- Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
«Φύλλο πορείας» αναμένεται να λάβουν σήμερα οι ιδιωτικές κλινικές της Βορείου Ελλάδας μετά το αδιέξοδο για μεταφορά ασθενών με Covid-19 στη Θεσσαλονίκη, ενεργοποιώντας το σχέδιο της κυβέρνησης για την επίταξη τους.
Σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να προχωρήσει σήμερα το υπουργείο Υγείας για να αντιμετωπίσει την έλλειψη νοσηλείας κλινών Covid-19 που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής. Οι ιδιωτικές κλινικές αναμένεται σήμερα να λάβουν «φύλλο πορείας» όπως προβλέπει η διαδικασία επιτάσσοντας τις υγειονομικές δομές και το προσωπικό.
Για το ενδεχόμενο επίταξης ιδιωτικών κλινικών, εφόσον απαιτηθεί, είχε προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη η κυβέρνηση τόσο διά του ίδιου του πρωθυπουργού, όσο και του υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Στέλιου Πέτσα.
Το υπουργείο Υγείας έχει στείλει διαδοχικά αιτήματα για να δοθούν 200 κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές εδώ και περίπου ένα μήνα, ωστόσο από το την Τετάρτη, οι κλινικάρχες δέχονταν έντονη πίεση.
Οι κλινικάρχες αρνούνταν εξαρχής να δεχθούν περιστατικά με κορωνοϊό, κυρίως λόγω του κινδύνου που ενέχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο διασποράς του ιού εντός των μονάδων τους αλλά και επειδή το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό.
H σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για την επίταξη κλινικών στη Θεσσαλονίκη
Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.
Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού. Κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες. COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες τους, αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.
Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το. Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ.
Σχετικά με τη επίταξη και το πώς θα αντιδράσουν οι ιδιωτικές κλινικές ο o Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) κ. Γρηγόρης Σαραφιανός τονίζει στο healthpharma.gr πως:
«Όπως ενημερωθήκαμε από το υπουργείο Υγείας θα αποσταλεί σε κάθε ιδιωτική κλινική “φύλλο πορείας” όπως προβλέπει η διαδικασία. Τώρα για το πώς θα αντιδράσουν, θα το δούμε. Είμαστε σε συνθήκες πολέμου».
Το απόγευμα της Πέμπτης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Γιάννης Κωτσιόπουλος απέστειλε στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης εγγραφώ –τελεσίγραφο την εθελοντική διάθεση 200 νοσηλευτικών κλινών για την νοσηλεία ασθενών με COVID-19. Το έγγραφο στάλθηκε με email έπρεπε να απαντηθεί έως τις 20:00, αλλιώς το υπουργείο Υγείας θα προβεί σε αναγκαστική επίταξη. Οι ιδιωτικές κλινικές όμως αρνήθηκαν ακόμα μια φορά να διαθέσουν τις 200 κλίνες και σήμερα το υπουργείο Υγείας αναμένεται να αποστείλει τα φύλλα πορείας και να προχωρήσει στην επίταξη τους.
Κίνδυνος διασποράς του ιού στις μονάδες
«Δεν μπορούμε να τους διαχωρίσουμε ως ασθενείς με κορωνοϊό και χωρίς κορωνοϊό. Οι κτηριακές μας εγκαταστάσεις που υπάρχουν δεν επιτρέπουν να γίνει σωστός διαχωρισμός των ασθενών. Δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχουμε διασπορά του κορωνοϊού και σε ασθενείς που νοσηλεύονται με άλλες παθήσεις. Επίσης δεν έχουμε την ίδια εμπειρία στην αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού που έχουν αποκτήσει τα δημόσια νοσοκομεία» όπως τονίζει μιλώντας στο healthpharma.gr o Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) κ. Γρηγόρης Σαραφιανός.
Ένα ακόμα πρόβλημα που τονίζει ο κ. Σαραφιανός είναι και το υψηλό κόστος «Ο κορωνοϊός απαιτεί 24/7 οξυγόνο, φάρμακα υψηλού κόστους, μέσα ατομικής προστασίας και διαφορετική αντιμετώπιση από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό και απαιτείται μία ρευστότητα, τουλάχιστον τεσσάρων μηνών. Στην καλύτερη περίπτωση η αποζημίωση θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο».
Επίσης, ο κ. Σαραφιανός τονίζει ότι «Το προσωπικό για ασθενείς με και χωρίς κορωνοϊό πρέπει να διαφορετικό. Δυστυχώς οι ιδιωτικές κλινικές έχουν χάσει πολλούς έμπειρους νοσηλευτές καθώς από την πρώτη φάση της πανδημίας, το δημόσιο σύστημα υγείας είχε απορροφήσει 3.800 έμπειρους νοσηλευτές από τον ιδιωτικό τομέα».
Σύμφωνα με πληροφορίες του healthpharma.gr το υπουργείο. Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτάξει 3 από τις 10 ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης. Πολλοί είναι όμως και οι κλινικάρχες που θεωρούν ότι μπορεί να γίνει η επίταξη σε τμήματα κλινικών και 10 των ιδιωτικών θεραπευτηρίων της συμπρωτεύουσας.
Μόσιαλος: Άμεση επίταξη των κλινικών
Στο μείζον ζήτημα, θέση πήρε και ο καθηγητής LSE και σύμβουλος της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, κ. Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας σε ανάρτηση του στα social media:
Το υπουργείο υγείας ζήτησε από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη να διαθέσουν. 200 κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών που πάσχουν από Covid-19 εντός της περιφερειακής ενότητας της Θεσσαλονίκης. Οι ιδιοκτήτες είχαν τη δυνατότητα να απαντήσουν μέχρι τις 21:00 σήμερα.
Δεν το έκαναν. Είδαμε παράλληλα νοσηλεύτριες από την Κρήτη, την Κέρκυρα και αλλά μέρη της χώρας να μετακινούνται εθελοντικά στη. Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη μάχη.
Αν οι ιδιοκτήτες δεν απαντήσουν θετικά μέχρι αύριο το πρωί, προτείνω στην κυβέρνηση την άμεση επίταξη των κλινικών για την αντιμετώπιση των οξυμένων αναγκών για νοσηλεία των ασθενών που πάσχουν από Covid-19.
Σε αυτή τη μάχη πρέπει να είμαστε όλοι στρατευμένοι.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα