«Έχω καλή πρόθεση, να πάρω μία σειρά ισορροπημένων μέτρων που θα δείξουν ότι το κράτος δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των μελών του ΣΦΕΕ, αλλά θέλει να συνδυάσει τις πραγματικές δυνατότητες χρηματοδότησης του φαρμάκου που αντέχει η ελληνική οικονομία» όπως υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα».
- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
«Το 2024 θα έχουμε μια σοβαρή αύξηση του προϋπολογισμού στα φάρμακα, στο κομμάτι του εξωνοσοκομειακού και στο νοσοκομειακό φάρμακο, ενώ ταυτόχρονα ήδη λαμβάνουμε μία σειρά διαρθρωτικών μέτρων τα οποία πιστεύω ότι θα επιφέρουν ορατή διαφορά στο πρώτο εξάμηνο του 2024» όπως σημείωσε στον χαιρετισμό του ο κ. Άδωνις Γεωγιάδης,
Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για μεγάλη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης από τα 600 εκατομμύρια το 2014 στο 1,4 δισεκ. το 2024 όσον αφορά την φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία.
Διείσδυση γενοσήμων
«Με τη νέα πολιτική για τη διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων, έχουμε αυξήσει το στόχο από το 15% στο 30% με το νέο Δελτίο Τιμών. Τονίζω όμως ότι για να πετύχουμε τη διείσδυση των γενοσήμων που έχουν παρόμοιες μ’ εμάς χώρες θα πρέπει όσοι κάθονται στο τραπέζι να “παίζουμε” τον ίδιο σκοπό. Θέλουμε δηλαδή μαζί μας τη φαρμακοβιομηχανία,τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς.
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, «Δεν έχω διστάσει ποτέ να πάρω διαρθρωτικά μέτρα που έχουν σοβαρό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, φοβούμενος ότι μπορεί να χάσω ψήφους και δεν θα το κάνω ούτε τώρα. Τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε, θα τα λάβουμε όλα. Η κυβέρνηση με τα μέτρα που λαμβάνει αποδεικνύει ότι αντιλαμβάνεται το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί αλλά πρέπει και όλοι εσείς να καταλάβετε ότι πρακτικές του παρελθόντος δεν πρέπει να αναβιώσουν».
Οι παρενέργειες του clawback
Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, οι αριθμοί για το 2023 στην υγεία δεν είναι καλοί. Μιλώντας για το clawback (επιστροφές) από τις φαρμακευτικές εταιρείες, είπε ότι «είναι λάθος να πιστεύουμε ότι δεν το πληρώνει το κράτος», καθώς όπως εξήγησε έμμεσα το πληρώνει κι αυτό δημιουργεί μία ανισορροπία. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «το clawback είναι ένα “φάρμακο” που στην σωστή δόση έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά τώρα το έχουμε σε υπερβολική δόση».
«Μία από τις παρενέργειες είναι ότι το clawback αρχίζει να λειτουργεί υπέρ της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης. Διότι γνωρίζοντας μία εταιρεία ότι θα πληρώσει 50-60% clawback, πλέον κάνει ό,τι μπορεί για να πουλήσει περισσότερα φάρμακα έτσι ώστε να έχει το ίδιο μερίδιο κέρδους στην αγορά, με πολύ μεγαλύτερο τζίρο. Άρα, από ένα εργαλείο που σχεδιάστηκε για να εμποδίζει την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, στο πάνω από 1 δισ. ευρώ που είναι τώρα, δουλεύει ανάποδα».
Ένας από τους στόχους στα συμβόλαια που υπογράφουμε τώρα για την επιλογή των Διοικήσεων, θα είναι ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων, όπως τόνισε. «Δεν μπορούμε να καταργήσουμε το clawback, αλλά θα σφίξουμε πάρα πολύ το σύστημα μέσα από τις διοικήσεις για την τήρηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Στην πραγματικότητα όλο το σύστημα έχει απορρυθμιστεί και δεσμεύομαι να κάνω το καλύτερο που μπορώ έτσι ώστε να το ρυθμίσουμε σιγά – σιγά, για να φτάσουμε εκεί που πρέπει».
Φαρμακευτική δαπάνη
«Ωστόσο, αυτά δεν αναιρούν το γεγονός ότι πρέπει να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη που είναι πολύ μικρή στην Ελλάδα. Και αυξάνονται ήδη φέτος με 370 εκατ. ευρώ, συν 150 εκατ. ευρώ το επενδυτικό clawback, πιστεύω ότι στο σύνολό τους με όλα αυτά τα μέτρα η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση θα έχει τελειώσει. Θα μας οδηγήσει σε ένα καλό αποτέλεσμα. Ενθαρρύνω ιδιαίτερα τις συμφωνίες με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και τους κλειστούς προϋπολογισμούς. Σ’ εσάς θα δώσουμε τη δυνατότητα να ξέρετε τι ακριβώς θα πληρωθείτε και σ’ εμάς να ξέρουμε τι έχουμε να πληρώσουμε και άρα θα έχουμε ένα πιο προβλέψιμο περιβάλλον».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα