ΠολιτικήΠροσπάθειες καταβολής επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στους Νοσηλευτές

Προσπάθειες καταβολής επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στους Νοσηλευτές

- Advertisement -

Η μείωση του χρόνου αναμονής των πολιτών για εξέταση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων, καταβολή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας καθώς επίσης και για εξετάσεις και χειρουργεία αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας, τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο των εγκαινίων του περιπτέρου του υπουργείου Υγείας στην 83η ΔΕΘ επισήμανε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να δοθεί και στους νοσηλευτές, να γίνει η καταβολή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Παράλληλα, τόνισε ότι στόχος για την επόμενη περίοδο είναι να ολοκληρωθούν οι κρίσεις των 520 μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ που έχουν προκηρυχθεί ειδικά για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των πολιτών. “Γενικά η μείωση του χρόνου αναμονής είναι κεντρική πολιτική προτεραιότητα είτε αυτό αφορά τα ΤΕΠ, είτε τακτικά εξωτερικά ιατρεία, είτε αφορά τον προγραμματισμό εργαστηριακών εξετάσεων, είτε χειρουργείων είτε άλλων εξειδικευμένων πράξεων στα νοσοκομεία. Ο στόχος μας είναι να έχουμε μία διπλή ανακούφιση στον πολίτη. Η μία είναι να του μειώσουμε οικονομικές επιβαρύνσεις και η άλλη είναι να μειώσουμε την επιβάρυνση λόγω κόστους χρόνου» πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι γίνεται σταδιακά με δυσκολίες και αντικειμενικά προβλήματα, που οφείλονται κυρίως στην έλλειψη γιατρών λόγω της μετανάστευσής στους στο εξωτερικό, αλλά και στη δυσκολία εύρεση χώρων που θα στεγάσουν τις δομές της ΠΦΥ. Επισήμανε ότι ως κίνητρο για τους γιατρούς δίνονται αμοιβές επιπέδου αμοιβών επιμελητή Α’ του ΕΣΥ, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να δοθεί και στους νοσηλευτές επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Πρόσθεσε ακόμη ότι στους λίγους μήνες λειτουργίας τους οι ΤΟΜΥ δέχτηκαν 150.000 επισκέψεις πολιτών

«Αυτή είναι επιπλέον δωρεάν φροντίδα που έχει προσφερθεί. Οι άνθρωποι για να ικανοποιήσουν αυτή την ανάγκη παλιότερα απευθύνονταν στον ιδιωτικό τομέα και επιβαρύνονταν οικονομικά. Νομίζω λοιπόν ότι έχουμε πλέον μία μετρήσιμη διεύρυνση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτό είναι το ζήτημα. Οι ΤΟΜΥ δεν έχουν ανταγωνιστική σχέση με τα σημερινά Κέντρα Υγείας με τις άλλες δομές της πρωτοβάθμιας. Συνεργάζονται μαζί τους προσπαθώντας να παραχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον πολίτη» πρόσθεσε ο κ Ξανθός.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ