- Γράφει Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
Η δημιουργία του ενιαίου μητρώου φαρμάκων θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης του υπουργείου Υγείας.
Το ενιαίο μητρώο θα είναι μια κοινή βάση δεδομένων με στοιχεία από τον ΕΟΦ, τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ ώστε για κάθε ένα φάρμακο να συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία που υπάρχουν σε μία ενιαία πλατφόρμα. Στο ενιαίο μητρώο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι αρμόδιοι φορείς (υπουργείο Υγείας, νοσοκομεία, φαρμακοποιοί κλπ) και θα λαμβάνουν ακριβώς τις ίδιες πληροφορίες για ένα φαρμακευτικό σκεύασμα.
Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία μητρώα φαρμάκων του ΕΟΦ, του ΕΟΠΥΥ και τις ΗΔΙΚΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην Επιτροπή θα παρουσιαστεί και η μελέτη για το ενιαίο μητρώο που εκπονήθηκε από την ΗΔΙΚΑ στην οποία θα λειτουργήσει και η σχετική πλατφόρμα. Η εν λόγω μελέτη θα ορίζει τα όρια πρόσβασης του κάθε φορέα, ανάλογα με τις αρμοδιότητές του.
Αίτημα νοσοκομειακών φαρμακοποιών
«Το συγκεκριμένο θέμα αποτελούσε διαχρονικά αίτημα των νοσοκομειακών φαρμακοποιών σε συνδυασμό με την δημιουργία κοινού συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τους νοσηλευόμενους» τονίζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) σε σχετική επιστολή που απέστειλε στον Γεν. Γραμματέα κ. Γεώργιο Γιαννόπουλο
Η ΠΕΦΝΙ θεωρεί πώς ο συνδυασμός των δύο παραπάνω ενεργειών μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές δικλείδες ασφαλείας για την φαρμακευτική φροντίδα , την ιχνηλασιμότητα των φαρμάκων, τα registries καθώς και για την ορθολογική οικονομική διαχείριση των ακριβών και εξειδικευμένων φαρμάκων που διακινούνται προς χρήση των ασθενών που εξυπηρετούνται από τα νοσοκομειακά φαρμακεία.
Η Πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ και Μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (ΕΑΗΡ, Director of Professional Development) κ. Δέσποινα Μακριδάκη σε δήλωση της αναφέρει ότι «η λειτουργία ενιαίας επιστημονικής πλατφόρμας για το φάρμακο, θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο σωστής επικοινωνίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων, των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών» και τονίζει πώς «οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί με την επιστημονική τους εξειδίκευση, την κλινική εμπειρία και τη γνώση των διεθνών προτύπων που διαθέτουν, μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στο έργο της πολιτικής ηγεσίας για τον εξορθολογισμό των δαπανών διασφαλίζοντας παράλληλα την παροχή βέλτιστης φαρμακευτικής φροντίδας προς τους ασθενείς».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα