ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΚίνδυνος για επενδύσεις, θέσεις εργασίας και πρόσβαση σε φάρμακα

Κίνδυνος για επενδύσεις, θέσεις εργασίας και πρόσβαση σε φάρμακα

- Advertisement -

Το κώδωνα του κινδύνου για τις ατασθαλίες διάφορων επιτήδειων που έχουν οδηγήσει τη φαρμακευτική αγορά στα πρόθυρα της κατάρρευσης, επισημαίνει ο ΣΦΕΕ, χαιρετίζοντας τον ελεγκτικό μηχανισμό του ΕΟΠΥΥ που αποκαλύπτει εστίες παραβατικότητας και κακοδιαχείρισης στον κλάδο, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας και την πρόσβαση ασθενών στα φάρμακα.

Ο ΣΦΕΕ, σε ανακοίνωση του, επισημαίνει ότι η πολιτεία έχει αποτινάξει από πάνω της κάθε ευθύνη ορθολογικής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων, εκφράζοντας παράλληλα την αγανάκτηση του για την επικρατούσα λογικής των clawback σε όλους τους τομείς της υγείας και ιδιαίτερα στο φάρμακο.

Έτσι, μια εσφαλμένα προσδιορισμένη ανεπαρκής δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην οποία προστίθενται και οι συνταγογραφικές ατασθαλίες διάφορων επιτήδειων έχει οδηγήσει τη φαρμακευτική αγορά στα πρόθυρα της κατάρρευσης αφού διαθέτει πλέον 1 στα 3 φάρμακα δωρεάν (από 1 στα 4 το 2017) καλύπτοντας μεταξύ άλλων το 100% της φαρμακευτικής δαπάνης των ανασφαλίστων.

Κίνδυνος επενδύσεων και θέσεων εργασίας

Η έννοια της προβλεψιμότητας που συνδέεται άρρηκτα με την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του χώρου έχει εκλείψει πλήρως, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο σχεδιαζόμενες επενδύσεις, θέσεις εργασίας αλλά πάνω από όλα την πρόσβαση των ασθενών σε υπάρχοντα αλλά και σε μελλοντικά φάρμακα.

Η ανάγκη να προσδιοριστεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη με βάση πραγματικές ανάγκες και να καταστεί η πολιτεία συνυπεύθυνη για τον έλεγχο αυτής είναι επιτακτική, η «συνευθύνη» στο clawback πρέπει να εφαρμοστεί αναδρομικά από την αρχή του 2018. Τόσα και τόσα μέτρα έχει επιβάλλει η πολιτεία με αυτόν τον τρόπο όποτε την εξυπηρετεί, ας θεσμοθετήσει μια φορά και ένα μέτρο που θα συμβάλλει στη βιωσιμότητα ενός κλάδου με ουσιαστική συνεισφορά στην υγεία των πολιτών.

Στο «κόκκινο» το επιχειρείν

Στο «κόκκινο» αναμένεται να βρεθούν αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες εάν δεν ληφθεί η απαραίτητη μέριμνα από την Πολιτεία, για την προστασία τους στην ολοένα και αυξανόμενη φορολογική επέλαση, όπως έχει προειδοποιήσει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, μιλώντας στο healthpharma.gr, υπογραμμίζοντας πως κάποιες δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν, έχοντας τραγικές -δυστυχώς- συνέπειες στην απασχόληση, αλλά και στους ασθενείς.

Στις πάγιες θέσεις του, επισημαίνει τον περιορισμό της σπατάλης (έλεγχος συνταγογράφησης) και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται: Η περαιτέρω αξιοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η διασύνδεσή της με ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς και με την καταχώρηση των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών εξετάσεων. Η δημιουργία μητρώων ασθενών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων ασθενειών. Η θεσμοθέτηση συστήματος αξιολόγησης θεραπειών. Η εφαρμογή ενός νέου, δίκαιου και διαφανούς συστήματος τιμολόγησης φαρμάκων. Η συγκράτηση της υποκατάστασης δοκιμασμένων θεραπειών σε συνδυασμό με τη χρήση περισσότερων γενοσήμων φαρμάκων. Η θεσμική θωράκιση του συστήματος συνταγογράφησης και διακίνησης φαρμάκων. Όλα αυτά είναι πράγματα που πρέπει να γίνουν στον κατά το δυνατό συντομότερο χρονικό ορίζοντα.

 

 

 

 

 

https://healthpharma.gr/vasiko/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ