ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΗ επόμενη μέρα για διαπραγμάτευση και ανατιμολόγηση φαρμάκου

Η επόμενη μέρα για διαπραγμάτευση και ανατιμολόγηση φαρμάκου

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή 

Σε νέα παρατεταμένη διάρκεια «υποσχετικών» εισέρχεται για ακόμα μια φορά η φαρμακοβιομηχανία, αναζητώντας επί μακρόν ουσιαστικές λύσεις σε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που κρίνουν ακόμα και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Μετά την ανακοίνωση των εθνικών εκλογών, το υπουργείο Υγείας τηρεί «σιγή ασυρμάτου» για το τι μέλει γενέσθαι από εδώ και πέρα με τις αλλαγές που έχει δρομολογήσει στη φαρμακευτική πολιτική.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, μιλώντας στο healthpharma.gr «θα επιδιώξουμε να έχουμε άμεσα επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας. Πρέπει να προχωρήσουν όλες οι εκκρεμότητες στην φαρμακοβιομηχανία. Προς το παρόν δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, μιλώντας στο healthpharma.gr «θα επιδιώξουμε να έχουμε άμεσα επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας. Πρέπει να προχωρήσουν όλες οι εκκρεμότητες. Προς το παρόν δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση».

Την ίδια στιγμή κύκλοι της φαρμακευτικής αγοράς τονίζουν, ότι ανεπίσημα η ενημέρωση που έχουν από τα κλιμάκια της Αριστοτέλους είναι «Ότι μπορούμε να το προχωρήσουμε, θα το προχωρήσουμε».

Σύμφωνα πάντως με πηγές του υπουργείου Υγείας το έργο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης θα συνεχιστεί κανονικά και μάλιστα θα προχωρήσουν και σε συμβάσεις. Ενώ κανονικά θα συνεχιστεί και η διαδικασία της ανατιμολόγησης, με την ολοκλήρωση της οποίας θα εκδοθεί το νέο δελτίο τιμών

Σε εκκρεμότητα η αποζημίωση φαρμάκων

Αν και έχει θεσμοθετηθεί ο νέος τρόπος τιμολόγησης, εκκρεμεί η θεσμοθέτηση του νέου μοντέλου ασφαλιστικής αποζημίωσης των φαρμάκων στο οποίο εξισώνεται η λιανική με την ασφαλιστική τιμή. Χωρίς ωστόσο να αυξάνεται ο κλειστός προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης.

Το Σχέδιο Κανονιστικής Πράξης για τις Τιμές Αποζημίωσης προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του συνόλου της φαρμακοβιομηχανίας, που τώρα αναμένει την επόμενη κίνηση.

Σύμφωνα με παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς τα νομικά τους τμήματα έχουν ενημερώσει ότι η Κανονιστική Πράξη πρέπει να ενταχθεί σε νόμο για να ισχύσει. Αυτό στην παρούσα φάση είναι αδύνατον αφού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η Βουλή δεν μπορεί να παράγει νομοθετικό έργο.

Για αυτό και θεωρείται πιθανότερο το νέο μοντέλο αποζημίωσης να δημοσιευθεί με υπουργική απόφαση.

Οι καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση

Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν εκφράσει πολλές φορές τους προβληματισμούς τους για τις καθυστερήσεις στις Επιτροπές HTA και Διαπραγμάτευσης. Όπως έχουν αναφέρει ήδη βρίσκονται στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης 10 νέα φάρμακα. Τα φάρμακα αυτά διεκδικούν τιμή αποζημίωσης. Αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για να αποζημιωθούν.

Σε επιστολή τους πριν 15 μέρες περίπου προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τα υπουργεία: Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, οι φορείς στην φαρμακοβιομηχανία (ΠΕΦ, ΣΦΕΕ και Pharma Innovation Forum) ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «εδώ και ένα χρόνο δεν έχει εισαχθεί κανένα νέο φάρμακο στη χώρα μας ως απόρροια των καθυστερήσεων στις διαδικασίες ΗΤΑ- διαπραγμάτευσης, των επιβαρύνσεων, της έλλειψης προβλεψιμότητας αδυναμίας πλήρους εφαρμογής των ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων».

Συμμετοχή ασθενών

Στο πλαίσιο αυτό προβληματισμό στη φαρμακοβιομηχανία προκαλεί για το τι μπορεί να προσφέρει στη πράξη η πρόσφατη τροπολογία που εκδόθηκε σε ΦΕΚ και αφορά στη μείωση συμμετοχής των ασθενών κατά το ήμισυ στα φάρμακα που περνούν επιτυχώς από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Ενώ με απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, το ποσοστό της προβλεπόμενης συμμετοχής του ασθενούς μπορεί να μειώνεται και για τα γενόσημα φάρμακα.

Όπως αναφέρουν από τον κλάδο τα φάρμακα που περνάνε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και είναι υψηλού κόστους οι ασθενείς έχουν μηδενική συμμετοχή. Οπότε αυτό δεν έχει άμεσα αντίκρισμα στον ασφαλισμένο. Παράλληλα επισημαίνουν ότι η μείωση συμμετοχής σε πρωτότυπα φάρμακα δεν είναι απαραίτητο ότι θα ευνοήσει την διείσδυσή των γενοσήμων στην αγορά, όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας. Μπορεί μάλιστα όπως υποστηρίζουν να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ