«Το ΕΣΥ έχει κάνει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Το κράτος δίνει 1 δισ. ευρώ στο ΕΣΥ. Εγώ είμαι υπερήφανος για το σημερινό ΕΣΥ. Μέχρι το Πάσχα θα δείτε μεγάλη διαφορά, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».
Σε σχέση με τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως «η περίπτωση του να πάρει κάποιος βιοψία ένα χρόνο μετά είναι αδιανόητα απαράδεκτη. Ο υπουργός αντέδρασε. Δεν φταίει ο υπουργός που δεν δέθηκε η βιοψία αλλά τα νοσοκομεία. Ο υπουργός κάνει μια προσπάθεια να ανατάξει τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Στο ΕΣΥ ένα χρόνο καθυστέρηση δεν υπάρχει. Στο ΕΣΥ βγαίνει στον μήνα, πρέπει να βγαίνει πάνω στις 10 ημέρες και έχουμε στο μυαλό μία μεταρρύθμιση γι΄ αυτό».
«Το πολύ σε τρεις μήνες από σήμερα μπαίνει σε λειτουργία ένα ψηφιακό έργο που όλες οι μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες θα ανεβαίνουν σε μια κεντρική πλατφόρμα στην ΗΔΙΚΑ και ο γιατρός θα μπορεί να προσκαλεί οποιοδήποτε γιατρό να κάνει διάγνωση. Έτσι, θα μειωθεί χρόνος αναμονής στις εφημερίες για τη διάγνωση».
Όπως είπε, αποδέχεται πως οι μισθοί των γιατρών είναι χαμηλοί και για αυτό έδωσε το δικαίωμα του ιδιωτικού έργου.
«Σήμερα έχουμε περισσότερα ασθενοφόρα. Με το πρόγραμμα ΕΓΙΣ μέσα στο 2025 θα παραλάβουμε 250 καινούργια ασθενοφόρα. Το ΕΚΑΒ έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Έχουμε έλλειμμα προσωπικού θέλουμε να προσλάβουμε αλλά δεν πάνε».
Για τα απογευματινά χειρουργεία είπε πως πάνε πολύ καλά και η λίστα αναμονής αρχίζει και μειώνεται.
Το καλάθι του νοικοκυριού και η φτώχεια στην Ελλάδα
Σχετικά με το καλάθι του νοικοκυριού, ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως είναι υπερήφανος καθώς έγινε υπό των ημερών του στο υπουργείο Ανάπτυξης.
«Το εργαλείο δούλεψε και την επόμενη χρονιά από όταν έφυγα από τα υπουργείο ο Economist έδωσε στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο για το καλάθι του νοικοκυριού».
Για τις δηλώσεις του σχετικά με την φτώχεια στην Ελλάδα και αν τελικά οι Έλληνες είναι φτωχοί ή απλώς αισθάνονται έτσι, είπε:
«Εγώ σχολίασα έναν πίνακα της Eurostat που μετρά την πραγματική με την υποκειμενική φτώχεια. Η Ελλάδα έχει περίπου 26% κάτω από τη φτώχεια και το 80% λέει ότι είναι φτωχοί. Η δεύτερη χώρα ήταν στις 20 μονάδες η διαφορά. Σύμφωνα με την στατιστική, τουλάχιστον 2 στους 3 που αισθάνονται φτωχοί δεν είναι.
Εγώ δεν είπα πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν φτωχοί. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα των στατιστικών δεικτών είναι το μαύρο χρήμα. Το να είναι ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα όλα τα καταλύματα κλειστά δεν δικαιολογείται. Πώς πάνε διακοπές αφού δεν έχουν; Έχουν εισοδήματα που δεν είναι δηλωμένα, αυτή είναι η απάντηση.
Λέμε ανεργία 9%, αλλά πήγαινε και βρες υπάλληλο και καθαρίστρια. Παίρνει η ΔΥΠΑ τηλέφωνο και λένε όχι. Αν δεν έχεις χρήματα, ακόμα και χαμηλό να είναι το εισόδημα, πας. Αν δεν πας, έχεις από κάπου αλλού εισόδημα. Ας αφήσουμε όλη μέρα την κλάψα λοιπόν. Στην πενταετία του Μητσοτάκη ο κόσμος περνάει καλύτερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα».
«Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να φτάσουμε τον μισθό στα 1.500 ευρώ».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα