Την άποψή του για την κάλυψη των κενών θέσεων ιατρών στο ΕΣΥ εξέφρασε ο κ. Ευάγγελος Φραγκούλης, γενικός οικογενειακός ιατρός ο ίδιος και Γενικός Γραμματέας στην εταιρεία Ελληνική Ακαδημία Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής & ΠΦΥ.
Ειδικότερα ο κ. Ευάγγελος Φραγκούλης, με εκτενή ανάρτησή του στην σελίδα του στο Facebook κάνει λόγο για επιλεκτική διακοπή του δικαιώματος συνταγογράφησης και συγκεκριμένα σε όσους γιατρούς «επιλέγουν να μην έχουν κανέναν δεσμό με το δημόσιο σύστημα υγείας», αλλιώς πρόκειται για τιμωρητικό μέτρο εναντίον όλων όσοι «επέλεξαν να βάλουν πλάτη στο σύστημα».
Στη συνέχεια της ανάρτησής του ο αναπληρωτής αρχίατρος του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως (ΕΔΟΕΑΠ), προκρίνει ως μόνη βιώσιμη λύση για το σύστημα τη διοχέτευση περισσότερων πόρων προς το ΕΣΥ, καλώντας μάλιστα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει ο ίδιος σχετική πρωτοβουλία, και ζητάει αύξηση των αμοιβών των γιατρών ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές σε σχέση με αυτές που προτείν0νται από άλλες χώρες εντός και εκτός ΕΕ
Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Φραγκούλη έχει ως εξής:
«Θα είναι καταστροφική για το θεσμό του Προσωπικού Ιατρού και την προσπάθεια εγκαθίδρυσης οργανωμένης ΠΦΥ η επιλεκτική χρησιμοποίηση των Παθολόγων Προσωπικών Ιατρών έναντι αυτών που επέλεξαν να μείνουν εκτός του δημοσίου συστήματος ΠΦΥ. Ενώ περιμένουμε περισσότερα κίνητρα για να μπουν ακόμα περισσότεροι ιδιώτες Γενικοί Οικογενειακοί Ιατροί και Παθολόγοι στο θεσμό, απαραίτητο για να επιτευχθεί η καθολική κάλυψη του πληθυσμού, δημιουργείται το τέλειο αντικίνητρο. Τιμωρία αυτών που επέλεξαν να βάλουν πλάτη στο σύστημα, έστω και σε επίπεδο ΠΦΥ. Για μένα είναι πολύ πιο λογικό να υπάρξει διακοπή του δικαιώματος συνταγογράφησης σε αυτούς που επιλέγουν να μην έχουν κανέναν δεσμό με το δημόσιο σύστημα υγείας.
Και αυτό δεν είναι ξένο, ούτε σε επίπεδο ιδιωτικών ασφαλειών πχ στην Interamerican, μόνο αν ανήκεις στο δίκτυο ιατρών τους δίνεις παραπεμπτικά Ιnteramerican, ούτε σε επίπεδο συστημάτων υγείας, πχ στο NHS αν πας ιδιωτικά σε γιατρό παρότι αυτός μπορεί να ανήκει στο NHS και εσύ είσαι ασφαλισμένος του NHS, οι συνταγές δεν αποζημιώνονται από το NHS. Φυσικά το πιο σωστό για μένα είναι να δοθούν, πλέον με άμεση παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού Kyriakos Mitsotakis, καθώς κάτι τέτοιο υπερβαίνει τη δικαιοδοσία του υπουργού υγείας, οι επιπλέον πόροι στο σύστημα υγείας, που θα κάνουν τις ανεπιθύμητες θέσεις επιθυμητές. Είναι η μόνη βιώσιμη λύση μέσα στην ενιαία Ευρώπη, στην οποία οι γιατροί και ειδικά οι νεότεροι μετακινούνται ελεύθερα και προς τις χώρες με τις καλύτερες επαγγελματικές συνθήκες. Την ίδια κατάσταση αντιμετώπησαν οι πρώην ανατολικές χώρες και όλες κατέληξαν στη γενναία αύξηση των αποζημιώσεων των γιατρών.
Για όσους χρειάζονται αποκωδικοποίηση της θέσης μου.
Η θέση μου για το τι πρέπει να γίνει για την κάλυψη των κενών θέσεων ιατρων στο ΕΣΥ , αλλα και για να γίνει το συμβόλαιο του ΠΙ πιο ελκυστικό και την οποία έχω κατ’ επανάληψη διατυπώσει σε ομιλίες, σε συνεντεύξεις και σε συζητήσεις με αρμοδίους είναι πως πρέπει να αυξηθούν οι αποζημιώσεις των γιατρών σε επίπεδο που να ανταγωνίζονται τις προτάσεις που δέχονται από χώρες της ΕΕ και εκτός αυτής. Διαφορετικά σύντομα θα βρεθούμε, αν δεν έχουμε βρεθεί ήδη, σε αδιέξοδο. Ιδιαίτερη μάλιστα μέριμνα με σειρά κινήτρων έπρεπε να δοθεί σε άγονες περιοχές που κινδυνεύουν να μετατραπούν σε medical deserts. Από την πλευρά της η πολιτεία δηλώνει αδυναμία να προχωρήσει σε περεταίρω αυξήσεις στους γιατρούς τώρα.
Ο Υπουργός Υγείας βρίσκεται σε αδιέξοδο χωρίς πρόσθετους πόρους. Δηλώνει αρχικά πως θα ζητήσει να χρησιμοποιήσει ιδιώτες γιατρούς και όποιους αρνηθούν τους απειλεί να να τους αφαιρέσει το δικαίωμα συνταγογράφησης μέσω ΕΟΠΥΥ. Στην πορεία και μετά από ισχυρές πιέσεις φαίνεται να προκρίνεται η λύση να επιταχθούν οι ιδιώτες συμβεβλημένοι Παθολόγοι, που λειτουργούν βέβαια ως ΠΙ. Μεταξύ των δύο κακών σεναρίων, σαφώς χειρότερο για μένα είναι το δεύτερο, καθώς θα σημάνει το κύκνειο άσμα της μονής σημαντικής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για οργανωμένη ΠΦΥ που έγινε τα τελευταία χρόνια, από τους κ.κ. Πλεύρη και Θεμιστοκλέους. Όσοι έβαλαν πλάτη στο θεσμό τιμωρούνται με επίταξη. Άμεσα ορατός ο κίνδυνος μαζικής εξόδου των συμβεβλημένων ΠΙ και έτσι οι άγονες περιοχές θα χάσουν μετά τις παθολογικές κλινικές στα νοσοκομεία τους και τους προσωπικούς ιατρούς τους.
PS Αυτή δεν η σκοπιά ενός γιατρού, αλλά κάποιου που ασχολείται με το σύστημα υγείας».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα