ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΓεωργιάδης - Economist: Αυξήσεις φθηνών φαρμάκων από Ιούλιο

Γεωργιάδης – Economist: Αυξήσεις φθηνών φαρμάκων από Ιούλιο

- Advertisement -

Αυξήσεις φθηνών φαρμάκων και κίνητρα για τους γιατρούς στις άγονες περιοχές, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, προχωρώντας στην υπογραφή των σχετικών υπουργικών αποφάσεων (ΚΥΑ), όπως επεσήμανε από το βήμα του 28ου Ετήσιου Συνεδρίου «Economist Government Roundtable», στην ενότητα «Τη στρατηγική για ένα χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτικό δημόσιο υγειονομικό σύστημα».

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Αυξήσεις φθηνών φαρμάκων και κίνητρα για τους γιατρούς στις άγονες περιοχές, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, προχωρώντας στην υπογραφή των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, όπως επεσήμανε από το βήμα του 28ου Ετήσιου Συνεδρίου «Economist
Photo: healthpharma.gr

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, είναι έτοιμες προς υπογραφή σήμερα δύο κυβερνητικές αποφάσεις (ΚΥΑ), από τις οποίες η μία αφορά τους γιατρούς του ΕΣΥ, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να κάνουν και ιδιωτικό έργο, και η δεύτερη στη νέα μορφή κινήτρων για να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς στις άγονες περιοχές της χώρας και τα νησιά.

Επιπλέον εισόδημα

Τη δυνατότητα των γιατρών για ιδιωτικό έργο ώστε να συμπληρώνουν το εισόδημά τους, μίλησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «θα δοθούν κίνητρα για τους γιατρούς στις άγονες περιοχές».

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο κλάδο της υγείας και ανέφερε ότι φεύγοντας από το συνέδριο θα υπογράψει δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες θα αφορύν τη δυνατότητα των γιατρών για ιδιωτικό έργο ώστε να συμπληρώνουν το εισόδημά τους και η δεύτερη τη νέα μορφή κινήτρων (οικονομικά κίνητρα) για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ σε άγονες περιοχές που σε επανειλημμένους διαγωνισμούς δεν έχει εκδηλωθεί κανένα ενδιαφέρον.

Ταυτόχρονα, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε και τρίτη υπουργική απόφαση, την οποία όπως είπε δεν την ανακοινώνει τώρα, είπε ωστόσο ότι με κάποιο τρόπο θα αναγκάσει ιδιώτες γιατρούς να συμμετέχουν σε δημόσια νοσοκομεία όταν αυτό χρειάζεται.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα παραγωγικό πεντάμηνο στη θέση του υπουργού Υγείας, ενώ όπως υποστήριξε, ότι ο στόχος είναι «το 2025 το ΕΣΥ να είναι εντελώς διαφορετικό, βελτιωμένο σύστημα». Αναφερόμενος στο σύστημα Υγείας, είπε ότι ήδη καταγράφεται μείωση των δαπανών κατά 1,5% σε σχέση με πέρυσι, όταν καταγραφόταν αύξηση όλα τα προηγούμενα χρόνια.

O Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας, μιλάει σε πάνελ, κατά τη διάρκεια του 28th Annual Economist Government Roundtable, στο Λαγονήσι. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ECONOMIST IMPACT/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

«Έχει γίνει ο μεγαλύτερος αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων. Με τις λιγότερες δυνατές δαπάνες έχουμε επιτύχει αύξηση της παραγωγικότητας» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «και η φαρμακευτική δαπάνη έχει πάει πολύ καλά και δεν έχει ξεφύγει το 2024». Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει διαφάνεια στην φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και πως «είναι ήδη εμφανής στην αγορά η προσπάθεια που γίνεται από το υπουργείο Υγείας να περιοριστούν οι ελλείψεις τα φάρμακα», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ελλείψεις προσωπικού και φαρμάκων

Σε αυστηρό τόνο ο υπουργός Υγείας, είπε ότι θέλει να κάνει σαφές ότι θεωρεί παντελώς αδιανόητο να έχουμε σε ένα νησί, π.χ. στην Κω προκηρύξει 14 φορές διαγωνισμό 4 θέσεις και να μην έχει γίνει καμία αίτηση.

«Αναγνωρίζω την ανθρώπινη ελευθερία των γιατρών», είπε αλλά πρόσθεσε ότι θα αναγκαστεί να πάρει κάποιες αποφάσεις για να λειτουργήσει το σύστημα.

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι από τον Ιούλιο θα έρθουν αυξήσεις σε φθηνά φάρμακα.

Και εξήγησε ότι «Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λόγω της χρεοκοπίας και εγώ ως Υπουργός κατά το παρελθόν, είχαμε ψηφίσει νόμους που προέβλεπαν μόνο μειώσεις τιμών.
Δεν μπορούσε να αυξηθεί η τιμή. Τα φάρμακα πήγαιναν πάντα προς τα κάτω. Αυτό είναι σωστό γιατί μείωσε τη δαπάνη. Όμως τελικά έχει οδηγήσει σήμερα στο εξής φαινόμενο. Σε φάρμακα φθηνά, δηλαδή φάρμακα της τάξεως του 0 ως 10, ως 15 ευρώ έχουμε τόσο μεγάλη μείωση τιμών που πολλά από τα φάρμακα αυτά είναι πολύ κάτω από το κόστος της παραγωγής.

Γιατί τα φάρμακα όπως κάθε αγαθό, άλλοτε πέφτει, άλλοτε ανεβαίνει η αξία του. Είναι ανάλογα τις πρώτες ύλες, την ενέργεια, το κόστος προσωπικού και τα λοιπά. Το ότι εμείς πιέζουμε συνέχεια τα φάρμακα προς τα κάτω, οδήγησε σε μία σειρά φαρμάκων κάτω από το όριο του να είναι όχι κερδοφόρα, να είναι έστω βιώσιμα.

Αυτό έχει οδηγήσει στην απόσυρση πολλών από αυτών των φαρμάκων από την αγορά και εκεί οφείλεται και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ελλείψεων. Έχει γίνει μία πρώτη ανάρτηση των προτεινομένων από τον ΕΟΦ αυξήσεων με βάση τα κριτήρια της Υπουργικής απόφασης που έχω εκδώσει. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση που οι εταιρείες κάνουν τις ενστάσεις τους και θα εξεταστούν από τον ΕΟΦ για το που μπορεί να έχει γίνει λάθος. Μέσα στον Ιούλιο θα βγει οριστικός πίνακας και αυτό θα συμβάλει πολύ στο να μειωθούν οι ελλείψεις των φαρμάκων αυτών».

Ψηφιακή Υγεία

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ψηφιακή υγεία, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι έχουμε καταφέρει σε ποσοστό 100% να υπάρχει άυλη συνταγογράφηση και καλύτερος έλεγχος των δαπανών.

Όπως προέβλεψε, η μεγαλύτερη πρόκληση στο μέλλον για τα συστήματα υγείας τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρώπης θα είναι η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, καθώς, όπως εξήγησε, «ήδη υπάρχει έλλειψη ενάμιση εκατομμυρίου γιατρών και ενάμιση εκατομμυρίου νοσηλευτών σε όλη την Ευρώπη». Το φαινόμενο αυτό συνοδεύεται και από αύξηση μισθών για τους υγειονομικούς στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα αυτοί να «μεταναστεύουν» σε αυτές και να γίνεται πιο έντονο το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στις νότιες χώρες της Ευρώπης, όπως και στην Ελλάδα.

Ευρώπη και γενόσημα

Την ίδια στιγμή, ο Adrian Van den Hoven, γενικός διευθυντής της Medicines for Europe επισήμανε το ρόλο που διαδραματίζει πλέον η φαρμακοβιομηχανία στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι το 70% των συνταγών είναι γενόσημα, την ίδια ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στην Αμερική αγγίζει το 89%.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ανάγκη αύξησης της παραγωγής γενόσημων φαρμάκων και πρόσθεσε ότι από τα 300 φάρμακα που θεωρεί η ευρωπαϊκή επιτροπή πολύ κρίσιμα για το μέλλον της Ευρώπης, το 66% είναι γενόσημα.

Όπως επισήμανε, είναι σημαντική η αύξηση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων και στη χώρα μας, η οποία, όπως είπε, είναι μία χώρα από τις σημαντικότερες στην παραγωγή γενόσημων στην Ευρώπη.

Κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό τόνισε, καθώς η παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη με στόχο πιο φθηνά και πιο αποτελεσματικά φάρμακα θα είναι το ζητούμενο στο μέλλον.

Το ελληνικό φάρμακο

Για ένα νέο μοντέλο για το φάρμακο στην Ευρώπη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες επενδύσεις που συντελούνται στον κλάδο του φαρμάκου και την αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας κατά 50% μέσα σε 4 χρόνια.

O Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακευτικής Βιομηχανίας, μιλάει σε πάνελ, κατά τη διάρκεια του 28th Annual Economist Government Roundtable. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ECONOMIST IMPACT/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, μπορούμε να καλύψουμε το 70% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών με οικονομικές θεραπείες φαρμάκων που παράγονται στη χώρα μας.

Χαρακτήρισε ακόμη τις αυτόματες επιστροφές του clawback μεγάλο «βαρίδι», το οποίο πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στο επενδυτικό κενό της δεκαετίας της κρίσης στη χώρα μας, το οποίο, όπως είπε, πρέπει με γρήγορα βήματα να καλυφθεί και τόνισε ότι ο στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση των ελλείψεων και διασφάλιση των πολιτών όσον αφορά την θεραπευτική τους κάλυψη.

Επίσης, ο κ. Τρύφων υπενθύμισε ότι το 10% της εργοστασιακής παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη γίνεται στη χώρα μας και έκανε λόγο για 1,23 δισ. επενδύσεις, αλλά και επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και γνώση, που είναι μονόδρομος για τα επόμενα χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ