ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΕΟΠΥΥ: Περί τα 800 εκατ. ευρώ το εξωνοσοκομειακό clawback του 2020

ΕΟΠΥΥ: Περί τα 800 εκατ. ευρώ το εξωνοσοκομειακό clawback του 2020

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Περί τα 800 εκατ. ευρώ αναμένεται κυμανθεί το εξωνοσοκομειακό clawback για το 2020, όπως ενημέρωσε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), σε διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Περί τα 800 εκατ. ευρώ αναμένεται κυμανθεί το εξωνοσοκομεικό clawback για το 2020, όπως ενημέρωσε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), σε διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με πληροφορίες του healthpharma.gr, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εξήγησε στους εκπροσώπους του ΣΦΕΕ ότι τα 800 εκατ. ευρώ προκύπτουν από ένα αρχικό clawback ύψους 853 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα αφαιρεθούν 31 εκατ. ευρώ για το ΕΚΑΣ. Επίσης θα υπάρξει επιπλέον εξοικονόμηση από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με επίδραση στο δεύτερο εξάμηνο του 2020. Να σημειωθεί ότι το εξωνοσοκομειακό clawback του 2019 διαμορφώθηκε στα 786,5 εκατ. ευρώ.

Θολό τοπίο η κατανομή του clawback

Αυτό που έχει μείνει αδιευκρίνιστο και προκαλεί ανησυχία στην αγορά είναι ο τρόπος που θα υπολογιστεί η κατανομή του εξωνοσοκομεικού clawback στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Τον περασμένο Ιανουάριο νομοθετήθηκε διάταξη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με το οποίο εξαιρούνται τα γενόσημα και τα off-patent (εκτός προστασίας) από τον υπολογισμό του μεριδίου ανάπτυξης κατά τον επιμερισμό της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback), με αναδρομική ισχύ από 1/7/2020.

Η εν λόγω διάταξη είχε καταργηθεί τον Δεκέμβριο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, εκ παραδρομής. Τότε ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας σε επιστολή του προς τον κλάδο είχε δεσμευτεί ότι θα επαναφέρει τη σχετική ρύθμιση.

Παράλληλα σύμφωνα με την ΥΑ του περασμένου Δεκεμβρίου άλλαξε η κατανομή του clawback από 90/10 σε 80/20 με αναδρομική ισχύ από 1/7/2020. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το 90% της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης που καλυπτόταν από το σύνολο των εταιρειών έχει γίνει 80%. Το υπόλοιπο 10% που επιβάρυνε τις εταιρείες που εμφανίζουν αυξημένο τζίρο (clawback ανάπτυξης) αυξήθηκε σε 20%.

Επιβάρυνση των on-patent φαρμάκων

Η εξαίρεση των γενοσήμων και όλων των off-patent φαρμάκων –ακόμα και αυτών που δεν έχει κυκλοφορήσει γενόσημο – από το 20% του clawback ανάπτυξης που ισχύει από το δεύτερο 6μηνο του 2020 θα επιβαρύνει οικονομικά τα καινοτόμα φάρμακα.

Αριθμητικά τα καινοτόμα φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι κατά πολύ λιγότερα από τα off-patent και οι. φαρμακευτικές εταιρείες με καινοτόμα σκευάσματα θα επωμιστούν να καλύψουν το ποσό του clawback της ανάπτυξης. Παράλληλα μη έχοντας εικόνα ακόμα για τη διαδικασία του υπολογισμού της κατανομής του. clawback οι εν λόγω φαρμακευτικές είναι ιδιαίτερα ανήσυχες για το ποσό που τελικά θα κληθούν. να καταβάλουν σε clawback για το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Ο ΣΦΕΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεση του στην ανακατανομή του και την εξαίρεση των γενοσήμων. και τα off-patent φαρμάκων από το 20% του clawback ανάπτυξης. Όπως έχει επισημανθεί από τον ΣΦΕΕ οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις «προκαλούν άλλη μια στρέβλωση, πιέζοντας. δραματικά τη βιωσιμότητα του κλάδου και στοχοποιούν την καινοτομία, θέτοντας σε κίνδυνο την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε νέα φάρμακα».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ