ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΚικίλιας: Τα 6 βασικά σημεία της κυβερνητικής φαρμακευτικής πολιτικής

Κικίλιας: Τα 6 βασικά σημεία της κυβερνητικής φαρμακευτικής πολιτικής

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Τα 6 βασικά σημεία της κυβερνητικής φαρμακευτικής πολιτικής παρουσιάστηκαν στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, υπό τον αρμόδιο υπουργό, Βασίλη Κικίλια, με αντικείμενο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και τη βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου.

Τα 6 βασικά σημεία της κυβερνητικής φαρμακευτικής πολιτικής παρουσιάστηκαν στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, υπό τον αρμόδιο υπουργό, Βασίλη Κικίλια, με αντικείμενο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και τη βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, ο κ. Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τη δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού για τη δαπάνη των εμβολίων στον ΕΟΠΥΥ.

Τα εμβόλια θα εξαιρεθούν από την κλειστή εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη που ανέρχεται στα 1.945 δις ευρώ που και δεν θα υπόκεινται σε clawback.

Ο ξεχωριστός προϋπολογισμός για τα εμβόλια αναμένεται να διαμορφωθεί μετά από διαβούλευση των αρμόδιών φορέων. Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις της αγοράς η δαπάνη των εμβολίων θα πρέπει να ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ για να καλύψει της ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες της αγοράς λόγω της πανδημίας.

Προς κατάργηση το rebate εισόδου 25%

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι άμεσα θα καταργηθεί το rebate  εισόδου για τα νέα φάρμακα.Το rebate ανέρχεται σε 25% των πωλήσεων για τα δύο πρώτα χρόνια κυκλοφορίας.

Το εν λόγω μέτρο έχει δημιουργήσει σημαντικά εμπόδια στην είσοδο νέων φαρμάκων στη χώρα μας. Ήδη δημιουργεί προβλήματα στις εταιρίες που θέλουν να εντάξουν νέο φάρμακο στη λίστα με τα αποζημιούμενα φάρμακα και τους έχει καλέσει για διαπραγμάτευση η αρμόδια επιτροπή.

Αλλαγές ανακοινώθηκαν από τον κ. Κικίλια και για τον επιμερισμού του clawback στις φαρμακευτικές εταιρείες από 90/10 σε 80/20. Αυτό σημαίνει ότι το 90% της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης που καλύπτεται από το σύνολο των εταιρειών θα γίνει 80%.Το υπόλοιπο 10%  που επιβαρύνει τις εταιρείες που εμφανίζουν αυξημένο τζίρο (clawback ανάπτυξης) θα αυξηθεί σε 20%.

Στη σύσκεψη, που συντόνιζε ο κ. Κικίλιας, συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, o Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών κ. Θανάσης Κοντογεώργης, η Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Θεανώ Καρποδίνη και οι εκπρόσωποι των φορέων της φαρμακοβιομηχανίας, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου (Πρόεδρος ΣΦΕΕ), κ. Μιχάλης Χειμώνας, (Γενικός Διευθυντής ΣΦΕΕ), κ. Θεόδωρος Τρύφων (Πρόεδρος ΠΕΦ), κ. Δημήτρης Δέμος (Αντιπρόεδρος ΠΕΦ), κ. Agata Jakoncic (Πρόεδρος PIF), κ. Γιώργος Τουσίμης (Αντιπρόεδρος PIF) και κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος (Πρόεδρος ΣΑΦΕΕ).

Ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, παρουσίασε τις προτεραιότητες της φαρμακευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης, η οποία έχει ως βασικούς στόχους:

• Την ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση σε φαρμακευτική φροντίδα όλων των πολιτών, που θα οδηγεί σε καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας.

• Την αποδοτική χρήση των διαθέσιμων πόρων, δίνοντας έμφαση στην αξία της παρέμβασης (value based healthcare).

• Τη μείωση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, μέσω δομικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών μέτρων.

• Τη δημιουργία ενός φιλικού, βιώσιμου και προβλέψιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τη φαρμακευτική βιομηχανία, που θα συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων και στην αύξηση της απασχόλησης.

• Την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη και εξωστρέφεια της εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής φαρμάκων.

• Σύγχρονα συστήματα καθορισμού τιμών και αποζημίωσης φαρμάκων – Διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Στη σύσκεψη ανακοινώθηκαν επίσης οι κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν:

• Στην εφαρμογή αυστηρών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης.
• Στην υλοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα Νοσοκομεία.
• Στη δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού στον ΕΟΠΥΥ, που θα αφορά δαπάνες πρόληψης (εμβόλια)
• Στη διείσδυση γενοσήμων και βιοομοειδών φαρμάκων στην αγορά.
• Στην επίσπευση και διεύρυνση των διαπραγματεύσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων.
• Στην αύξηση του ποσού συμψηφισμού δαπανών έρευνας και ανάπτυξης με το clawback.
• Στην εξασφάλιση κονδυλίων για την κάλυψη της δαπάνης των ανασφάλιστων πολιτών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ