Μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών στον τομέα της υγείας, αποτελεί η εφαρμογή του συστήματος DRG (Σύστημα Ομοιογενών Διαγνωστικών Ομάδων) στα νοσοκομεία, όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Πανελλήνιο Συνέδριο ΚΕΤΕΚΝΥ 2025, με τίτλο «Τα DRG ως Σταθερότυπος Δημιουργίας & Εξέλιξης».

Ο Υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε πως ο βασικός στόχος είναι η αναβάθμιση της ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες και δευτερευόντως ο τρόπος αποζημίωσής τους. Η διαδικασία υλοποίησης του συστήματος στο σύνολο του Εθνικού Συστήματος Υγείας βρίσκεται σε εξέλιξη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα έχει επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την καθολική εφαρμογή του έως το 2026, ανέφερε.
Ο πρόεδρος του ΚΕΤΕΚΝΥ, Παντελής Μεσσαρόπουλος, επεσήμανε από την πλευρά του, ότι για πρώτη φορά, το 2025, τα δημόσια νοσοκομεία θα αποζημιώνονται βάσει του παραγόμενου έργου τους, γεγονός που αναμένεται να εξαλείψει στρεβλώσεις του παρελθόντος. Παράλληλα, η συλλογή και ανάλυση των δεδομένων από τις ιατρικές πράξεις που υποβάλλονται για αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ θα συμβάλουν στην ακριβέστερη αποτύπωση και κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας στη χώρα.
Καλύτερες υπηρεσίες υγείας ο πρωταρχικός στόχος
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το σημαντικότερο στοιχείο της μεταρρύθμισης δεν είναι απλώς η αλλαγή στον τρόπο αποζημίωσης, αλλά η χρήση της ως εργαλείο για τη βελτίωση των ιατρικών υπηρεσιών. Υπογράμμισε πως το νέο σύστημα διασφαλίζει υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών μέσω ενός μηχανισμού ελέγχου και δεικτών απόδοσης, ο οποίος έχει ως τελικό στόχο τη βελτίωση της υγείας των ασθενών, την ταχύτερη ανάρρωσή τους και τη μείωση του συνολικού κόστους περίθαλψης.
«Με την εφαρμογή των DRG ο ασθενής θα θεραπεύεται ταχύτερα, με μικρότερο κόστος και με μικρότερες παράπλευρες συνέπειες στη συνολική του υγεία. Εάν καταφέρουμε να κάνουμε το σύστημα να λειτουργήσει στο 100%, στην πραγματικότητα θα σώσουμε χιλιάδες ζωές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.
Νέες θεραπείες
Παράλληλα, αναγνώρισε τη συνθετότητα και τη δυναμική φύση του έργου, δεδομένου ότι συνεχώς προστίθενται νέες θεραπείες, ιατρικά πρωτόκολλα και τεχνολογίες, καθιστώντας αναγκαία τη διαρκή προσαρμογή του συστήματος.
Τέλος, διευκρίνισε ότι η αποζημίωση βάσει παραγόμενου έργου δεν αποσκοπεί στο κλείσιμο ή την υπολειτουργία νοσοκομείων. Αντιθέτως, στόχος είναι η διατήρηση νοσοκομείων σε περιοχές όπου κρίνονται απαραίτητα, τόσο για υγειονομικούς όσο και για κοινωνικούς λόγους. Τόνισε ότι, παρά τις δυσκολίες, η επιτυχής εφαρμογή του συστήματος δεν είναι αδύνατη και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Διαβάστε επίσης
Γεωργιάδης: Αρχές 2027 στο ΕΣΥ το νέο Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης
Γεωργιάδης: Αποζημίωσή νέων βιοδεικτών σε ένα μήνα περίπου