Από εβδομάδα θα καταφθάσουν στις φαρμακευτικές τα σημειώματα για το clawback καθώς χθες έλαβε από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) τα τελικά σημειώματα 2023 για το νοσοκομειακό φάρμακο όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). Όπως διαμήνυσε, ο μέσος όρος του 2023 για το νοσοκομειακό φάρμακο θα είναι στο 70%, χαμηλότερα δηλαδή κατά 5 μονάδες από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί.
- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
![Από εβδομάδα θα καταφθάσουν στις φαρμακευτικές τα σημειώματα για το clawback καθώς χθες έλαβε από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) τα τελικά σημειώματα 2023 για το νοσοκομειακό φάρμακο όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)](https://healthpharma.gr/wp-content/uploads/2025/02/pef25georgiadis-1025x577.jpg)
Προβλέψιμο περιβάλλον
Σύμφωνα με όσα τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, «η Ελλάδα μπορεί να είναι μια χώρα με προβλέψιμο περιβάλλον για την φαρμακοβιομηχανία», υπογραμμίζοντας πως «τα μέτρα της κυβέρνησης φαίνεται να αποδίδουν, καθώς τα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές για το β’ εξάμηνο του 2023, είναι μικρότερα από τα προηγούμενα».
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε σε λίγα χρόνια να επιλύσει σοβαρά προβλήματα πολλών ετών, κλείνοντας έναν «κύκλο μεγάλης παρακμής» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «Καταφέραμε να συγκρατήσουμε σε έναν βαθμό τη φαρμακευτική δαπάνη του 2024».
Η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη ήταν 1.520 εκατ. ευρώ το 2023 και το 2024 έκλεισε στα 1.490 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το clawback του 2024 να είναι εξαιρετικά χαμηλότερο από τα προηγούμενα. Για το 2025, αναφερόμενος στους στόχους της νέας χρονιάς, ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για σπάσιμο της δαπάνης (on-patent, off-patent και γενόσημα), σημειώνοντας πως «Αυτό θα είναι το πρώτο μέτρο, αλλά δεν θα είναι το μόνο».
Εκκρεμότητα για την φαρμακευτική αγορά είναι το 3ετές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και φαρμακευτικού κλάδου, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να ανακοινώνει επερχόμενη συνάντηση με εκπροσώπους της αγοράς για την ολοκλήρωση του.
«Δεν καταφέραμε ακόμη να υπογράψουμε το Μνημόνιο Συνεργασίας. Πέρα από δική μου ευθύνη, ευθύνη έχει και η βιομηχανία. Από τον Οκτώβριο δεν έχουν στείλει τα κείμενα για να τα επεξεργαστούμε, έχουν στείλει λίγα και αποσπασματικά» τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Η λειτουργία του HMVO
Κλείνοντας την ομιλία του στην εκδήλωση της ΠΕΦ, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε και πάλι στη δημιουργία του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVO), σημειώνοντας την κρισιμότητα να προλάβει η χώρα να εφαρμόσει έως την 9η Φεβρουαρίου το νέο σύστημα επαλήθευσης φαρμάκων που ισχύει πια για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για να μπορέσει να «τρέξει» το έργο και να γίνει πραγματικότητα χρειάστηκαν σημαντικές επενδύσεις κυρίως και από τους φαρμακοποιούς αλλά και από όλη την αλυσίδα.
Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει τη συνεργασία περίπου 10.500 ιδιωτικών φαρμακείων, 38 φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, 190 ιδιωτικών κλινικών, 150 δημοσίων νοσοκομείων και 140 χονδρεμπόρων στην Ελλάδα οι οποίοι διανέμουν ετησίως περίπου 500 εκατομμύρια συνταγογραφούμενα φάρμακα καθώς και 310, τουλάχιστον, κατόχους αδειών κυκλοφορίας.
Κάθε φαρμακείο ή τελικός χρήστης θα ελέγχει πλέον κάθε συσκευασία πριν διανεμηθεί μέσω του σκαναρίσματος του νέου barcode. Και με αυτό τον τρόπο έχουμε την καλύτερη δυνατή ιχνηλάτηση φαρμάκων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι αν συνεργαζόμαστε σωστά με μέθοδο, καλόπιστα και με λιγότερη γκρίνια μπορούμε να επιτυγχάνουμε εξαιρετικά δύσκολους στόχους.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Διαβάστε επίσης
Γεωργιάδης: Τι αλλάζει στα φάρμακα με την ένταξη στον HMVO
ΠΕΦ: Εκπαιδεύει επιστήμονες και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας