ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΓεωργιάδης: Έρχονται αυστηροί κανόνες για τα ακριβά φάρμακα

Γεωργιάδης: Έρχονται αυστηροί κανόνες για τα ακριβά φάρμακα

- Advertisement -

Νέους αυστηρούς κανόνες στη συνταγογράφηση καινοτόμων φαρμάκων υψηλού κόστους αναμένεται να θεσπίσει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, όπως τόνισε στη διάρκεια ομιλίας τουστο συνέδριο του Economist με θέμα «Η Αποφασιστικότητα της Ελλάδας στην Καταπολέμηση του Καρκίνου», με τον υπουργό Υγείας να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι «αν δεν πάρουμε μέτρα, δεν θα έχουμε να πάρουμε ούτε ασπιρίνη».

Νέους αυστηρούς κανόνες στη συνταγογράφηση καινοτόμων φαρμάκων υψηλού κόστους αναμένεται να θεσπίσει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, όπως τόνισε στη διάρκεια ομιλίας τουστο συνέδριο του Economist με θέμα «Η Αποφασιστικότητα της Ελλάδας στην Καταπολέμηση του Καρκίνου»
Άδωνις Γεωργιάδης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Παράλληλα, επισήμανε ότι η χορήγηση νέων φαρμάκων πρέπει να γίνει με υπεύθυνο τρόπο και για τον ασθενή, αλλά και η ευθύνη της Πολιτείας είναι ο ασθενής να έχει το φάρμακό του όταν πραγματικά το χρειάζεται.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αλόγιστη συνταγογράφηση του πανάκριβου φαρμάκου RELYVRIO για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του κινητικού νευρώνα (ALS), που δεν είχε έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και αποσύρθηκε από την εταιρεία.

Ωστόσο, όπως είπε, στην Ελλάδα γιατροί το συνταγογραφούσαν παρά τις επανειλημμένες συστάσεις της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας να μην το συνταγογραφούν.

Καινοτόμα φάρμακα

“Πριν από 10 χρόνια οι ασθενείς ήταν καταδικασμένοι. Τώρα με τα νέα φάρμακα από κορυφαίες εταιρείες οι οποίες κατάφεραν να παράξουν θεραπείες οι οποίες είναι πραγματικά καινοτόμες, καταφέρνουν να δώσουν όχι μόνο ελπίδα στους ασθενείς, αλλά και μια πολύ καλή ποιότητα ζωής για μία σειρά ετών”, ανέφερε αρχικά ο υπουργός Υγείας στην ομιλία του και συνέχισε:

“Είναι κάτι εκπληκτικό, διότι για πρώτη φορά η ανθρωπότητα μπορεί να πει ότι αντιμετωπίζουμε και καταπολεμούμε τον καρκίνο κι αυτό είναι κάτι υπέροχο. Όμως ως Υπουργός Υγείας έχω να αντιμετωπίσω την πρόκληση που συνοδεύει αυτές τις πολύ καλές ειδήσεις. Όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, δεν υπάρχει το απόλυτο καλό ή το απόλυτο κακό. Το καλό και το κακό ενυπάρχει στα πάντα, κάτι σαν το γιν και το γιανκ θα λέγαμε. Στην περίπτωση αυτή, οι δημοσιονομικές προκλήσεις είναι αυτές που συνοδεύουν τις καινοτόμες θεραπείες και η πρόκληση αυτή δεν αφορά μόνο τον προϋπολογισμό της Ελλάδος, αλλά θα είναι μεγαλύτερη πρόκληση για το σύνολο των συστημάτων δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο”.

Αναφερόμενος στις νέες θεραπείες που συνοδεύονται από υψηλό κόστος, ο κ. Α. Γεωργιάδης είπε ότι είναι μία πρόκληση, την οποία “αντιμετωπίζουμε μαζί με τους γιατρούς” προκειμένου να λαμβάνουν οι ασθενείς το φάρμακο που πραγματικά χρειάζονται και όχι φάρμακα που τελικά κάνουν κακό.

Στο σημείο αυτό επανέλαβε την περίπτωση ενός πανάκριβου φαρμάκου, η αποτελεσματικότητα του οποίου, δεν επιβεβαιώνεται από τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα. Την καταγγελία αυτή έκανε την Δευτέρα μιλώντας σε Ημερίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Το συσκεκριμένο φάρμακο, αφορά στην αντιμετώπιση της σπάνιας νόσου της πλαγίας αμυοτροφικής σκλήρυνσης (ALS), τη νόσο του κινητικού νευρώνα, και συνταγογραφούνταν κατά κόρον στη χώρα μας.

Στα 15 εκατ. ευρώ το κόστος

“Πέρυσι, είπε ο κ. Γεωργιάδης, κόστισε στο σύστημα 15 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο φέτος τους πρώτους δύο μήνες του ’24 έχει κοστίσει πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ και προχθές το φάρμακο αυτό το οποίο δεν είχε έγκριση ΕΜΑ (Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων), είχε έγκριση μόνο FDA φάση 2, ούτε καν φάση 3, και παρόλα αυτά το έγραφαν, απεσύρθη από την εταιρία ως αποτυχών να περάσει τη φάση 3 και άρα ως φάρμακο τελικά δεν δουλεύει”.

“Αλλά ανακαλύψαμε, συνέχισε, ότι δεν δουλεύει αφού έχουμε ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια. Αυτό είναι μια αποτυχία όχι των υπουργών, αυτό είναι μια αποτυχία των γιατρών. Μεγάλη αποτυχία μάλιστα, που δεν μπόρεσαν να συγκρατηθούν να βάλουν οι ίδιοι κανόνες, να απομονώσουν τους κακούς συναδέλφους. Δεν το έγραφαν όλοι. Έχω δει τώρα ποιοι το έγραφαν με ονοματεπώνυμα, οι περισσότεροι δεν το έγραφαν. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι πρέπει να θεσπίσουμε πολύ αυστηρούς κανόνες από εδώ και μπρος για το πως αυτά τα φάρμακα θα χορηγούνται και θα συνταγογραφούνται. Και ιδιαίτερα, διότι εδώ οι θεραπείες δεν κοστίζουν όπως αυτό το φάρμακο, 75.000 ευρώ αλλά κοστίζουν 700.000 ευρώ. Και άρα αν ακολουθήσουμε το ίδιο μοντέλο έχουμε χαιρετίσει όλοι μαζί, δεν θα έχουμε να πάρουμε ούτε ασπιρίνη. Άρα πρέπει να συνεννοηθούμε”.

Αναφερόμενος στο εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο, ο κ. Γεωργιάδης, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Το εθνικό μητρώο για τον καρκίνο το είχα εξαγγείλει ως Υπουργός Υγείας το 2013. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Εντυπωσιάστηκα, ερχόμενος το 2024 αντιλαμβανόμενος ότι δεν είχε γίνει ακόμα. Για αυτό και ξεκινήσαμε αμέσως και ήταν μια από τις πρώτες υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψα το 2024. Για να γίνει, χρειάζεται η συνεργασία των γιατρών και νομίζω ότι οι προτάσεις που κάνει η Ογκολογική εταιρεία για κάποιου είδους κίνητρα, θα υιοθετηθούν. Εμάς μας ενδιαφέρει να γίνει το μητρώο, όχι να βγει η υπουργική απόφαση που βγήκε.

Μας ενδιαφέρει να γίνει στα αλήθεια, διότι το μητρώο θα είναι τεράστιο εργαλείο στα χέρια της πολιτείας, αλλά και της ιατρικής κοινότητας και πρέπει να το φτιάξουμε. Ασφαλώς στο εθνικό σχέδιο δράσης του καρκίνου είστε παρόντες. Δεν μπορεί να γίνει εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο χωρίς τους γιατρούς. Το εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο δεν θα γίνει για τους Υπουργούς και λέω για τους Υπουργούς, γιατί το εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο δεν είναι του Υπουργείου Υγείας.

Το εθνικό σχέδιο δράσης είναι ολιστικό πράγμα, χρειάζεται πολλά συναρμόδια Υπουργεία. Το Υπουργείο Υγείας θα έχει προφανώς την ηγεσία και έχει το ενδιαφέρον να γίνει, αλλά αυτά που χρειάζεται να συμπεριληφθούν σε ένα σχέδιο αφορούν θέματα φορολογικά, αφορούν θέματα άλλου τύπου, τα οποία πρέπει να συμπεριληφθούν. Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε αυτό. Δεσμεύομαι ότι η θητεία μου θα συνδεθεί με το εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο. Είναι κάτι που το θεωρώ απολύτως απαραίτητο και το ξέρετε ότι όταν λέω κάτι, το εννοώ. Δεν μου αρέσει να καθυστερώ”.

Πρόληψη

Τέλος, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας για τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο ανέφερε: «Ένα από τα πολύ μεγάλα δώρα που η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μας έχει δώσει, είναι το εξαιρετικό Πρόγραμμα Σπύρος Δοξιάδης, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, που το χειρίζεται η Αναπληρώτρια Υπουργός η κα Αγαπηδάκη και ιδιαιτέρως την ευχαριστώ γι΄ αυτό. Σε αυτό το πρόγραμμα έχουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους πόρους για να μπορούμε να κάνουμε screening όλου του πληθυσμού και για τον καρκίνο του μαστού με το Πρόγραμμα Φώφης Γεννηματά και με το πρόγραμμα που ξεκίνησε για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και θέλω να συμπεριλάβουμε και τον καρκίνο του προστάτη, που άλλαξαν τώρα οι οδηγίες και μπορούμε να τον βάλουμε και τον προστάτη».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ