ΠολιτικήΙΣΛ: Φουντώνουν τα προβλήματα στην Υγεία -Απαιτούνται άμεσα λύσεις

ΙΣΛ: Φουντώνουν τα προβλήματα στην Υγεία -Απαιτούνται άμεσα λύσεις

- Advertisement -

Την αγωνία γιατρών και πολιτών, όσον αφορά τα μεγάλα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, εκφράζει για ακόμα μια φορά ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας (ΙΣΛ), επισημαίνοντας πως πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα. Την ίδια στιγμή -όπως τονίζουν- φαίνεται πως ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση τους από το υπ. Υγείας είναι τουλάχιστον ελλιπής.

Την αγωνία γιατρών και πολιτών, όσον αφορά τα μεγάλα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, εκφράζει για ακόμα μια φορά ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας (ΙΣΛ)

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας (ΙΣΛ):

Τόσο η οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), όσο και ο εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), καθυστερούν αδικαιολόγητα.

Στην ΠΦΥ, οι 800 θέσεις νέων γιατρών στον ΕΟΠΥΥ παραμένουν στις επανειλημμένες εξαγγελίες από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο θεσμός των απλήρωτων από τον Αύγουστο οικογενειακών γιατρών ήδη φθίνει ενώ η ανασφάλεια κορυφώνεται, οι συμβάσεις των συναδέλφων μας στις ΤΟΜΥ λήγουν τον ερχόμενο Φεβρουάριο, χωρίς να υπάρχει σχέδιο και μέριμνα για το τι θα απογίνουν οι θέσεις αυτές καθόσον το πρόγραμμα ΕΣΠΑ λήγει το 2021, το δυσβάστακτο clawback καρκινοβατεί και ταλανίζει τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς δημιουργώντας μάλιστα συνδικαλιστικά ρήγματα με αφορμή τις αβέβαιες κινητοποιήσεις, δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο πρόληψης και αναγνώρισης σοβαρών παθήσεων των οποίων η πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση σώζει ζωές και ταυτόχρονα αποτελεί κύριο παράγοντα οικονομίας στο σύστημα. Μείζον πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα αποτελεί επίσης η αποχώρηση γιατρών του ΠΕΔΥ, που εξαναγκάζονται σε αλλαγή εργασιακών σχέσεων.

Σχέδιο δράσης…

Στο ΕΣΥ, φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης του κύματος φυγής λόγω συνταξιοδότησης μεγάλου αριθμού γιατρών στο τέλος του χρόνου. Η παράταση για ένα χρόνο των θέσεων των επικουρικών γιατρών που εξαγγέλθηκε περιμένουμε να γίνει πράξη. Οι προσλήψεις όμως των μόνιμων γιατρών στις κενές οργανικές θέσεις, καθυστερούν αδικαιολόγητα. Η χρηματοδότηση των δημόσιων δομών είναι ανεπαρκής και σε αρκετές περιπτώσεις δε κατευθύνεται στις πραγματικές ανάγκες της περίθαλψης των πολιτών. Η κτηριακή υποστήριξη των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας υστερεί. Ενώ περιοδικά παρατηρούνται ελλείψεις σε σημαντικά φάρμακα και αντιδραστήρια. Η στελέχωση των ΜΕΘ έχει μείνει πίσω. Επιπρόσθετα, η κατάργηση του ΚΕΣΥ και η αντικατάσταση του από άλλο θεσμικό όργανο παραμένει ακόμα προεκλογική εξαγγελία.

Με δύο λόγια, οι προσδοκίες γιατρών και πολιτών, με την αλλαγή της ηγεσίας του υπ. Υγείας δεν φαίνεται να εκπληρώνονται.

Πιστεύουμε ακράδαντα πως η αδράνεια και η παραπομπή για το απώτερο μέλλον των καυτών προβλημάτων της Υγείας, απλά τα διογκώνει και τα επιδεινώνει.

Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι ιεράρχηση, σχεδιασμός, τολμηρές μεταρρυθμίσεις και άμεση επίλυση τους από το υπ. Υγείας, σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ