Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής όπου και γίνεται η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» παρέστη σήμερα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Στο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί η επίμαχη διάταξη η οποία προβλέπει ότι «οι ιδιώτες ιατροί που απασχολούνται με οιαδήποτε σχέση εργασίας σε Μονάδες Υγείας που είναι συμβεβλημένες με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ή οι ίδιοι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, αναλαμβάνουν μέσω συμβάσεων την υποχρέωση να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, εφόσον τους ζητηθεί και μόνο για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο.
Η παροχή των υπηρεσιών αυτών γίνεται με μερική απασχόληση, εφόσον έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων, άκαρπη η εκδήλωση ενδιαφέροντος των ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων και αφού έχει ζητηθεί προηγούμενη εισήγηση του οικείου ιατρικού συλλόγου, η οποία υποβάλλεται υποχρεωτικά στην αρμόδια ΥΠΕ εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) εργασίμων ημερών.
Η δυνατότητα αυτή μπορεί να επεκταθεί και στους ιδιώτες ιατρούς που έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) και συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, μόνο εφόσον δεν επαρκούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί για την κάλυψη των ως άνω ελλείψεων. Οι ιδιώτες πάροχοι, όπως δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κλινικές που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, οφείλουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και τις δομές τους για την ενίσχυση του ΕΣΥ, αν απαιτείται για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο.
Αντιδράσεις…
Αν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες πάροχοι ή ιδιώτες ιατροί αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών καταγγέλλεται η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, στους ιδιώτες ιατρούς που αρνούνται την παροχή υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των ως άνω παραγράφων, είτε είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ είτε όχι, αποκλείεται η πρόσβαση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (ΗΔΙΚΑ ΑΕ)».
Η διάταξη αυτή έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου με τον κ. Αθανάσιο Εξαδάκτυλο να αναφέρει στην επιτροπή της Βουλής ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα καταστήσουν προβληματικές περιοχές της χώρας ακόμη λιγότερο ελκυστικές, ακόμη και για τον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Εξαδάκτυλος, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το πρόβλημα των ελλείψεων αφορά σε 12 μήνες και όχι τρεις».
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ έκανε ειδική αναφορά στην απαγόρευση της διαμαρτυρίας σε όσους γιατρούς είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ αλλά και στο υπέρογκο clawback στους εργαστηριακούς γιατρούς που οδηγεί πολλά εργαστήρια στο κλείσιμο και ζήτησε να αποσυρθεί η διάταξη.
Επιπλέον ο κ. Εξαδάκτυλος ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 56 του νομοσχεδίου το οποίο και χαρακτήρισε επικίνδυνο καθώς, όπως ισχυρίστηκε, θα δημιουργήσει προβλήματα και στον ιδιωτικό τομέα.
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ προέβλεψε πως θα επέλθει το απόλυτο black out στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση αφού οι γιατροί θα αποδεχθούν την ποινή με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μείνουν χωρίς φάρμακα.
Ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε, επίσης, με νόημα ότι «δεν υπάρχει καμία διάθεση να βρει άλλη λύση κυβέρνηση» και πως οι γιατροί «εισπράττουν συνεχώς απειλές και ειρωνείες».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα