. Πλαγιανάκο τόσο ο ΠΙΣ όσο και οι φορείς, είναι να αυξηθεί άμεσα ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού. Έτσι ώστε το επιπλέον κόστος να μην μεταβιβαστεί στους παρόχους του εργαστηριακού τομέα.
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του ΠΙΣ ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2018 ήταν 302 εκατ. ευρώ, όταν η εκτίμηση του ΟΟΣΑ για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων ανέρχεται στα 570 εκατ. ευρώ.
Συνταξιούχοι εργαστηριακοί γιατροί χωρίς εισόδημα λόγω clawback
Ένα ακόμα θέμα που έθεσαν ΠΙΣ και φορείς στη διάρκεια της συνάντηση, είναι η ανάγκη μείωσης του «ληστρικού» clawback των παρελθόντων ετών, το οποίο επιβλήθηκε ως μνημονική υποχρέωση το 2013 προς τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ.
«Υπάρχουν συνταξιούχοι εργαστηριακοί γιατροί που δεν λαμβάνουν ποσά από τις συντάξεις τους, διότι τους παρακρατούν το χρωστούμενο clawback από τη μνημονική εποχή. Αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης αφού δεν έχουν εισόδημα» επισημαίνει η κ. Μαστοράκου.
Χρηματοδότηση της πρόληψης
«Ζητήσαμε από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να χρηματοδοτηθεί από το κράτος ο προληπτικός έλεγχος των πολιτών. Τονίσαμε ότι η πρόληψη είναι μια ανάγκη πραγματική για τους πολίτες αλλά δεν πρέπει να υπάγεται σε clawback και rebate. Η πρόληψη του πληθυσμού πρέπει να καλύπτεται από το κράτος και όχι να επιβαρύνει του παρόχους» τονίζει η κ. Μαστοράκου και προσθέτει «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να υπόσχεται προληπτική ιατρική και την ίδια στιγμή να μην προβλέπεται η χρηματοδότηση της από τα υπερπλεονάσμτα που υποστηρίζει ότι υπάρχουν».
Αλλά αιτήματα που έθεσαν ο ΠΙΣ και οι φορείς στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ είναι:
• Η πλήρη κατάργηση του clawback για νομικούς, ηθικούς και λογιστικούς λόγους.
Να σημειωθεί ότι ήδη το 50-70% του εισοδήματος του ελευθεροεπαγγελματία ιατρού κατάσχεται υπέρ φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών.
• Κοστολόγηση των εξετάσεων, οι οποίες πολλές από αυτές είναι κάτω του κόστους. Ο διαγνωστικός κλάδος δίνει καθημερινή μάχη για να διατηρήσει την ποιότητα της τεχνολογίας.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στο τέλος της συνάντησης τους είπε ότι θα μεταφέρει όλα τα αιτήματα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείο Υγείας και θα αναμένει την σχετική απάντηση.
«Είμαστε σε αναμονή της απάντησης του υπουργείου Υγείας. Αλλά όλοι οι φορείς είμαστε ενωμένοι σε μια γροθιά και η εφαρμογή του εγκληματικού clawback δεν πρόκειται να το αφήσουμε να περάσει.Θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο» τονίζει η κ. Μαστοράκου.
Προγραμματισμένη η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ
Αναφορικά με αιτιάσεις συνδικαλιστή των γιατρών ότι η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, δεν είχε προγραμματιστεί με τον ΠΙΣ, η κ. Μαστοράκου απαντάει τα εξής :
«Είναι γνωστό ότι διεξήχθη σύσκεψη φορέων που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στα γραφεία του. Μετά το τέλος της σύσκεψής μεταφερθήκαμε όλοι στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Βασίλη Πλαγιανάκο. Η συνάντηση είχε οριστεί την Παρασκευή στις 3:00 μμ, έπειτα από τηλεφωνική και γραπτή επικοινωνία με τον κ. Πλαγιάνακο, ο οποίος είχε ενημερωθεί για τη συμμετοχή του προεδρείου του ΠΙΣ, των πρόεδρων και εκπροσώπων των Ιατρικών Συλλόγων, καθώς και εκπροσώπων των φορέων. Η σύσκεψη διήρκησε μιάμιση ώρα και ουσιαστικά υπό την αιγίδα του ΠΙΣ τοποθετήθηκαν όλοι οι φορείς με μία ενιαία και ισχυρή φωνή, για όλα τα “καυτά” αιτήματα που αφορούν τον κλάδο».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα