Υπέρ μιας προσεκτικής και ενδελεχούς εξέτασης του εμβολίου, πριν αυτό εγκριθεί στην Ευρώπη των «27», τάσσονται στελέχη της Ένωσης, την ώρα που γιατροί ζητούν μεγαλύτερη ταχύτητα.
Ο Πέτερ Λίζε, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για θέματα υγείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπερασπίστηκε τη διαδικασία έγκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα εμβόλια κορωνοϊού.
Ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός και γιατρός είπε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) ότι «η προσεκτική εξέταση είναι σημαντική και απαιτεί χρόνο. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εκτιμά ότι το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και Biontech θα εγκριθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου, εάν ο έλεγχος είναι θετικός».
Προβληματική η επείγουσα έγκριση του εμβολίου από το Λονδίνο
Ο Λίζε χαρακτήρισε «προβληματικό» το γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία εξέδωσε προχθές άδεια έκτακτης ανάγκης. «Πρόκειται για τον εμβολιασμό περίπου 400.000 Βρετανών τρεις εβδομάδες νωρίτερα. Δεν αξίζει τον κόπο. Μέχρι στιγμής υπάρχουν ελάχιστα αξιόπιστα δεδομένα, ειδικά για νέους και πολύ ηλικιωμένους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κατά την άποψη του Λίζε, «αυτό θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη στη στρατηγική εμβολιασμού». Πρότεινε δε «να εμβολιαστούν πρώτα το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης και οι νεότεροι ασθενείς οι οποίοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου».
Αντιπαράθεση Ευρωπαϊκής Ενωσης και Βρετανίας για το εμβόλιο
Ενταση και αντεγκλήσεις μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας έχει προκαλέσει η απόφαση του Λονδίνου να χορηγήσει κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου της Pfizer, καθιστώντας έτσι το Ηνωμένο Βασίλειο την πρώτη χώρα της Δύσης που ξεκινά εμβολιασμούς.
«Κάνουμε όλοι τους ίδιους ελέγχους ασφαλείας και ακολουθούμε τις ίδιες διαδικασίες, όμως καταφέραμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία χάρη στο Brexit», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, κ. Ματ Χάνκοκ, προκαλώντας την αντίδραση των Βρυξελλών.
Οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν με την επιχείρηση «Πανάκεια» στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στη Βρετανία, μία από τις χώρες που έχουν πληγεί σφοδρότερα από την υγειονομική κρίση και με τον υψηλότερο απολογισμό θυμάτων στην Ευρώπη, η κυβέρνηση της οποίας έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας.
Μεγαλύτερη ταχύτητα στην έγκριση του εμβολίου ζητεί ο πρόεδρος της Ιατρικής Ένωσης Γερμανίας
Αντίθετα, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ιατρικής Ένωσης, κ. Κλάους Ράινχαρντ, ζήτησε μεγαλύτερη ταχύτητα στην έγκριση των εμβολίων του κορωνοϊού.
«Τα απαραίτητα δεδομένα είναι διαθέσιμα. Ο έλεγχός τους θα μπορούσε να είναι πιο γρήγορος. Ένα υπόλοιπο αβεβαιότητας παραμένει ούτως ή άλλως, επειδή τα (ενδεχόμενα) μακροπρόθεσμα προβλήματα δεν μπορούν να διερευνηθούν», είπε ο κ. Ράινχαρντ επίσης στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).
Την Τετάρτη, επιφυλάξεις για το χρονοδιάγραμμα που θέτει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, αναφορικά με την έγκριση του εμβολίου, εξέφρασε και ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE, κ. Ηλίας Μόσιαλος.
Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός στη χώρα μας
Την πληροφορία ότι οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star την Πέμπτη.
Υπολογίζεται ότι μέσα σε έναν μήνα θα γίνουν συνολικά 1.600.000 εμβολιασμοί. Έναν μήνα μετά, περί τα μέσα Μαρτίου, αναμένεται να αρχίσει να εμβολιάζεται ο γενικός πληθυσμός.
Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, και κάθε μήνα υπολογίζεται ότι θα εμβολιάζονται κατά μέσο όρο 750.000 πολίτες. Ο στόχος είναι μέχρι τον Ιούλιο του 2021 να έχουν εμβολιαστεί 5.500.000 άτομα, αριθμός που αφορά σχεδόν τον μισό πληθυσμό.
ΠΟΥ: Οι πλούσιοι να μην ποδοπατήσουν τους φτωχούς για το εμβόλιο
Οι πλούσιοι δεν πρέπει να «ποδοπατήσουν» τους φτωχούς στην κούρσα για το εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19, δήλωσε εξάλλου ο γενικός διευθυντής του ΠOY, κ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνόδου του ΟΗΕ για την πανδημία. Η χορήγηση του εμβολίου έχει ανακοινωθεί πως θα είναι δωρεάν στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ.
«Τα εμβόλια δεν θα εξαλείψουν τον κορωνοϊό», δήλωσε με τη σειρά του ο κ. Μάικ Ράιαν, αρμόδιος για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, εξηγώντας πως από μόνα τους τα εμβόλια δεν «θα μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά».
«Φθάσαμε (…) σε ένα σημείο κάμψης της πανδημίας. Ζητούμε από τον κόσμο να συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες» μπροστά στον Covid-19, πρόσθεσε.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα