ΒασικόΓεωργιάδης: 100 γιατροί συνταγογράφησαν έως 422 φάρμακα ανά ασθενή

Γεωργιάδης: 100 γιατροί συνταγογράφησαν έως 422 φάρμακα ανά ασθενή

- Advertisement -

Αυστηρό μήνυμα προς τους γιατρούς κατά της υπερσυνταγογράφησης έστειλε ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Υγείας κάνοντας γνωστό πως περίπου 100 γιατροί έχουν βρεθεί το τελευταίο οκτάμηνο στο «μικροσκόπιο» της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), καθώς συνταγογράφησαν ανά ασθενή 250 – 422 φάρμακα.

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Αυστηρό μήνυμα προς τους γιατρούς κατά της υπερσυνταγογράφησης έστειλε ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Υγείας κάνοντας γνωστό πως περίπου 100 γιατροί έχουν βρεθεί το τελευταίο οκτάμηνο στο «μικροσκόπιο» της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), καθώς συνταγογράφησαν ανά ασθενή 250 – 422 φάρμακα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Παρουσιάζοντας τα εργαλεία και τα αποτελέσματα ελέγχων της συνταγογράφησης στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης φαινομένων, όπως ήταν το κύκλωμα απάτης με εικονικές συνταγογραφήσεις που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα, ο Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε προς πάσα κατεύθυνσή: «Σταματήστε να το κάνετε, θα σας πιάσουμε όλους».

Γιατρός «έγραφε» στην 15χρονη κόρη της συνταγές για 3 στατίνες για την χοληστερίνη, άλλος παθολόγος έγραψε πάνω από 300 φάρμακα μόνο σε έναν ασθενή, ενώ άλλος έκανε υπερσυνταγογράφηση χιλιάδων φαρμάκων με το ΑΜΚΑ της μητέρας του. Πρόκειται για μερικές μόνο από τις εξόφθαλμες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης που βρέθηκαν στον έλεγχο που έκανε το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ το πρώτο 8μηνο του 2024, επισημαίνοντας τις περιπτώσεις περίπου 100 γιατρών που βρέθηκαν να συνταγογραφούν υπέρογκα ποσά και ήδη το υπουργείο Υγείας έχει στείλει τα πρώτα σημειώματα για απολογίες και τις πρώτες περιπτώσεις γιατρών στον οικονομικό εισαγγελέα και την αστυνομία.

«Δηλαδή ο κάθε ασθενής από αυτούς τους 100 γιατρούς λάμβανε από 250 έως 1.630 τεμάχια φαρμάκων. Όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει ανθρώπινος οργανισμός που μπορεί να πάρει αυτές τις ποσότητες φαρμάκων και να μην χαιρετήσει γρήγορα το μάταιο τούτο κόσμο. Άρα προφανώς δεν υπάρχει καμία ιατρική ειδικότητα ή αναγκαιότητα που μπορεί να δικαιολογήσει αυτούς τους αριθμούς. Και θέλω να πω στους γιατρούς που παρακολουθούν και να στείλω ένα μήνυμα. Είναι καθαρή ανοησία να το κάνουν αυτό οι γιατροί σήμερα με τα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που πλέον στην διάθεση του υπουργείου Υγείας και το ελληνικό κράτος κάποτε, όταν αυτά γράφονταν σε βιβλιάρια ασθενών και σε διαφορετικά ταμεία και ο έλεγχος θα προϋπέθετε τρομακτικές δυνατότητες» σημείωσε.

Τα παραπάνω εξώφθαλμα παραδείγματα απάτης εις βάρος του ελληνικού δημοσίου είναι ορισμένα από τα δεκάδες που «έπιασαν» τα νέα anti-fraud συστήματα (κατά της απάτης) που λειτουργούν στην ΗΔΙΚΑ εδώ και μερικούς μήνες.

Ζημιά του δημοσίου

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι η υπερσυνταγογράφηση που καταγράφεται στον ΕΟΠΥΥ δημιουργεί μια υπέρβαση στη δαπάνη τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων ευρώ κάτι που μπορεί να συμβαίνει και σε βάθος χρόνου, ενώ υπολόγισε πως εάν συμβαίνει επί μία δεκαετία το ποσό μπορεί να αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τα συστήματα της ΗΔΙΚΑ δίνουν άμεσα δεδομένα για το ποιοι ΑΜΚΑ έχουν αυξημένη συνταγογράφηση, ποιοι γιατροί τα γράφουν, ποια φαρμακεία εκτελούν τα φάρμακα και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, οι οποίες θα βοηθήσουν το υπουργείο Υγείας να εντοπίσει αυτούς που προσπαθούν να κλέψουν το κράτος εις βάρος των ασθενών.

«Δεν δίνω κατευθείαν κατηγορία στο φαρμακείο γιατί ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει την ηλεκτρονική συνταγή, εφόσον αυτή έχει εκδοθεί[…] Τα φαρμακεία, αν ένας φαρμακοποιός βλέπει ότι κάποιος γιατρός γράφει υπερβολικά πολλά σκευάσματα στον ίδιο ασθενή και εκτελεί τον ίδιο μήνα, ξαφνικά εκατοντάδες τεμάχια, αυτό είναι κάτι που πρέπει να του κινήσει το ενδιαφέρον. Θα πρέπει να ενημερώσει τον ΕΟΠΥΥ για αυτή την πρακτική», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μάλιστα ο Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου:
  • Παθολόγος στη Γλυφάδα χορήγησε 221 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.621 τεμαχίων στη μητέρα της και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.
  • Παθολόγος σε Κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε μόνο βραδινές ώρες 705 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.818 τεμαχίων στον άνδρα της, στις δύο κόρες της και στον εαυτό της.
  • Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα συνταγογραφούσε σε 2 αλλοδαπούς 500 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 925 τεμαχίων.
  • Γενικός γιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε σε συγγενή του 258 σκευάσματα σε ποσότητα 704 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή.
  • Παθολόγος στην Αθήνα συνταγογραφούσε σε ασθενή 362 σκευάσματα σε ποσότητα 686 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή.
  • Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη συνταγογραφούσε 300 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.350 τεμαχίων για 4 παιδιά που είναι όλα συγκεκριμένου αθλητικού συλλόγου, εκτελώντας όλες τις συνταγές σε κεντρικό φαρμακείο της περιοχής.
  • Ψυχίατρος στην Αθήνα συνταγογραφούσε σε 10 ασθενείς του 450 διαφορετικά φάρμακα σε συνολική ποσότητα 980 τεμαχίων.
  • Ορθοπαιδικός στην Πάτρα συνταγογραφούσε σε 4 ασθενείς του 320 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.760 τεμαχίων, εστιάζοντας σε αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα για τη θεραπεία τραυματισμών.
  • Δερματολόγος στο Ηράκλειο που ειδικεύεται στη θεραπεία χρόνιων δερματικών παθήσεων, συνταγογράφησε 275 διαφορετικά φάρμακα σε ποσότητα 1.500 τεμαχίων, στοχεύοντας σε προσαρμοσμένες θεραπείες.
  • Γυναικολόγος στη Λάρισα συνταγογραφούσε 200 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.100 τεμαχίων εστιάζοντας σε γυναίκες σε εμμηνόπαυση και εγγύους.

Σε αυτούς τους γιατρούς το υπουργείο Υγείας έχει ήδη μπλοκάρει τη συνταγογράφηση, και έχει δώσει τα στοιχεία στον ΕΟΠΥΥ για να γίνει έλεγχος και να ακολουθηθεί νομική διαδικασία.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Από την πλευρά της, η διοίκητρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, προανήγγειλε χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για αναγνώριση παράξενων συνταγογραφικών συμπεριφορών, καθώς και επιπλέον φίλτρα στη συνταγογράφηση.

η διοίκητρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη
Η διοίκητρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη

«Βελτιώνουμε τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, έχουμε τα συστήματα ώστε να βλέπουμε συμπεριφορές παραβατικότητας, να βάζουμε κανόνες και να ελέγχουμε εάν οι κανόνες εφαρμόζονται», τόνισε η Πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα. Η κυρία Τσούμα εστίασε στη σημασία του προελέγχου, της εφαρμογής των διαγνωστικών πρωτοκόλλων αλλά και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, γνωστών σε όλους ως «κόφτες».

η Πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα
H Πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ