ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΚικίλιας: Καταργούνται οι αυξήσεις τιμών στα φάρμακα με Τροπολογία

Κικίλιας: Καταργούνται οι αυξήσεις τιμών στα φάρμακα με Τροπολογία

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Καταργείται η δυνατότητα αύξησης τιμών στα φάρμακα με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, το βράδυ της Δευτέρας επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Καταργείται η δυνατότητα αύξησης τιμών στα φάρμακα με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, το βράδυ της Δευτέρας επί του νομοσχεδίου του υπουργείο Οικονομικών.
Β. Κικίλιας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στην τροπολογία ορίζεται ότι κατά την διαδικασία της ανατιμολόγησης δεν θα επιτρέπονται οι αυξήσεις τιμών. Συγκεκριμένα καταργείται η ισχύουσα διάταξη που έδινε τη δυνατότητα σε φάρμακα αναφοράς (on-patent και off-patent) που έχουν τιμή χαμηλότερη από τη χαμηλότερη τιμή των καρτών μελών της Ευρωζώνης να αυξάνεται η τιμή τους έως 10% σε κάθε ανατιμολόγηση. Δηλαδή ανά έτος έως ότου φτάσουν τη χαμηλότερη τιμή των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Η θεσμοθέτηση της αύξησης 10% από τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό τον περασμένο Μάιο είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη ρύθμιση αυτή «κάνει στην ουσία ένα δώρο στις πολυεθνικές».

Το θέμα είχε πάρει τέτοιες διαστάσεις που το νέο Δελτίο Τιμών που ήταν να αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση λίγο πριν τις εκλογές του Ιουνίου. Mε εντολή του Μεγάρου Μαξίμου δεν εκδόθηκε ποτέ. Aν και είχε ήδη γίνει η σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας που μάλιστα είχε προγραμματίσει και σχετική συνέντευξη τύπου η οποία και βέβαια ακυρώθηκε.

Δείτε εδώ την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας

Μόνο μειώσεις τιμών στα φάρμακα

Σύμφωνα με την προτεινόμενη τροπολογία θα επιτρέπονται μόνο μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων αναφοράς. Οι μειώσεις αυτές θα είναι έως 7% επί της τιμής του αμέσως προηγούμενου Δελτίου Τιμών, από 10% που ισχύει σήμερα. Εφόσον η εν λόγω τιμή είναι υψηλότερη από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα στη διάταξη αναφέρονται τα εξής:

«Η τιμή των φαρμάκων εντός της περιόδου προστασίας των δεδομένων τους και των φαρμάκων αναφοράς μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας των δεδομένων τους, εφόσον είναι υψηλότερη, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον Δελτίο Τιμών του μέσου όρου των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, μειώνεται σε κάθε ανατιμολόγηση έως 7% επί της τιμής του αμέσως προηγούμενου Δελτίου Τιμών. Με κατώτατο όριο το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης».

Κατά τον ίδιο τρόπο θα διαμορφώνεται και η τιμή των γενόσημων φαρμάκων. H τιμή ορίζεται στο 65% της τιμής των/του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς.

Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας

Επίσης, στην τροπολογία προβλέπεται ότι τα φάρμακα με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΘ) μικρότερο του ΚΗΘ που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας, κ. Κικίλια δεν ανατιμολογούνται. Ενώ οι τιμές των φαρμάκων των οποίων το κόστος ΚΗΘ κατά την ανατιμολόγηση προκύπτει χαμηλότερο από το ΚΗΘ που θα οριστεί με απόφαση του υπουργού Υγείας μειώνονται μέχρι το όριο αυτό.Ο νέος τρόπος ανατιμολόγησης ισχύει αναδρομικά.

Η τροπολογία αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στην φαρμακοβιομηχανία. Έως ένα βαθμό ήταν ικανοποιημένη με την διαδικασία τιμολόγησης είχε θεσμοθετηθεί επί Αν. Ξανθού.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ