Η αποτελεσματική δράση του ΚΕΕΛΠΝΟ την τελευταία τριετία και η διατήρηση στη χώρας μας της υγειονομικής ασφάλειας παρά την διέλευση 1.5 εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών, καθώς και οι έπαινοι της διεθνούς κοινότητας που επιβεβαιώνονται με τη σημερινή Σύνοδο της Διεύθυνσης του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, (WHO Europe), αποτελούν την κατάλληλη απάντηση στις ανακριβείς και παντελώς αστήρικτες καταγγελίες περί επιδείνωσης της κατάστασης της δημόσιας υγείας στη χώρα, όπως υπογράμμισε ο Γ. Μπασκόζος στη Σύνοδο της 26ης Μόνιμης Επιτροπής της Περιφερειακής Επιτροπής (SCRC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη (WHO Europe).
Ο κ. Μπασκόζος, σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από τη ΝΔ κατά την παρουσίαση του πορίσματος της για το ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι έχουμε έξαρση ασθενειών επειδή έχει μηδενιστεί η διαφημιστική δαπάνη, δήλωσε με έμφαση ότι η Δημόσια Υγεία μπορεί να προστατευθεί και να βελτιωθεί χωρίς να κατασπαταλούνται χρήματα σε ημέτερους για την προβολή του έργου της.
Προσλήψεις
Οι προσλήψεις που έχουν γίνει για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των προσφύγων και μεταναστών, πραγματοποιήθηκαν μέσω των προγραμμάτων Philos1 και Philos2, με τελείως αδιάβλητο τρόπο και με κριτήρια ΑΣΕΠ και έτσι θα συνεχίσουν να γίνεται διευκρίνισε ο κ. Μπασκόζος τονίζοντας ότι καμία παρέμβαση δεν έχει επιτραπεί και δεν θα επιτραπεί στην κατάρτιση των πινάκων.
Αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας
Η Σύνοδος της Μόνιμης Επιτροπής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ, στην οποία ο κ. Μπασκόζος είναι πρόεδρος, αναδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο που έχει η χώρα μας για την ενίσχυση των πολιτικών δημόσιας υγείας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια με συντονισμένες προσπάθειες του υπουργείου Υγείας, βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών της περιφερειακής επιτροπής του ΠΟΥ Ευρώπης, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων, που ανήκουν οι πρόσφυγες και μετανάστες.
Στη Σύνοδο συμμετέχουν πέραν της Περιφερειακής Δ/ντριας του WHO Europe, Dr Szuzsanna Jakab, η Υπουργός Υγείας της Ρωσικής Δημοκρατίας Prof. Veronika Skvortsova και ο Υφυπουργός Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Μολδαβίας, Dr Boris Glica.
Προτεραιότητα του WHO Europe
Τα θέματα που θα συζητηθούν αποτελούν προτεραιότητα του WHO Europe όπως η καθολική κάλυψη υγείας κι ο κεντρικός ρόλος που έχει στην επίτευξη αυτού του στόχου η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Θα γίνει απολογισμός εργασιών της Περιφερειακής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη τον Σεπτέμβριο του 2018.
Τις δυνατότητες συνεργασίας του Οργανισμού με τα Γραφεία που λειτουργούν στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Περιφέρειας. Την αναγκαιότητα ανάπτυξης της υγειονομικής παιδείας. Τη διαδικασία και την κατάθεση υποψηφιοτήτων για την εκλογή του νέου Περιφερειακού Δ/ντη του WHO Europe.
Ξανθός: Ο στόχος της Άλμα – Άτα (1978)
Κατά το χαιρετισμό του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ανέφερε: «Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε μια περίοδο αναβαθμισμένης συνεργασίας του ΠΟΥ με τη χώρα μας λόγω της λειτουργίας, εδώ και τρεις μήνες, του Γραφείου του (Regional Office) στην Αθήνα.
Στο υπουργείο Υγείας και συνολικά στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να προχωρήσει αυτή η συνεργασία που μας δίνει πολύτιμη υποστήριξη στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που εμπνέονται από το στόχο της Άλμα – Άτα (1978) “Υγεία για όλους” και το στόχο του ΠΟΥ “Να μην μείνει κανείς πίσω”.
Ο υπουργός Υγείας, επίσης, τόνισε: «Η Υγεία για μας είναι υπόθεση ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης – συνοχής και ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης» και κατέληξε, «Θα συνεχίσουμε με την ίδια στρατηγική στόχευση και πολιτική δέσμευση, στη διαρκή και επίπονη μάχη για την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα και στη βελτίωση των δεικτών Υγείας του πληθυσμού που ζει, εργάζεται και φιλοξενείται στη χώρα μας. Η συνεργασία μας με τον ΠΟΥ είναι εγγύηση αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας σ΄ αυτή την προσπάθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα