Την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χορήγηση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία προς όφελος των πολιτών ζήτησε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Διονύσιος Ευγενίδης, κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων της πόλης, ενόψει της 88ης ΔΕΘ.
Όπως επισήμανε, ο κ. Ευγενίδης «αυτή τη στιγμή οι ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα λαμβάνουν τα φάρμακα αυτά μόνο μέσω των ελάχιστων φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται».
Απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΦΣΘ και στο διαχρονικό πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, ζητώντας, μεταξύ άλλων, από τον πρωθυπουργό να συνεχιστεί η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους και να επεκταθεί και σε άλλα φάρμακα.
Επίσης ζήτησε να διενεργούνται ουσιαστικοί έλεγχοι από τις αρχές, να γίνεται καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων και να δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο ελλείψεων με καθημερινή ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τους Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών, αλλά κυρίως με τα φαρμακεία.
Παράλληλα, ο κ. Ευγενίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του ρόλου των φαρμακοποιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με την ανάληψη και νέων υπηρεσιών υγείας με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Όπως τόνισε, «ο καθοριστικός ρόλος των φαρμακείων αναδείχθηκε και από την παροχή υπηρεσιών υγείας, όπως, μεταξύ άλλων, ραντεβού εμβολιασμών, χορήγηση δωρεάν self tests και διενέργεια rapid tests για την COVID-19, εγγραφή στον προσωπικό γιατρό, δωρεάν χορήγηση ΦΥΚ, αλλά και την επικείμενη διάθεση των τεστ αυτοδιάγνωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο ρόλος αυτός πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί πάντα με επίκεντρο τον ασθενή».
Επίσης ο κ. Ευγενίδης ζήτησε από τον πρωθυπουργό τη λήψη μέτρων στήριξης των γυναικών φαρμακοποιών, επισημαίνοντας ότι «η πολιτεία οφείλει να λάβει υπόψη της τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους που περιλαμβάνει εφημερίες, διανυκτερεύσεις και υποχρεωτικό ωράριο και να θεσπίσει μέτρα, πέραν αυτών που ισχύουν για τους ελευθεροεπαγγελματίες, που θα συμβάλλουν στη διευκόλυνσή τους, ώστε να ανταποκριθούν στον πολυσχιδή ρόλο τους ως μητέρες, σύζυγοι και επαγγελματίες υγείας».
Τι ζήτησαν οι φαρμακοποιοί
Ο πρόεδρος του ΦΣΘ έθεσε και άλλα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των φαρμακοποιών και πιο συγκεκριμένα:
- τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην εξόφληση οφειλόμενων λογαριασμών στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης από συνταγές που εκτελέστηκαν για ασφαλισμένους του Ταμείου Στρατού Ξηράς
- την άμεση εξόφληση οφειλών ύψους 582.000 ευρώ που εκκρεμούν από το 2012 για συνταγές που εκτελέστηκαν στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης σε ασφαλισμένους Ταμείων, τα οποία αργότερα ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ
- την ανάκληση του rebate στα φάρμακα και του clawback στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα
- τη θέσπιση της υπερωριακής αμοιβής κατά τη διάρκεια των διανυκτερεύσεων
- την επαναφορά του ωραρίου σε 40ωρο και πενθήμερο και την επαναφορά του ιδιοκτησιακού αποκλειστικά σε επιστήμονες φαρμακοποιούς και όχι σε επιχειρηματίες
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα