Η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και η οργάνωσή τους μετά την πανδημία, τα νέα εργαλεία στην υγεία όπως η ψηφιοποίηση και η τηλεϊατρική, τα λοιμώδη νοσήματα όπως το HIV και η φυματίωση, η ψυχική υγεία και θέματα εξαρτήσεων όπως το αλκοόλ και η πρόληψη, συζητήθηκαν ενδελεχώς από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και την Υφυπουργό Υγείας υπεύθυνη για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη, οι οποίες εκπροσώπησαν τη χώρα μας στο 72ο Ευρωπαΐκό Συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Το συνέδριο, διεξήχθη στο Ισραήλ από την Κυριακή 11 έως την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022.
Τις συζητήσεις παρακολούθησαν περισσότεροι από 750 σύνεδροι και συμμετείχαν περισσότεροι από 30 Υπουργοί Υγείας. Το Συνέδριο ξεκίνησε με εισαγωγική ομιλία από τον Director General του WHO Dr Tedros Adhanom Ghebreyesu, από τον Regional Director του WHO Europe Dr Hans Henri P. Kluge και χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο του Ισραήλ Isaac Herzog και τον Yπουργό Υγείας Nitzan Horowitz.
Στο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από πρόσκληση του ΠΟΥ. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νέο Γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα για την Ποιότητα Φροντίδας και την Ασφάλεια ασθενών, καθώς και το πρόγραμμα για την ενίσχυση της Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων.
Γκάγκα: Ανάγκη στήριξης των πολιτών
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τοποθετήθηκε στην αρχική συζήτηση λέγοντας ότι η Ελλάδα φυσικά επικυρώνει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως παρουσιάστηκαν από την Προεδρία της Τσεχίας και συζήτησε αφενός την σημασία της συνεργασίας όλων για ένα καλύτερο μέλλον στην υγεία και αφετέρου την ανάγκη στήριξης τόσο των πολιτών και των ασθενών κάθε χώρας όσο και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού αλλά και όλων των επαγγελματιών υγείας που πιέστηκαν πάρα πολύ στα χρόνια της πανδημίας.
Αναφέρθηκε επίσης στα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα για την ψηφιοποίηση και την αντιμετώπιση της πανδημίας, για την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας με την δημιουργία του ΟΔΙΠΥ και την εγκατάσταση του γραφείου ποιότητας του ΠΟΥ στην Αθήνα. Ακόμη, έδωσε έμφαση στην συνολική προσπάθεια που πρέπει να γίνει από τον καθένα για όλους, δεδομένου του ότι οι κοινωνίες και τα συστήματα υγείας είναι το άθροισμα των ενεργειών των πολιτών. Τέλος ανέφερε την ανάγκη να ακούμε τις απόψεις όλων ώστε αφενός να έχουμε καλές ιδέες και αφετέρου να δείχνουμε την συμπαράσταση και την υποστήριξη στους γύρω μας. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η Αναπληρώτρια υπουργός τοποθετήθηκε επίσης για την ψηφιοποίηση στην υγεία και για την ετοιμότητα για πιθανές επόμενες κρίσεις.
Ράπτη: Σύγχρονες απειλές
Η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη συμμετείχε στη συνεδρίαση με θέμα την υιοθέτηση του BCI, ενός εργαλείου εκτίμησης των συμπεριφορών των πολιτών σε διάφορες καταστάσεις, που δημιουργούνται από σύγχρονες απειλές για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως, όπως η πανδημία COVID-19. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, ώστε να λαμβάνονται τα σωστά μέτρα από τους πολίτες για την προστασία της δημόσιας υγείας. Στην παρέμβασή της, η Υφυπουργός ανέφερε: «Η χώρα μας έχει δεσμευτεί να διαμορφώσει το προσχέδιο ψηφίσματος του BCI και το Περιφερειακό Πλαίσιο Δράσης του BCI, μέσω της ενεργούς συμμετοχής των εθνικών εκπροσώπων. Η έγκριση του ψηφίσματος και του πλαισίου του BCI, θα σηματοδοτήσει την αρχή ενός ταξιδιού συνεργασίας με τα κράτη μέλη και τον ΠΟΥ Ευρώπης, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες υγείας και ευημερίας των πληθυσμών μας».
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Ισραήλ, η Αναπληρώτρια Υπουργός κυρία Μίνα Γκάγκα πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, Καθηγητή Nachman Ash. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν, μεταξύ άλλων, η δομή των συστημάτων υγείας κάθε χώρας καθώς και η έναρξη διμερούς συνεργασίας. Η συνάντηση έγινε παρουσία του πρέσβη της Ελλάδος στο Ισραήλ κ. Κυριάκου Λουκάκη.
Η Αναπληρώτρια Υπουργός κ. Γκάγκα επισκέφτηκε το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Τελ Αβιβ, το Ichilov, το οποίο αποτελεί ένα κέντρο τριτοβάθμιο τόσο για την επείγουσα φροντίδα όσο και για ειδικά περιστατικά και ιδιαίτερα για ογκολογική φροντίδα.
Κατά την τελευταία ημέρα διεξαγωγής του Συνεδρίου, έγιναν εκλογές για τις Επιτροπές που εισηγούνται για τα θέματα υγείας στο Ευρωπαικό γραφείο του ΠΟΥ και η Μίνα Γκάγκα εξελέγη στη μόνιμη επιτροπή (Standing Committee) του WHO European Region.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα