Σε «τροχιά» υλοποίησης, με την υπογραφή της ΚΥΑ, οριοθετήθηκαν τα κίνητρα για τους γιατρούς που θα καλύψουν άγονες θέσεις στα Περιφερειακά νοσοκομεία, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Με το ΦΕΚ το Υπουργείο Υγείας θα προκηρύξει τις θέσεις μέσα στον Σεπτέμβρη.
Την εκτίμηση ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ με την κινητροδότηση που σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας εξέφρασε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι επικουρικοί θα παραμείνουν στο ΕΣΥ μιλώντας στο Action 24, στην εκπομπή των Νίκου Υποφάντη και Ντόρας Κουτροκόη.
Χθες υπογράφτηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό η σχετική ΚΥΑ και με το ΦΕΚ θα προχωρήσουν οπι προσκλήσεις. Ο υπουργός έκανε λόγο για χρηματικό δέλεαρ και κίνητρα που αναμένεται να προσελκύσουν προσωπικό στο ΕΣΥ. Μάλιστα, όπως εξήγησε στη συνέχεια ο γιατρός που θα δεχθεί να υπηρετήσει σε μια άγονη θέση θα λάβει επιπλέον 3200 ευρώ ετησίως στον μισθό του. Εάν ο γιατρός έχει ειδικότητα μια από τις έξι (παιδίατροι, παθολόγοι, αναισθησιολόγοι κ.ά.) θα πάρει επιπλέον 7200 ευρώ τον χρόνο. Επίσης, μπορεί ο δήμος της περιοχής να του καλύψει το ζήτημα της κατοικίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Υπουργείο εξετάζει να μειωθεί το χρονικό διάστημα που δεσμεύεται ένας ιατρός που καταλαμβάνει μια μόνιμη θέση σε Περιφερειακό Νοσοκομείο από τα πέντε χρόνια στα τέσσερα.
Έλλειψη παθολόγων
Συγκεκριμένα, για την έλλειψη παθολόγων, ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα αντιμετωπιστεί σε βάθος χρόνου καθώς τις επόμενες ημέρες θα δοθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον Προσωπικό Γιατρό, το οποίο θα περιλαμβάνει και ένα ισχυρό οικονομικό κίνητρο προς τους νέους γιατρούς για να επιλέγουν αυτή την ειδικότητα.Για το έλλειμα ανθρώπινων πόρων, ο ίδιος σχολίασε ότι η έλλειψη προσωπικού συναντάται σε όλα τα Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη
Αναφερόμενος στην κατάσταση στο ΕΣΥ, ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση φέτος το καλοκαίρι ήταν καλύτερη σχολιάζοντας «ζοριστήκαμε αλλά τα καταφέραμε». Ενδεικτικό είναι ότι μετά από 10 χρόνια 50 γιατροί ζήτησαν να επιστρέψουν στο ΕΣΥ, γεγονός που απέδωσε στο μέτρο για την δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών του ΕΣΥ.
Για τα ράντζα στο «Αττικόν»
«Ράντζα γενικά στην Ελλάδα δεν έχουμε. Το μόνο νοσοκομείο που βγάζει ακόμα ράντζα είναι το Ατιικόν και ο λόγος είναι διπλός. Πρώτον, έχει μεγάλη προσέλευση κόσμου, γιατί είναι ένα πάρα πολύ καλό νοσοκομείο και όλοι επιλέγουν να πάνε εκεί στην εφημερία του. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι κάνουμε μια πολύ μεγάλη ανακατασκευή των ΤΕΠ, τα οποία θα παραδοθούν τον Μάρτιο, και έχει προκαλέσει κάποια δομικά προβλήματα μέσα στο νοσοκομείο», δήλωσε ο Υπουργός.
«Σε περίπου 15 ημέρες θα παρουσιάσουμε ένα νέο σχέδιο για τις εφημερίες και ειδικά για το Αττικόν, για να ελαφρύνουμε λίγο την εφημερία του. Αλλά σε γενικές γραμμές, το Αττικόν πληρώνει το τίμημα της πολύ καλής του φήμης», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.
Οι αυξήσεις στα φάρμακα
Σχετικά με τις αυξήσεις στα φάρμακα, οι οποίες έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους ασφαλισμένους, απόφαση που ωστόσο στηρίζουν οι φαρμακοποιοί, ο Υπουργός επανέλαβε ότι τα φάρμακα στα οποία επιβλήθηκαν οι αυξήσεις, ήταν πολύ φθηνά φάρμακα που ήταν σε έλλειψη. «Η απόφαση αυτή ήταν δύσκολη, αλλά έπρεπε να την πάρω. Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, εκτός αν θέλαμε να μην βρίσκουμε τα φάρμακα».
Επίσης, για το έλλειμμα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δήλωσε ότι φέτος έχουν προκηρυχθεί 6.500 θέσεις, αλλά οι προκηρύξεις συνεχίζουν να βγαίνουν άγονες, ενώ το Υπουργείο Υγείας δίνει νέα κίνητρα για να προσελκύσει περισσότερους γιατρούς. «Χθες υπεγράφη η νέα ΚΥΑ για τις άγονες περιοχές, για τα νέα κίνητρα. Οι προσκλήσεις για μόνιμο προσωπικό με τα νέα κίνητρα που θεσπίζουμε θα γίνει σύντομα και εκτιμούμε ότι θα έχουμε μεγαλύτερη προσέλευση από τα προηγούμενα χρόνια».
Με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ένας γιατρός οφείλει να παραμείνει σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο για 5 χρόνια. Ωστόσο, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι υπάρχει σκέψη να μειωθεί στα 4 χρόνια, για να κάνουν τις μετακινήσεις πιο ελκυστικές.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα