Αντιποίηση του τίτλου σπουδών τους από το υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα από την υφυπουργό Παιδείας Μερόπη Τζούφη καταγγέλλει η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ), ζητώντας την άμεση εξομοίωσή των πτυχιούχων ΤΕΙ με τους απόφοιτους των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων νοσηλευτικής.
Το θέμα με την αντιποίηση του τίτλου σπουδών δημιουργήθηκε μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η κ. Τζούφη στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους του ΕΣΑΝ, στο κείμενο του οποίου χρησιμοποιείται ο λανθασμένος και αδόκιμος όρος «ΔΕ Νοσηλευτές» αντί του ισχύοντος «ΔΕ Βοηθοί Νοσηλευτών» και μάλιστα σε δυο σημεία της ανακοίνωσης.
Η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια της επισημαίνοντας ότι «Αν το εν λόγω έγγραφο συντασσόταν από κάποια άλλη υπηρεσία, δεν θα υπήρχε τόσο επιτακτικός λόγος ανησυχίας. Όταν όμως οι εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας, του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργείου να ορίζει τους επαγγελματικούς τίτλους των πτυχιούχων όλων των βαθμίδων, διαπράττει (και μάλιστα δις) ένα τέτοιο ατόπημα, τότε ολόκληρη η νοσηλευτική κοινότητα θα πρέπει να προβληματιστεί…».
Οι ΔΕ Βοηθοί Νοσηλευτών προέρχονται από τις σχολές της μέσης εκπαίδευσης (ΔΙΕΚ, ΕΠΑΛ) και ο τίτλος και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα ορίζονται από το Π.Δ. 201/2001, ενώ ο τίτλος των νοσηλευτών ορίζεται από τον νόμο 1579/1985 και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα από το Π.Δ. 351/1989.
Η Ομοσπονδία καλεί την υφυπουργό να διορθώσει την λανθασμένη αυτή διατύπωση και να εκδώσει νέο δελτίο τύπου, μιας και δεν πρόκειται απλώς για μια γραμματικού τύπου αστοχία, αλλά για μια (έστω αθέλητη) χάλκευση του τίτλου σπουδών των 40.000 νοσηλευτών της χώρας.
Εξομοίωση πτυχίων ΤΕΙ με ΑΕΙ
Τέλος αναφερόμενη στο θέμα της συνάντησης, θεωρεί ότι «η Πολιτεία πρέπει να χαράξει βαθιές γραμμές ξεκάθαρης πολιτικής βούλησης για την άμεση εξομοίωση των πτυχιούχων ΤΕΙ με τους απόφοιτους των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων νοσηλευτικής που προκύπτουν με μια θαρραλέα νομοθετική ρύθμιση και να μην καλύπτεται πίσω από τις προτάσεις των κατά τόπους συγκλήτων και τις συντεχνιακές διαφορές των εκπροσώπων της παλιάς και της νέας εκπαιδευτικής συγκυρίας».
Η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ εξηγεί ότι η λύση για το θέμα «είναι πλέον επιτακτική και πρέπει να δοθεί τώρα. Αν παραμείνει άλυτο ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, τότε η εξαρχής θετική μεταρρύθμιση του κ. Γαβρόγλου αντί να ολοκληρωθεί με τρόπο αίσιο, θα καταστεί ανάπηρη και προβληματική».