TOP NEWSΙατρική Ευθύνη: Το 80% των υποθέσεων που φθάνουν στα δικαστήρια αφορούν τα...

Ιατρική Ευθύνη: Το 80% των υποθέσεων που φθάνουν στα δικαστήρια αφορούν τα ΤΕΠ

- Advertisement -

Ομόφωνη παραδοχή της πρότασης του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ότι πρέπει να συσταθεί ανεξάρτητο Σώμα Εμπειρογνωμόνων (κάτι που πρότειναν όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί) για να γνωματεύει επί θεμάτων ιατρικής ευθύνης.

Ομόφωνη παραδοχή της πρότασης του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ότι πρέπει να συσταθεί ανεξάρτητο Σώμα Εμπειρογνωμόνων (κάτι που πρότειναν όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί) για να γνωματεύει επί θεμάτων ιατρικής ευθύνης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στην ημερίδα που διοργάνωσε την Τετάρτη ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης παρέστησαν ο υπουργόςΔικαιοσύνης, κ. Γιώργος Φλωρίδης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υφυπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κα Κλάπα-Χριστοδουλέα, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Μιχαήλ Πικραμένος και το σύνολο της ηγεσίας των δικαστηρίων της χώρας.

Στις πολύ εύστοχες εισηγήσεις που ακούστηκαν, ξεχώρισε η ομόφωνη παραδοχή της πρότασης του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ότι πρέπει να συσταθεί ανεξάρτητο Σώμα Εμπειρογνωμόνων (κάτι που πρότειναν όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί) για να γνωματεύει επί θεμάτων ιατρικής ευθύνης.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, στον οποίο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει παρουσιάσει εδώ και καιρό την πρόταση, εξέφρασε την πρόθεση δημιουργίας πλέγματος πιο αποτελεσματικής και επιστημονικά τεκμηριωμένης προδικασίας για τις δικαστικές υποθέσεις ιατρικής ευθύνης.

Από τις τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών αναδείχτηκε η προβληματική κατάσταση που επικρατεί στην εκδίκαση υποθέσεων ιατρικής ευθύνης και ταυτόχρονα καταγράφτηκε πως το 80% των σχετικών υποθέσεων αφορούν σε περιστατικά που συμβαίνουν στα ΤΕΠ ή κατά τη διάρκεια εφημερίας στα νοσοκομεία.

Οι ομιλητές, αφού τόνισαν τις προκλήσεις των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και τις επιπτώσεις της στην ευθύνη των ιατρών, διατύπωσαν αιχμηρή κριτική επί της νέας Υπουργικής Απόφασης για την Τηλεϊατρική, η οποία, αντί να θέτει σαφές και αυστηρό πλαίσιο για την εύρυθμη και ασφαλή παροχή υπηρεσιών στον ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα της δημόσιας υγείας, φαίνεται να ανοίγει διάπλατα την πόρτα σε μία νέα, ιδιαιτέρως “χαοτική” και απορυθμισμένη αγορά ευκαιριών για κάθε πρόθυμο —ανεξαρτήτως προσόντων.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κρίνει συνολικά απαράδεκτη την Υπουργική Απόφαση για την Τηλεϊατρική. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: «Η τηλεϊατρική είναι και αυτή ιατρική και συνεπώς θα πρέπει να ασκείται με τους ίδιους όρους και δεοντολογικές αρχές». Επίσης ο πρόεδρος του ΠΙΣ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της βίας εναντίον γιατρών και νοσηλευτών, όπως επίσης και στις προστατευτικές διατάξεις για την αποτροπή προσφυγών σε βάρος γιατρών που θεσμοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Θ. Πλεύρη.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημείωσε κατά την ομιλία του ότι «η συνεργασία μας με τον υπουργό Δικαιοσύνης είναι από αυτές που έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα για τους γιατρούς, οι οποίοι σήμερα είναι από τους πιο προστατευμένους στην Ευρώπη χάρη στις νομοθετικές ρυθμίσεις του κ. Φλωρίδη».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΙΣ, Δημήτρης Βαρνάβας, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από τις εργασίες της ημερίδας, υπογράμμισε ότι «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη εκδήλωση όσον αφορά στην ανάγκη καθιέρωσης σαφών κανόνων και την ανάγκη σύστασης γνωμοδοτικών συμβουλίων, τα οποία θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική και επιστημονικά τεκμηριωμένη προδικασία για τις δικαστικές υποθέσεις ιατρικής ευθύνης με τη συμμετοχή εκπαιδευμένων εμπειρογνωμόνων και την ύπαρξη ενιαίων κανόνων λειτουργίας». Παράλληλα, επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της ημερίδας διατυπώθηκαν πολλές ενδιαφέρουσες και απολύτως υλοποιήσιμες προτάσεις, ενώ ανακοίνωσε ότι ο Σύλλογος θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης και πιστοποίησης πραγματογνωμόνων, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και ποιότητας των διαδικασιών που αφορούν στην ιατρική ευθύνη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Δείτε επίσης

ΗΠΑ: Περικοπές δημόσιας χρηματοδότησης στην ιατρική έρευνα

Τι είναι η Ιατρική του Τρόπου Ζωής και πού στοχεύει

- Advertisement -

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ