«Τι μπορεί να προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία στο θέμα της υγείας; Πως θα αναπτύξουμε την ψηφιακή τεχνολογία για να βελτιώσει και όχι να επιδεινώσει τη δικαιοσύνη στην υγεία;».
Τα ερωτήματα έθεσε η Έφη Βαγενά, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, Καθηγήτρια Βιοηθικής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχη, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 – 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενσωμάτωσης των τεχνολογιών στα εθνικά μας συστήματα έτσι ώστε να βελτιωθεί η ισότητα στην υγεία. Η κυρία Βαγενά αναφέρθηκε στην ένδεια των ιατρικών δομένων, στο εύρος των εφαρμογών για την υγεία ή την ευεξία, στην ανάγκη τήρησης προτύπων στην Ευρώπη και το πως θα ενσωματωθούν αυτές οι τεχνολογίες στα Εθνικά Συστήματα Υγείας.
Ο Λεονάρντο Θερβέρα Νάβας, Διευθυντής της Αρχής Επιτήρησης για την προστασία δεδομένων στην Ευρώπη τόνισε από τη μεριά του πως «η προστασία των δεδομένων δεν θα πρέπει να θεωρείται εμπόδιο. Είναι σαν να λέμε πως η ασφάλεια είναι εμπόδιο για τις αερομεταφορές. Χωρίς προστασία δεδομένων δεν υπάρχει ψηφιακή υγεία. Δεν θα πρέπει όμως να το παρακάνουμε. Θα πρέπει να είμαι λογικοί και όχι δογματικοί. Υπάρχει έρευνα που αφορά το δημόσιο καλό, υπάρχει έρευνα που αφορά το κέρδος. Εμείς παρέχουμε υπηρεσίες στους νομοθέτες σχετικά με την προστασία δεδομένων και έχουμε σημειώσει προστασία στον νομοθετικό τομέα για την προστασία της ιδιωτικότητας».
Ο Κώστας Σαριδάκης, ιδρυτής και CEO της εταιρείας Collaborate Healthcare ανέφερε πως «θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να απελευθερώσουμε όλες τις δυνατότητες της ψυχικής υγείας. Υπάρχουν εφαρμογές υγείας αλλά δουλεύουν ανεξάρτητα και μεμονωμένα. Υπάρχουν τεράστιοι περιορισμοί λόγω των κανονισμών των εθνών. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αφαιρέσουμε τα θέματα των δεδομένων. Τα θέματα της ιδιωτικότητας είναι πολύ σημαντικά αλλά δεν θα πρέπει να μας εμποδίζουν. Ο κανονισμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι εδώ πιο αυστηρός από ότι στην Κίνα ή στις ΗΠΑ».
Ο Δημήτρης Νίκας, Διευθύνων Σύμβουλος της Medtronic Hellas υπογράμμισε πως «είναι πολύ σημαντικό αυτό που συμβαίνει. Διαπιστώσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας πως έχουμε υγειονομική περίθαλψη on demand. Δεν έχουμε ουρές ασθενών. Βρισκόμαστε στην αρχή του ταξιδιού και θα πρέπει να προσαρμόσουμε τη διαδρομή μας έτσι ώστε να είμαστε όλοι προστατευμένοι, να είναι προστατευμένοι οι ασθενείς».
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Βίκυ Καρατζαφέρη.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα