ΠολιτικήΓεωργιάδης: Δύσκολες αποφάσεις διαχείρισης του clawback

Γεωργιάδης: Δύσκολες αποφάσεις διαχείρισης του clawback

- Advertisement -

Επανέρχεται μετά από δέκα χρόνια στο υπουργείο Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης, παραλαμβάνοντας και επίσημα τη θέση του αρμόδιου υπουργού, από τον απερχόμενο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε οριστεί υπουργός Υγείας το 2013 στη συγκυβέρνηση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ.

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Επανέρχεται μετά από δέκα χρόνια στο υπουργείο Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης, παραλαμβάνοντας και επίσημα τη θέση του αρμόδιου υπουργού, από τον απερχόμενο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε οριστεί υπουργός Υγείας το 2013 στη συγκυβέρνηση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ.
Άδωνις Γεωργιάδης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στη σύντομη αναδρομή του 2013 ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι ήταν μια «σκληρή» θητεία, που η κυβέρνηση είχε την υποχρέωση «μεγάλων περικοπών και σκληρών μέτρων», όπως τόνισε στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης – παραλαβής, από την Αριστοτέλους.

Χαρακτήρισε άξιο πολιτικό τον Άδωνι Γεωργιάδη, σημειώνοντας πως μεταξύ των δύο ανδρών έχει αναπτυχθεί ένα φιλικό κλίμα και πως «Μάς συνδέει αγάπη, φιλία και συναδελφικότητα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «η υγεία περνάει σε πολύ καλά χέρια, σε έναν άξιο πολιτικό».

Είχαμε μια δημιουργική, παραγωγική και οραματική περίοδο, μια περίοδο που από τη μία πλευρά προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε το ΕΣΥ με απολύτως διακριτικό τρόπο, ώστε να αποφύγουμε τις κρίσεις, όπως είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας πως «Έξι μήνες με κόπο, αλλά πολλή αγάπη για τους ανθρώπους της υγείας, εργαστήκαμε σκληρά για να βελτιώσουμε τις συνθήκες λειτουργίας των νοσοκομείων, να τρέξουν τα προγράμματα ψηφιοποίησης, να ελαχιστοποιήσουμε τις ελλείψεις των φαρμάκων».

Αναφέρθηκε τέλος αναλυτικά στις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν, όπως ο τρόπος τοποθέτησης των διοικητών, η πρόσληψη γιατρών σε τρεις μήνες, η ψηφιοποίηση της υγείας, η αποστολή φαρμάκων Υψηλού κόστους στους ασθενείς, η ίδρυση των μονάδων εγκεφαλικών και κέντρων τραύματος.

Εξέφρασε ευχαριστίες στους συνεργάτες του, αλλά και για το πρόσωπο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, τονίζοντας πως ξεκίνησε τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ευχαρίστησε, επίσης, τους υφυπουργούς Δημήτρη Βαρτζόπουλο και Μάριο Θεμιστοκλέους, χαρακτηρίζοντας τη γενική γραμματέα Λίλιαν Βιλδιρίδη «σπουδαίο μυαλό και αξιοσημείωτο ήθος», ενώ ένθερμος ήταν και για τα πρόσωπα των γενικών γραμματέων: Φωφώ Καλυβά και Άρη Αγγελή.

Δύσκολες αποφάσεις

Από πλευράς του, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι έχει πλήρη συνείδηση ότι δεν είναι ένα εύκολο Υπουργείο, ότι θα κληθεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις. Μεταξύ αυτών η διαχείριση των clawback και rebate στη φαρμακευτική πολιτική.

«Όμως έρχομαι με πολύ μεγάλο κέφι στο Υπουργείο Υγείας, είναι σα να επιστρέφω στο φυσικό μου περιβάλλον. Έχει πολύ μεγάλη ανθρωπιά αυτό το Υπουργείο, πολύ μεγάλη ευαισθησία, διαχείριση του ανθρώπινου πόνου», σημείωσε χαρακτηρίζοντας σπουδαίους τους ανθρώπους που το υπηρετούν.

Κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής ο νέος υπουργός Υγείας έκανε λόγο για επιστροφή στο «φυσικό» του χώρο μετά από 10 χρόνια. Αναφέρθηκε στην προηγούμενη θητεία του επί μνημονίων, λέγοντας ότι χρειάστηκε να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και ο ένας χρόνος που έμεινα «μου φάνηκε πενταετία. Ήταν πυκνός χρόνος» είπε και ανέφερε πως τότε είχε την ευθύνη περικοπών, λέγοντας πως σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

«Έχω πλήρη συναίσθηση ότι αυτό δεν είναι ένα εύκολο υπουργείο» ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας λόγο για δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, ανάμεσα σε αυτές η διαχείριση των clawback και rebate στη φαρμακευτική πολιτική.

Ως άμεση προτεραιότητα έθεσε την αύξηση των εμβολιασμών κατά της Covid-19 και γρίπης λέγοντας ότι η πανδημία είναι εδώ. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, «η δουλειά ξεκινάει από αύριο».

«Έρχομαι με πολύ μεγάλο κέφι στο Υπουργείο Υγείας, είναι σα να επιστρέφω στο φυσικό μου περιβάλλον. Έχει πολύ μεγάλη ανθρωπιά αυτό το Υπουργείο, πολύ μεγάλη ευαισθησία, διαχείριση του ανθρώπινου πόνου» κατέληξε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε όσους το υπηρετούν.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ