ΠολιτικήΚικίλιας: Καμία αύξηση τιμών το 2020 -Μείωση 7% σε ορισμένα φάρμακα

Κικίλιας: Καμία αύξηση τιμών το 2020 -Μείωση 7% σε ορισμένα φάρμακα

- Advertisement -

Καμία αύξηση δεν θα παρουσιάσουν τα φάρμακα το 2020, διαβεβαιώνει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ανακοίνωσε πως επανακαθορίζεται το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων και το σύστημα κοστολόγησής τους.

Καμία αύξηση δεν θα παρουσιάσουν τα φάρμακα το 2020, διαβεβαιώνει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ανακοίνωσε πως επανακαθορίζεται το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων και το σύστημα κοστολόγησής τους.
Β. Κικίλιας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο αρμόδιος υπουργός είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Τρίτης, όπου συζήτησαν την τροπολογία που κατέθεσε ο Βασίλης Κικίλιας στο νομοσχέδιο για την κύρωση ΠΝΠ των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως οι τιμές των φαρμάκων δεν πρόκειται να αυξηθούν μέσα στο 2020 και δήλωσε:

«Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε πει προεκλογικά ‘το καλύτερο φάρμακο στην καλύτερη τιμή’», ανέφερε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας πως το υπουργείο Υγείας έρχεται να υλοποιήσει αυτή τη δέσμευση, νομοθετώντας όχι μόνο για μηδενικές αυξήσεις, αλλά και για μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων ως 7%.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, αυτό σημαίνει εξοικονόμηση πόρων για το κράτος. Ενώ μειώνεται και η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα.

«Είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε νομοθετήσει για αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων μέχρι 10%. Εμείς ερχόμαστε να νομοθετήσουμε 0% αυξήσεις και μέχρι 7% μειώσεις. Για το 2000 δεν θα υπάρχει αύξηση σε καμία τιμή φαρμάκου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Τέλος, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί οριζοντίως, παντού, χωρίς κανέναν αστερίσκο.

Στη νέα ρύθμιση προβλέπεται ότι:

Ορίζεται ως τιμή διαμόρφωσης του φαρμάκου, ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης. Κατά την ανατιμολόγηση δεν επιτρέπονται αυξήσεις.

Μειώνεται σε κάθε ανατιμολόγηση, η τιμή των φαρμάκων έως 7% επί της τιμής του αμέσους προηγούμενου Δελτίου Τιμών. Από 10% που ισχύει. Εφόσον η εν λόγω τιμή είναι υψηλότερη από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.

Καταργείται η καταβολή παραβόλου ύψους 150 ευρώ λόγω της μη υποβολής εφεξής αιτήσεων αύξησης της τιμής κυκλοφορούντος φαρμάκου.

Προβλέπεται ότι τα φάρμακα με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας μικρότερο του Κόστους Ημερήσιας Θεραπείας που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας δεν ανατιμολογούνται.

Επίσης, οι τιμές των φαρμάκων, των οποίων το Κόστος Ημερησίας Θεραπείας κατά την ανατιμολόγηση προκύπτει χαμηλότερο από το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας, που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας, μειώνονται μέχρι το όριο αυτό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ