ΠολιτικήΕΟΠΥΥ για Διαγνωστικά: Θεσμοθετημένο έως το 2022 το clawback (video)

ΕΟΠΥΥ για Διαγνωστικά: Θεσμοθετημένο έως το 2022 το clawback (video)

- Advertisement -

Άκαιρη χαρακτηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση στα διαγνωστικά κέντρα και των εργαστηριακών γιατρών ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος, σημειώνοντας μάλιστα ότι τέτοιου είδους κινητοποίηση ποτέ δεν έχει ξαναγίνει.

Άκαιρη χαρακτηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση στα διαγνωστικά κέντρα και των εργαστηριακών γιατρών ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος, σημειώνοντας μάλιστα ότι τέτοιου είδους κινητοποίηση ποτέ δεν έχει ξαναγίνει.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο ίδιος τονίζει ότι είναι δικαικαιολογημένη η διαμαρτυρία. Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι το clawback είναι θεσμοθετημένο από το 2012. Και πως θα έχει ισχύ μέχρι το 2022.

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, σχολίασε ότι η απεργία 4 εβδομάδες πριν τις εκλογές, δεν έχει νόημα. Συνέστησε να υπάρξει υπομονή για ένα μήνα και μετά ας το αντιμετωπίσει όποιος εκλεγεί.

Κατανόηση του προβλήματος

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Τάκης Γεωργακόπουλος επισημαίνει ότι “τέτοιου είδους κινητοποίηση δεν έχει ξανά γίνει ποτέ. Μια φορά έγινε μόνο με τις λεγόμενες επισχέσεις, αλλά αυτή ήταν τελείως διαφορετική κινητοποίηση, άλλης μορφής και είχε άλλες προεκτάσεις.

Σήμερα βλέπουμε ότι είναι δικαιολογημένη η αντίδραση των συναδέλφων γιατρών, διότι και ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας που είναι και οι δύο γιατροί, συμμερίζονται το πρόβλημα. Ωστόσο, γνωρίζουν όλοι ότι τα κονδύλια που έχουν εγγραφεί και στον προυπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, αλλά και ο επιμερισμός τους, έχει τεθεί δεσμευτικά στο μεσοπρόθεσμα. Θα ισχύσει μέχρι το 2022”.

Δείτε εδώ την τηλεοπτική του συνέντευξη

Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κατέβασαν «ρολά» ζητώντας την επανεξέταση γενικώς του clawback (υποχρεωτική επιστροφή της υπέρβασης της κλειστής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις) και ειδικώς του clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2018. Όπου υπολογίζεται στα 55 εκατ. ευρώ. Η καθολική συμμετοχή των διαγνωστικών κέντρων ενέτεινε τις πιέσεις προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Για το 2018 ο «κλειστός» προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ είναι 370 εκατ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο, στην πράξη διενεργήθηκαν εξετάσεις που αγγίζουν τα 480 εκατ. ευρώ. Την υπέρβαση των 110 εκατ. ευρώ για το 2018 καλούνται να την επιστρέψουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων.

Στις κινητοποιήσεις μετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ). Πρόκειται για χιλιάδες ιδιωτικά εργαστήρια στα οποία σημειωτέον διενεργείται το 95% των διαγνωστικών εξετάσεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Στο σύστημα δημόσιας υγείας οι αντίστοιχες δομές είναι είδος προς εξαφάνιση. Είτε λόγω έλλειψης προσωπικού, είτε λόγω υποχρηματοδότησης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ